Konec Juratovčeve ere, sojenje v rokah komisije

Rokomet: David Sok: »Zašli smo v slepo ulico in moramo čim prej najti izhod iz nje«.

Objavljeno
22. avgust 2017 23.39
Ljubljana 07.12.2010 - Andrej Juratovec.foto:Blaž Samec/DELO
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Kocka je padla, poti nazaj ni. Po osmih letih Andrej Juratovec ne bo več šef rokometnih sodnikov na Slovenskem. Njegove naloge in pristojnosti bo prevzela petčlanska skupina, nova zgodba se bo gradila okrog najbolj znanega sodniškega para David Sok-Bojan Lah. Čas je za spremembe, pravijo pri RZS.

Le sedem minut je včeraj dopoldne trajal pogovor na sedežu Rokometne zveze Slovenije, na katerem so podpredsednik Boštjan Kozole, generalni sekretar Goran Cvijič in odvetnica Maja Šerc Juratovcu predstavili odločitev, ki jo je kajpak sprejel predsednik RZS Franjo Bobinac. Juratovec si je vejo odrezal kar sam, potem ko je izstopil iz vseh voljenih funkcij na RZS, tudi iz predsedstva, in se ni odzval na vabilo za sodelovanje v novi komisiji. Bobinac odločitve ni sprejel čez noč, dobro se zaveda, kako spolzka so sodniška tla, in ravno Juratovec je bil človek, ki mu je lahko zaupal, ko je leta 2009 presekal gordijski vozel in končal sodniške zdrahe po razpadu ZROPS, tj. v času, ko sta se sprti sodniški organizaciji (stara in nova) gledali skozi »puškine cevi«.

Toda mir v hiši – Juratovec je počistil sodniške vrste in oddaljil tiste z omadeževano preteklostjo – je imel tudi stranske učinke. Karizmatični Juratovec nikogar ni spustil blizu in je bil v bistvu »one man band«, v njegovem času se je število sodnikov zmanjšalo z več kot 200 na približno 75, njegove nekonvencionalne metode pri urjenju sodnikov in analizi tekem so šle mnogim v nos, tudi žrebanje in mešanje sodniških parov ...

»To ni napad na Juratovca, ki je storil ogromno dobrega za naš šport. Ocenili smo, da je prišel čas za spremembe,« je pojasnil Kozole. Predsedstvo RZS bo tako leto prej prekinilo pogodbo z Juratovcem (in ga izplačalo), hkrati pa potrdilo sestavo sodniške komisije, v kateri bodo poleg Soka in Laha še Mirko Palačkovič, Slavko Ivezič in predvideni predsednik Janko Požežnik. Slednji prihaja iz »svinčenih časov«, a to za Davida Soka ne pomeni obuditve stare zgodbe. »Nikakor ne. Stvar je v tem, da je slovensko sojenje zašlo v slepo ulico, naše vrste so zdesetkane, samo midva s Tadejem sva še ostala na mednarodni listi, na kateri ima Slovenija pet praznih mest, kar se še ni zgodilo. Nimamo postavljenega sistema rekrutiranja mladih sodnikov, izobraževanja in napredovanja. Vse vrednote, ki jih je postavil Andrej, bodo ostale, dobile pa bodo nadgradnjo v sistemu, ki bo deloval na dolgi rok,« je zatrdil Sok.

Na sojenje v 1. SRL je letelo veliko očitkov, klubi so imeli različna stališča do Juratovca, toda v nečem so si bili enotni – prvenstvo je bilo pod njim pošteno, saj nihče – niti Celje in Gorenje ne – ni imel zakulisnega vpliva. Za slovenski rokomet bi bilo dobro, če bi Pandorina skrinjica ostala zaprta ...