Kljub porazu proti Španiji Slovenke optimistično v Leipzig

Slovenske rokometašice so v skupinskem delu igrale zelo dobro, presenetile tudi Francijo in optimistično gledajo naprej.

Objavljeno
09. december 2017 18.16
Germany Handball
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Trier - Slovenska ženska rokometna reprezentanca je z uvrstitvijo v izločilne boje izpolnila primarno nalogo na letošnjem svetovnem prvenstvu v Nemčiji, po zahtevnih bojih v skupinskem delu v Trierju pa jo v nedeljo čaka tekma osmine finala s Švedsko. Tekma v Leipzigu se bo pričela ob 20.30.

Slovenska reprezentanca je nasmejana zapustila Trier. Močno zdesetkana zasedba - iz različnih razlogov so manjkale Miša Marinček, Barbara Lazović, Tamara Mavsar in Polona Barič, ob tem so poleti reprezentančno pot zaključile Sergeja Stefanišin, Nina Jeriček in Maja Užmah - je že v skupinskem delu marsikoga presenetila. Že po uvodni zmagi nad Francijo je bilo jasno, da je zelo blizu preboja med najboljših 16, kar je potrdila na tekmah z Angolo in Paragvajem, spodbudne predstave pa je navkljub porazoma prikazala tudi proti Romuniji in Španiji.

Slovenske rokometašice so že arhivirale skupinski del v Trierju in se osredotočile na Švedinje. Njun zadnji medsebojni dvoboj na lanskem evropskem prvenstvu v Stockholmu se je končal s senzacionalno zmago izbrank slovenskega selektorja Uroša Bregarja s 25:23. Za Slovenijo je bila to prva zmaga na medsebojnih tekmah, pred tem je izgubila oba kvalifikacijska dvoboja za evropsko prvenstvo v Srbiji 2012 - v Skövdeju z 20:27, v Velenju pa s 23:26.

»Cilj, ki smo si ga zadali pred odhodom v Nemčijo, smo izpolnili, zdaj pa nas čaka dvoboj s Švedsko, ki je v skupini B zasluženo osvojila prvo mesto. Če pogledamo naš prvi del zaključnega turnirja v celoti, potem lahko rečem, da sem zelo zadovoljen, saj smo igrali na visoki ravni z veliko dinamike, igralke pa so se zelo borile,« je skupinski del ocenil Bregar.

Švedska je veliko pričakovala od lanskega evropskega prvenstva na domačih tleh, na koncu pa je pogrnila po celi črti in zasedla končno osmo mesto. Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Nemčiji pa se je iz grde račke prelevila v laboda. V Bietigheim-Bissingenu je postopoma stopnjevala svojo pripravljenost, po uvodnem porazu proti Poljski je nato nanizala štiri zmage proti Madžarski, Češki, Argentini in Norveški. Po zadnji zmagi nad norveškimi sosedami, ki so v Nemčijo prišle kot absolutne favoritinje in branijo naslov iz Danske 2015, so se Švedinje izstrelile v rokometno orbito, nekateri pa jih celo uvrščajo v najožji krog kandidatk za kolajno.

Vse tekme osmine finala bodo v Leipzigu in Magdeburgu. V nedeljo se bodo pomerile Madžarska - Francija, Srbija - Črna gora (obe tekmi ob 17.30), Slovenija - Švedska in Nemčija - Danska (obe ob 20.30), v ponedeljek pa Romunija - Češka, Rusija - Južna Koreja (obe ob 17.30), Španija - Norveška in Japonska - Nizozemska (obe ob 20.30).