Kalin bo najprej vlekel kroglice, potem pa lobiral

Koga bo za tekmeca v dodatnih kvalifikacijah dobila Slovenija?

Objavljeno
24. januar 2014 20.22
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Ljubljana – Boris Denič ima svoje razloge, zakaj si za tekmeca v kvalifikacijah za SP želi Islandijo. A če bo žreb jutri ob 13. uri res navrgel par Slovenija – Islandija, ga ne bo mogoče označiti za ugodnega. Avstrija in Makedonija bi bili gotovo lažje premagljivi. Igralci pa bi bržčas izstrelili: Belorusija!

Žreb bodo v dvorani v Herningu opravili pred tekmo za 3. mesto in finalom EP. Iz slovenske delegacije bo prisoten le Polde Kalin, ki na Danskem kot predsednik tekmovalne komisije EHF opravlja vlogo delegata. Generalni sekretar RZS Goran Cvijič se je poti odrekel zaradi visokih stroškov. Kroglice naj bi iz dveh bobnov vlekel prav Kalin, pri tem mu bo v pomoč podpredsednik IHF Miguel Rocca. V dveh tednih, ki jih je preživel na Danskem, Kalin ni dobil konkretnih namigov, kakšna kazen utegne doleteti Slovenijo zaradi pretepaškega izgreda na tekmi z Ukrajino v Velenju. »Tukaj še nič ni bilo govora o tem. V Herning ravno zdaj prihaja (direktor EHF) Markus Glaser in predvidevam, da bo želel določena pojasnila,« bo kolega skušal vsaj malce omehčati Kalin, ki je pred tem že govoril s predsednikom rokometnega razsodišča (CoH) Ruijem Coelhom in mu malce v šali priporočil čim milejšo kazen. Potencialna oteževalna okoliščina je, da je v komisiji ob Coelhu in finskemu predstavniku bivši sodnik iz Ukrajine Viktor Konopljasti. Najverjetnejša kazen bo finančna z dvema tekmama prepovedi za izključena Uroša Zormana in Miho Žvižeja. Kako bo potekal postopek, je Kalin lahko le ugibal: »Verjetno bodo najprej preučili izjavi sodnikov in delegata, potem pa še poročili slovenske in ukrajinske zveze. Domnevam, da bodo zahtevali celoten posnetek tekme. Menim, da bo odločitev znana najkasneje v 14 dneh, razpleta pa si ne bi upal prejudicirati,« je pojasnil Kalin, ki bo na mrzlem severu imel v rokah vroče kroglice.

Slovenija je imela nazadnje srečo z žrebom, pred dvema letoma v Beogradu je dobila Portugalsko in se z dvema zmagama uvrstila na SP v Španiji. Tokrat si ne more obetati lahkega tekmeca. Dobro je sicer, da bo Nemčija v drugem bobnu in bo poleg Slovenije najmanj zaželena za nosilce. Prve tekme dodatnih kvalifikacij bodo 7. ali 8. junija, povratne 14. ali 15. junija, žreb bo tudi določil, kdo bo imel na odločilni tekmi prednost domačega igrišča. Slovenija se v Deničevem mandatu med devetimi možnimi tekmeci ni srečala samo s Švedsko. Že iz uvrstitev na iztekajočem se EP je razvidno, da bi bilo najslabše, če bi dobila Islandijo, Poljsko, Švedsko ali Madžarsko. Islandce si selektor Denič srčno želi, saj jim zameri, ker so v prejšnjih kvalifikacijah namenoma izgubili v Belorusiji, Slovenijo pa s pomočjo sodnikov dvakrat ugnali za gol. Toda Islandci imajo zelo močno reprezentanco, kar se je nenazadnje pokazalo včeraj z osvojitvijo petega mesta. Tudi za Srbijo in Rusijo ne bi mogli ravno reči, da sta idealni, zato pa so toliko bolj zaželene Avstrija, Makedonija in Belorusija. Avstrijci so sicer na Danskem prijetno presenetili, pa vseeno ne bi smeli biti pretrd oreh. Makedonci imajo v zadnjem času veliko težav sami s seboj in z zvezo, zanimivo pa bi bilo videti, če bi proti Sloveniji junija nastopil nedavno naturalizirani Renato Vugrinec, ki je po številu nastopov za Slovenijo na četrtem mestu. Belorusija bi bila kot naročena tudi iz motivacijskega vidika. Potem ko so se z obrestmi maščevali Ukrajincem, bi Slovenci proti njej lahko sprali še največji madež – šok s porazom v Stožicah, ki jim je vzel EP.