Komu priznanja za dosežke v letu 2017?

Športnik leta: Nocoj v Cankarjevem domu jubilejna 50. prireditev Društva športnih novinarjev Slovenije.

Objavljeno
12. december 2017 13.00
Posodobljeno
12. december 2017 13.00

Ljubljana – Tudi v neolimpijskem letu 2017 ni manjkalo sijajnih dosežkov slovenskih športnikov in nocoj bodo na prireditvi Športnik leta, ki se bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma začela ob 20. uri, razglasili najboljše po izboru članov Društva športnih novinarjev Slovenije. To bo jubilejna 50. podelitev priznanj.

Ob koncu vsakega leta se vnamejo debate, kdo je bil najboljši športnik, športnica, ekipa. Izidi glasovanja nikdar niso po okusu vseh, vseeno pa pogled v preteklost razkriva seznam imen, ki so najbolj zaznamovala slovenski šport.

Lani je največ glasov prejel Peter Prevc, čeprav sta Peter Kauzer in Vasilij Žbogar osvojila olimpijski kolajni. Manj polemik je bilo pri zlati judoistki iz Ria Tini Trstenjak. Jasno je, da bo Prevc po štirih letih dobil naslednika, saj se ni približal dosežkom iz sezone, v kateri je osvojil svetovni pokal v smučarskih skokih. Trstenjakova je bila uspešna tudi letos, v Varšavi je ubranila naslov evropske prvakinje in osvojila srebro na SP v Budimpešti. Vseeno pa bo imela hudo konkurenco. Alpska smučarka Ilka Štuhec je namreč več kot dostojno nasledila petkratno športnico leta Tino Maze z osvojitvijo dveh malih kristalnih globusov in naslova svetovne prvakinje v smuku. Janja Garnbret, še lani izbrana za najbolj obetavno športnico, se je izkazala z osvojitvijo svetovnega pokala v športnem plezanju. Špela Ponomarenko Janić je osvojila po dve kolajni na SP in EP v šprintu na mirnih vodah ter bila prva v skupnem seštevku svetovnega pokala ...


Za povečavo tabele kliknite na grafiko.

Pri moških je konkurenca še bolj pestra. Leto se je začelo z nepričakovanim uspehom rokometašev na SP v Franciji. Po čudežu v Parizu, kjer so Vid Kavtičnik in njegovi nadoknadili osem golov zaostanka in premagali Hrvaško, je bronaste fante v Ljubljani pozdravilo nekaj tisoč ljudi. Še večjo evforijo so sprožili Goran Dragić in zlati košarkarji, ki so postali evropski prvaki. Finale v Istanbulu si je ogledalo več kot 7000 Slovencev, na Kongresnem trgu pa je bilo kljub slabemu vremenu več kot 20.000 navdušencev. Dragić je bil najboljši košarkar EP, v idealno peterko so uvrstili 18-letnega Luko Dončića.

Vmes je bila vrsta vrhunskih posamičnih dosežkov. Kanuist Benjamin Savšek je postal svetovni prvak v Pauju, kjer je bil Kauzer tretji. Kolesar Primož Roglič je bil na SP drugi v kronometru, še bolj odmevna je bila njegova etapna zmaga na Touru. Nogometni vratar Jan Oblak je nastopil v finalu lige prvakov, v kateri so se v tej jeseni izkazali nogometaši Maribora.

Kdo je najbolj prepričal slovensko sedmo silo, bo znano nocoj, ko se v hramu slovenske kulture obeta pester program. Vodila ga bosta Anže Bašelj in Jure Mastnak, popestrili ga bodo med drugimi skupina Bolero s 60 plesalci, tolkalna atrakcija Strojmachine ... Med podeljevalci priznanj bodo legende Miroslav Cerar, Ivo Daneu, Bojan Križaj, Aljoša Žorga in Tomo Česen.