Irmanova bi se izognila Norvežankam

SP v rokometu: Slovenke danes ob 14. uri proti Paragvaju po tretjo zmago.

Objavljeno
07. december 2017 13.00
Posodobljeno
07. december 2017 13.00

Ljubljana – Previdnost ni nikdar odveč, a brez prevelikega tveganja je mogoče napovedati, da bodo slovenske rokometašice vpisale tretjo zmago na SP v Nemčiji, ko se bodo ob 14. uri pomerile s Paragvajem. Odločitev o tem, katero mesto bodo zasedle v skupini A, pa bo padla jutri proti Španiji.

Po zmagah proti Franciji in Angoli in vmesnem porazu z Romunijo imajo Slovenke obetavno izhodišče. Če bodo premagale Paragvaj in bi bila zvečer Španija boljša od Francije, bi to že pomenilo, da se v osmini finala ne bodo pomerile s favoritinjami za zlato iz Norveške. Glede na igre, ki jih kažejo v Nemčiji, bi proti reprezentancam, kot so Češka, Švedska, Madžarska ali Poljska, imele možnosti za uspeh. Nastop v četrtfinalu bi že pomenil vsaj izenačitev najboljše uvrstitve, 8. mesta s SP 2003 na Hrvaškem.

S takšnimi računicami nikar ne zbadajte selektorja Uroša Bregarja, ki od svojih deklet zahteva maksimalno osredotočenost. Paragvajke so se na SP prebile tretjič (leta 2007 so bile 23. in leta 2013 21.), in sicer kot tretje s panameriških iger v Argentini, kjer so v odločilni tekmi premagale Urugvaj. V Trierju niso konkurenčne. Sprva so izgubile proti Romuniji za 12 golov, potem s Španijo za 17 in nazadnje s Francijo za 22 (13:35), zato tudi ob slabem slovenskem dnevu bržčas ne morejo pripraviti senzacije.

»Nikdar se ne ve. Nikakor se naloge ne smemo lotiti z levo roko,« je previden Bregar, ki sicer nima nič proti levicam Ane Gros, Neli Irman in Alje Koren. To je prvenstvo kapetanke Grosove iz bližnjega Metza. Velenjčanka je po treh tekmah s 26 goli kraljica strelk. Najboljšo Paragvajko najdemo na 17. mestu, Sabrina Fiore je dosegla 14 zadetkov, kar je skoraj tretjina vseh, ki so jih zbrale Južnoameričanke (45).

Po treh kolih imajo samo tri reprezentance po tri zmage, Romunija, Norveška in Rusija. Največje presenečenje je pripravila Japonska, ki je premagala Črno goro in pred tem vzela točko Braziliji. Nepričakovana je bila tudi zmaga Južne Koreje proti Nizozemski, ki velja za eno od favoritinj SP.

Med pozitivna presenečenja lahko zlahka uvrstimo tudi Slovenke, ki so s prebojem v osmino finala že izpolnile cilj. V odsotnosti Nine Jeriček, Maje Užmah, Barbare Lazović, Tamare Mavsar, Miše Marinček in Polone Barič navdušujejo mlade sile – Tjaša Stanko, Nina Zulić, Alja Vrček in Ines Amon – ter bolj izkušene igralke, kot so Grosova, Amra Pandžić, Alja Koren, Lina Krhlikar in seveda Neli Irman. Po včerajšnjem popoldanskem treningu je šla na terapijo ... »Saj veste, pri nas starejših igralkah je regeneracija pač na prvem mestu, se je namuznila Irmanova, ki pri 31 letih še ni ravno za v staro šaro, res pa je, da je prava starosta med tovarišicami, ki v povprečju nimajo 23 let. »Fino mi je z njimi, hitro se prilagodim, mladostna norčavost je prav nalezljiva in koristna za ekipni duh, hkrati pa moram reči, da so punce pri 20 letih veliko bolj zrele, kot smo bile nekoč me. Vidi se, da imajo v ligi prvakinj pomembne vloge in znajo prevzeti odgovornost, zdaj so dočakale priložnost še v reprezentanci in jo izkoriščajo na polno,« je soigralke pohvalila Irmanova, ki odkrito prizna, koga si nikakor ne želi v osmini finala. »Norveške, z vsemi ostalimi lahko igramo. A naša filozofija je takšna, da ne gledamo naprej, oziramo se zgolj na naslednjo nalogo. Proti Paragvaju moramo takoj pokazati moč. Gre za nizko ekipo, a zelo zoprno, če ji pustiš igrati,« opozarja Irmanova, ki je imela sprva skrbi, kako bo reprezentanca zmogla naporen ritem petih tekem v tednu dni, zdaj ji je odleglo: »Mislila sem si, da bodo zgodnji termini breme, izkazalo se je nasprotno. Med tekmo s Paragvajem in Španijo (jutri ob 20.30, op. p). bomo spet imele dovolj časa, da si povrnemo moči.«