Janc ni tekmec, ampak partner

Rokometaš Alex Dušebajev in sin slovitega Talanta se veseli sodelovanja s tremi Slovenci v Kielcah.

Objavljeno
10. april 2017 13.24
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Alex Dušebajev je hitro vzhajajoča zvezda evropskega rokometa in živi dokaz, da jabolko ne pade daleč od drevesa. V prihodnji sezoni se bo Španec pridružil slavnemu očetu Talantu v Kielcah, kjer si bo slačilnico delil s tremi Slovenci. Še prej želi 24-letni levoroki ostrostrelec postaviti piko na i svojemu štiriletnemu šolanju v Vardarju in diplomirati na sklepnem turnirju lige prvakov v Kölnu.

Tukaj na finalnem turnirju lige SEHA je Vardar pokazal moč, pred vami pa je še pomembnejši izziv v ligi prvakov. Kakšni so občutki pred finišem sezone 2016/17?

Dobri. V ligi SEHA smo prvič osvojili 1. mesto po rednem delu, v ligi prvakov smo bili najboljši v skupini in se neposredno uvrstili v četrtfinale. Smo v obdobju, ko v moštvu vse deluje, kot smo si zamislili. Optimističen sem.

V soboto vas čaka prva četrtfinalna tekma s Flensburgom. Pred štirimi leti, ko ste prišli v Skopje, vas je na zadnji oviri pred F4 izločila prav ekipa trenerja Ljubomirja Vranješa, ki je kasneje osvojila ligo prvakov. Si tokrat obetate obratno zgodbo?

Res se ponavlja vzorec in ponuja se nam popravni izpit. Verjamem, da je napočil naš čas. Pred štirimi leti nam je zmanjkal samo en gol in razočaranje je bilo veliko. Toda Flensburg je še vedno zelo močan, ni slučajno vodilni v bundesligi. Zelo težko bo, ne bomo si smeli privoščiti nobene napake. V Nemčiji si obetam dober izid, ki bi ga potem nadgradili v naši dvorani, kjer bo peklensko vzdušje.

Vardar ruskega mogotca Sergeja Samsonenka vsako leto vlaga več denarja v ekipo, toda F4 ostaja neuresničena želja ...

Počasi bi se že spodobilo, da se tudi mi prikažemo na največji sceni. Mislim, da smo v štirih letih zrasli kot ekipa in posamezniki. To je moja zadnja sezona v Makedoniji in rad bi se oddolžil klubu. Cilj je F4, mislim, da smo si ga s predstavami skozi vso sezono zaslužili. Velika želja pa je naslov prvaka. To bi bila zame zares češnja na torti temu obdobju v moji karieri.

Vardar je pravi jezikovni Babilon, v ekipi španskega trenerja Raula Gonzaleza je 15 tujcev, Makedoncev le za vzorec. Prevladujejo španski, ruski in balkanski vplivi, kako je sploh mogoče vzpostaviti pravi moštveni duh?

Nič slabega ni v tem, če se Španci malce več družimo med seboj, isto velja za Hrvate, Srbe, Ruse. To niso klani, ko stopimo na igrišče, smo eno. Vsi smo profesionalci in vemo, zakaj smo tukaj. Vzdušje v slačilnici je odlično.

V Vardar ste pred štirimi leti prišli, da bi čim bolj napredovali. Zdaj je prišel čas za vašega brata Daniela, ki zapušča domovino in prihaja v Celje. Se vam zdi to dobra odločitev zanj?

Nedvomno. Celje je kot ustvarjeno za mlade igralce, ki želijo razviti svoj potencial. Trener Branko Tamše zelo dobro dela z mladimi. Daniel je nadarjen in ima vse možnosti postati velik igralec. Upam, da bo v Celju dobil dovolj igralnih minut.

Če bi delali primerjavo med vama, kaj bi izpostavili?

Glavna razlika je v tem, da je on desničar. Je drugačen tip igralca. Višji in težji je od mene, je bolj podoben klasičnemu zunanjemu igralcu in ima močan strel. Igra lahko v obe smeri, saj je koristen tudi v obrambi. Je pa še zelo mlad (julija bo dopolnil 20 let, op. p.), čaka ga še veliko učenja in pridobivanja izkušenj ter predvsem trdega dela na treningih.

Po sezoni odhajate na Poljsko, v Kielce, kjer je trener vaš oče Talant Dušebajev. Lani je osvojil ligo prvakov, letos pa hitro izpadel proti Montpellieru. Vas je presenetilo?

Zelo težko je ubraniti naslov in vzdrževati motivacijo, kot pomnim, doslej to še nikomur ni uspelo. Proti Montpellieru so dvakrat igrali odlično 45 minut, v gosteh in doma imeli štiri gole prednosti, potem pa močno popustili.

Torej potrebujejo svežo kri in energijo, ki jo boste priskrbeli vi, pa tudi slovenski biser Blaž Janc, ki se vam bo pridružil iz Celja. Kaj si mislite o njem?

Janc vsako sezono napreduje in v tej se je že izstrelil med zvezde. Blestel je v ligi prvakov in bil najboljši strelec v ligi SEHA. Zelo je mlad in ima še rezerve. Če bo nadaljeval v tem slogu, bo imenitno zanj in za klub.

Ga morda vidite kot tekmeca na desni strani napada?

Sploh ne, on bo moj soigralec, partner, če želite. Obema bo koristila notranja konkurenca. Poleg tega je sezona zelo dolga in za oba bo več kot dovolj prostora.

V Kielcah sta že Uroš Zorman in Dean Bombač, kaj si mislite o njih?

Gre za sijajna organizatorja igre. Imata izkušnje, kar posebej velja za Zormana, ki je kljub letom še vedno eden najboljših na svojem položaju. Všeč mi je, ker ne igrata zase, ampak za ekipo. Žoge delita zunanjim strelcem in sodelujeta s krožnim napadalcem, kar je zelo pomembno. Sta rojena zmagovalca, veselim se sodelovanja z njima. Še prej pa me čaka pomembna naloga z Vardarjem.