Ključ je v hitrosti, polna Rdeča dvorana velik plus

Slovenski trenerji so precej optimistični pred povratno tekmo kvalifikacij za SP 2015 z Madžarsko.

Objavljeno
14. junij 2014 10.41
27.11.2010 Celje, Slovenija. Miro Pozun, trener Celja P.L., na tekmi Evropske rokometne lige, proti francoskemu klubu Chambery Savoie.FOTO:JURE ERZEN/Delo
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Velenje - Slovensko moško reprezentanco drevi ob 18. uri čaka drugi dvoboj kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2015 proti Madžarski.

Varovanci Borisa Deniča so na prvem medsebojnem obračunu izgubili z 22:25, napredovanje pa si bodo poskušali zagotoviti v velenjski Rdeči dvorani. Jim bo uspelo? Slovenski trenerji, ki so sodelovali v Delovi anketi, so optimistični pred nocojšnjo povratno tekmo.

Niko Markovič: Pravijo, da je adut te reprezentance hitrost. A Madžari so veliki in močni, proti njim ne moreš igrati brez strelca na levi strani. Ne vem, zakaj ga nimamo. Jaz bi ga že našel. Če nič drugega, bi za eno tekmo poklical Miladina Kozlino. Saj so že bili zraven igralci, kot sta Žuran ali Dujmović, pa jih zdaj ni. Sebastian Skube ne more storiti veliko, če je tekmec čvrst v bloku. Menim, da bi moral več igrati Jure Natek. Komur gre, naj igra. Na tako pomembnih tekmah ni delitve minutaže in vztrajanja pri rotaciji. Osem, devet pravih igralcev mora igrati na polno 60 minut, to je to.

Matjaž Tominec: Madžari so že večkrat odpovedali na pomembnih tekmah in upam, da bodo spet. A tudi našim je lanski šok z Belorusi pustil določene psihološke posledice. Veliko scenarijev je možnih. Mislim, da so možnosti 50:50, morda celo malce na naši strani. Ključen bo začetek. Če se ne bomo kmalu odlepili za nekaj golov, se lahko v našo igro prikrade živčnost, na silo pa ne bo šlo, saj ti švedski sodniki težko dajo kakšno žogo. Več golov moramo doseči s hitro »polkontro«, postavljeno obrambo pa razbijati predvsem prek kril. Treba bi bilo preprečiti madžarske menjave v obrambi, s tem pa višjim igralcem, ki se hitreje utrudijo, jemati sapo.

Fredi Radojkovič: Kar strinjal bi se z analizo Borisa Deniča in njegovega strokovnega štaba, da imajo Slovenci veliko več rezerv v igri kot Madžari. Kljub slabi igri so v gosteh iztržili relativno ugoden rezultat. V Velenju morajo samo ponoviti obrambo iz Veszprema in imeti več potrpljenja v napadu. S hitrostjo pa je treba nadomestiti primerjalne slabosti v telesni moči in višini. Pomembna bo podpora v Rdeči dvorani. Če bodo igralci začutili, da so navijači z njimi in da so del ekipe, bodo igrali tudi zanje in to je lahko velik plus. Moram reči, da sem velik optimist.

Miro Požun: Drugi polčas v Veszpremu je bil katastrofalen z obeh strani, opazil pa sem, da so Madžari bolj iztrošeni. Naši igralci so hitrejši in imajo več energije. Na splošno so junijski termini v prid mlajšim igralcem. Upam, da se Nagy ne bo regeneriral, v enem tednu je to težko, če je organizem iztrošen. Mislim, da lahko gre Slovenija naprej. Trije goli so ravno pravšnja razlika za lov nanje. Izkoristiti je treba slabše vračanje madžarskih zunanjih igralcev in jih »skontrirati«. V obrambi pa ne smemo dopustiti strelov od daleč in dobro zapirati prostor na črti. Pritisk bo res velik, vendar imajo naši igralci že dovolj izkušenj s tako težkih tekem.