Kadrovska enigma bo razvozlana šele v Riu

Tudi po nocojšnji revanši s Hrvaško v Opatiji še ne bo jasno, kdo bo v ponedeljek odpotoval na OI.

Objavljeno
25. julij 2016 23.46
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Kozina – Po treh zmagah bodo slovenski rokometaši nocoj ob 20.30 odigrali zadnjo pripravljalno tekmo pred odhodom na OI. Tako kot v petek v Kopru bodo na drugi strani Hrvati, tokrat v Opatiji. A tudi to srečanje ne bo odpihnilo dilem glede zasedbe za Rio.

Običajno so novinarji tisti radovedneži, ki se ves čas smukajo okrog rokometašev in lovijo informacije, v zadnjih tednih je stvar obrnjena. Športniki »tipajo« sedmo silo v upanju, da bodo dobili vsaj namig o svojih možnostih, da zaigrajo v Riu. Samo ozek krog ljudi okrog selektorja Veselina Vujovića in na OKS je dobil vpogled v preliminarni seznam 14 + 1 (rezerva), ki so ga sestavili že 18. t. m, a ostaja v strogi tajnosti. Še dva igralca bosta t. i. turista, ki bosta šla v Brazilijo, a ne bosta bivala v olimpijski vasi in bosta vskočila le v primeru poškodb. Dva bosta odpadla. Čeprav krožijo razne informacije o tem, kdaj naj bi Vujović opravil zadnji rez, se to še ne bo zgodilo tako hitro. Kot je pojasnil reprezentančni direktor Uroš Mohorič, je edini uradni datum 5. avgust, ko bo na dan otvoritve iger tehnični sestanek s prijavo ekip. Pred tem bo znano le, katera igralca se 1. avgusta ne bosta vkrcala na letalo.

»Edini rok, ki nas zanima, je petek popoldne. Takrat bo res skrajni čas, da uredimo vse potrebno okrog letalskih kart za ponedeljek. To bo seznam 17 imen in tako še vedno ne bo znano, kdo je rezerva in katera sta 16. in 17. igralec,« je povedal Mohorič in zavrnil možnost, da bi Vujović že nocoj po tekmi ali morda vsaj jutri razkril karte: »Kvečjemu v četrtek bomo povedali, kako in kaj. Raje počakajmo, saj nikdar ne veš, kaj pride vmes.«

Glede na videno v zadnjih nekaj mesecih bi za več kot polovico igralcev lahko rekli, da bodo brez posredovanja višje sile šli v Rio. Mednje sodijo Škof, Zorman, Bombač, Gaber, Dolenec, Cingesar, Kavtičnik, Bezjak, Lesjak, Blagotinšek in še kdo, pri ostalih je že postavljen večji ali manjši vprašaj. Najbolj pomembno je sicer, da je še naprej vseh 19 kandidatov zdravih, tudi forma se vzpenja, kar se je potrdilo ob zmagi s Hrvaško (27:25). Do odhoda bodo reprezentanti dobili še en dan prosto, vendar še ni padla odločitev, kdaj. Jasno pa je, da bodo potem v Riu 4. avgusta odigrali generalko z Dansko, po kateri bo zares vse jasno glede igralskega kadra.

Vujovićev pomočnik Uroš Šerbec je pomemben član strokovnega štaba, vendar lahko vseeno z nekaj več objektivne distance ocenjuje opravljeno delo. Slovenci bodo v Riu želeli izboljšati 8. mesto z OI v Sydneyju, ko je Slovenijo zastopal tudi Šerbec. Ali je sploh mogoče primerjati priprave izpred 16 let z zdajšnjimi, ki so postale že prava znanost?

»Moramo primerjati, če hočemo videti, kako so šle stvari naprej, zlasti v smislu regeneracije, prehranskih dodatkov in podobnega. Zdravniška služba ima na voljo vse visokotehnološke aparature, ves 'support' je na višji ravni, v Primožu Poriju pa imamo vrhunskega strokovnjaka za telesno pripravo. Vsega tega takrat ni bilo, zdaj so treningi veliko bolj kakovostni in intenzivni,« je ocenil Šerbec, ki tudi taktično pripravo ocenjuje za vrhunsko. Slovenci so se že kar dobro prilagodili novim pravilom, tudi igri s sedmim napadalcem. »Temu smo posvetili kar precej pozornosti. Sprva smo bili v dvomih, zdaj pa opažamo, da lahko v določenih situacijah prinese novo razsežnost. Na trenutke je dobro delovalo, vendar se morajo stvari še usesti v glavah in postati avtomatizem,« je dejal »Šerbo,« ki opaža, da je igralce že precej načela negotovost glede svojega statusa: »Največji pritisk je na nekaterih, ki se bojijo, da bodo višek. Na zadnjih treningih je to vse bolj opazno. Nervoza je vse večja, verjamem pa, da se bo vsaj malce sprostila po današnji tekmi. Razumem igralce, ki bi radi vsaj okvirno vedeli, kakšno vlogo jim je namenil selektor. Po drugi strani pa je konkurenca koristna. Kdor zdrži pritisk, je pravi, kdor mu podleže, se mu lahko to zgodi tudi na tekmi. Rekel bi, da je ta negotovost dala dober uvid v psihološko trdnost igralcev. Mislim, da bomo s tem samo pridobili, in upam, da izbora ne bodo krojile poškodbe, ki se jih vsi pomalem bojimo. Do zdaj je bilo super in naj tako ostane.«