Konec sanj Slovenk: z dolgimi nosovi domov

Po visokem porazu s Španijo je reprezentanca Uroša Bregarja ostala brez 2. dela EP. Naslednji cilj SP 2017 v Nemčiji.

Objavljeno
09. december 2016 01.49
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Stockholm – Slovenske rokometašice se tako kot v letih 2006 in 2010 še tretjič zapored od evropskega prvenstva poslavljajo že po treh tekmah. Proti Španiji so v hipu razgalile vse svoje slabosti in doživele učno uro rokometa.

Le pet zadetkov so v uvodnih 30 minutah zmogle blede Slovenke. O igri in pristopu, ki sta jih krasila proti Švedski (25:23), ni bilo ne duha ne sluha. Obupen začetek je bil usoden za dekleta, ki očitno še niso zrela za velika dejanja. Izkušena vratarka Silvia Navarro je žoge pobirala kot zrele hruške in že med odmorom je zaostanek znašal devet golov. Le kdo je lahko pričakoval tako jalovo igro v napadu in tako brezkrvno v obrambi?

Da bi ohranile upe na napredovanje s tujo pomočjo, slovenske rokometašice ne bi smele izgubiti z več kot tremi goli razlike. Hitro so spoznale bistvo reka, da se brez muje še čevelj ne obuje. Zanašale so se na slabo formo Špank, ki so po šoku zaradi poškodbe kapetanke Marte Mangue v slogu resnih reprezentanc strnile vrste in zdrvele do visoke zmage.

Samo najmlajša med slovenskimi igralkami, 19-letna Tjaša Stanko, si v prvem polčasu zasluži pohvale za pogum. Ta je čisto zapustil adutinje z izkušnjami iz lige prvakinj, kot so Barbara Lazović, Nina Jeriček, Ana Gros, Neli Irman … Tudi njim je zmaga proti švedski povzročila t. i. čustveno praznjenje, po katerem niso bile pripravljene na težak boj. Že obrazna mimika je razkrivala obup, ki se je naselil v podzavest. Žoga je bila kot vroč kostanj, španska mreža zakleta.

Ko je bilo praktično že vse izgubljeno in je trema popustila, je v drugem polčasu Miša Marinček z nekaj obrambami vlila upanje na srečen razplet zgodbe. Razigrala se je Tamara Mavsar, po dveh tekmah najboljša strelka turnirja, in Slovenke so imele po delnem rezultatu 3:0 ter zadetku Maje Užmah za 11:17 napad za minus 5. Toda vlak za drugi del je že odpeljal. Španke, ki so v zadnjem desetletju osvojile štiri odličja, so pokazale pravi tekmovalni značaj in niso popustile niti za ped. Še naprej so brez milosti rešetale slovensko mrežo.

Uroš Bregar, najmlajši od šestnajstih selektorjev na letošnjem EP in preporoditelj Krima, ni mogel preprečiti popolnega razpada sistema in bo moral pojesti nekaj trenerskih žgancev, da bo znal razplesti vozle v glavah svojih izbrank. Najprej jim bo moral dopovedati, da po drugi tekmi na EP ni primerno peti: »Rompompom ...«

»Škoda, da smo tekmo tako slabo odprli,« je bilo vse, kar je lahko pametnega izustil 37-letni Ljubljančan. Volje po debiju mu ne sme zmanjkati. Čeprav se razočarane Slovenke že po šestih dneh vračajo domov, so lahko ponosne, ker so se po šestih letih prebile na EP in po 12 dosegle prvo zmago. Tudi Srbiji so bile konkurenčne. Ne gre pozabiti, da so si zadnje priborile vstopnico.

Poraz z ducatom golov ni bil najhujši doslej, najbolj boleč pač, saj se je ponujala imenitna priložnost. A namesto, da bi se iz švedske prestolnice preselile v tamkajšnjo rokometno meko Göteborg in odigrale še (vsaj) tri tekme, se dekleta sklonjenih glav vračajo domov. Tako ne bodo izboljšale najboljše uvrstitve, 9. mesta z EP 2004, toda ta rod rokometašic gotovo še ni rekel zadnje. Samo Jeričkova in Irmanova sta v jeseni karier, večina nosilk igre šele prihaja v najbolj plodno obdobje. Naslednji cilj je uvrstitev na svetovno prvenstvo, na katerem Slovenk ni bilo od leta 2005. To bo decembra 2017 v Nemčiji, pare junijskih dodatnih kvalifikacij pa bodo izžrebali ob koncu EP, ki bi se lahko razpletlo tudi drugače ...

Evropsko prvenstvo, tretje kolo

Skupina A (Stockholm)

Slovenija - Španija 18:30 (5:14)

Slovenija: Stefanišin, Marinček, Ferfolja, Gros 3, Rebolj, Krajnc, Jeriček, Stanko 3, Čerenjak 2, Panger, Mavsar 5 (2), Lazović, Zulić 1 (1), Irman 1, Krhlikar, Užmah 3.

Španija: Navarro, Zoqbi, Lopez 4, Martin 3, Alberto 1, Aguilar 4, Chavez 3, A. Gonzalez 1, Pena 6 (2), Gonzales, Florza, M. Gonzalez 1, Egozkue 1, Hernandez 1, Sans, Cabral 5.

Sedemmetrovke: Slovenija 5 (3), Španija 3 (2).

Izključitve: Slovenija 10, Španija 8 minut.

-------------------------------------------

Švedska - Srbija 30:30 (15:18)

 

Lestvica:

1. Srbija 3 2 1 0 91:87 5 točk

2. Švedska 3 1 1 1 78:74 3

3. Španija 3 1 0 2 72:68 2

-----------------------------------

4. Slovenija 3 1 0 2 77:89 2