Koprski madež opran, Hrvati sanjajo o zlatu

Po sijajnih plus 14 s Poljsko četa Željka Babića drevi v polfinalu EP s Španijo.

Objavljeno
28. januar 2016 19.20
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Krakov – »Odigral sam veliko norih tekem, a tako nore še nikdar. Upam, da smo se zdaj odkupili za tistih minus 15 v Sloveniji,« je po čudežu v Krakovu, kjer so odpisani Hrvati za 14 golov premagali gostitelje EP in se zavihteli v polfinale, od ponosa žarel izkušeni Zlatko Horvat. Naši južni sosedi se bodo danes v polfinalu (21) srečali s Španci, pred tem bo nepričakovani dvoboj: Nemčija – Norveška (18.30).

Hrvate je javnost zaradi blamaže v Bonifiki na Poljsko pospremila z žvižgi, ne glede na razplet ob koncu tedna jih bo sprejela kot junake. Ekipa selektorja Željka Babića je vstala od mrtvih, za preboj med štiri najboljše je potrebovala zmago Norveške proti Franciji in svojo za vsaj 11 golov proti Poljski. Oboje se je zdelo znanstvena fantastika, vendar čudeži se dogajajo tudi (ali predvsem) v rokometu. Najprej so vikingi nadigrali galske peteline, potem pa so kavboji uprizorili enega največjih podvigov v zgodovini rokometa. Začelo se je z 0:3 in končalo s 23:37. Več kot 15.500 navijačev je ostalo brez sape ...

»Čudo, čudo, čudo,« je med sprehodom skozi mešano cono vzklikal vodja napada Domagoj Duvnjak, ki je dosegel le en gol, zato pa je imel Manuel Štrlek učinek 11:11! Babiću, ki je stopil v čevlje Slavka Goluže, so napovedovali kratko avanturo, še posebej, ko se je odločil doma pustiti Igorja Vorija in Renata Sulića ter dejal, da bo gradil na mladih krožnih napadalcih, ki jih bo Hrvaška potrebovala čez dve leti, ko bo gostila EP. Boljše reklame si ne bi mogla narediti. »To je čudež iz Međugorja. Zahvaljujem se tudi prijatelju Jezusu. Naj mi oprosti mojo šibko vero,« se je v nebo ozrl Babić, ki je pustil službo v Belorusiji, ko je prevzel izbrano vrsto: »Res nisem verjel v čudež, toda pripravljali smo se zanj.«

Kapetan Marko Kopljar je bil ves iz sebe. »Bili so trenutki, ko nam Poljaki niso mogli prav nič. Toda zapadli smo v krizo, prednost se je s 17 golov stopila na 12 in polfinale je visel na nitki. Potem pa se pojavi Čupić s čudežnim zadetkom s krila ...,« se je film še dolgo vrtel v glavi članu PSG. Ivan Čupić, nekdanji igralec Gorenja, je v zadnjem času večinoma grel klop v Kielcah, toda pokazal je, da ima v sebi še vedno nekaj več: »Če so nas že Norvežani obdarili, smo si rekli, gremo na glavo, pa kar bo, naj bo. Vse se nam je izšlo kot v pravljici. Obramba 5-1 je bila enigma za Poljake. Stalno so se zaletavali v sredino, kjer smo bili najgostejši. Mi pa smo izkoristili 13 od 14 protinapadov.«

Res kapo dol hrvaški obrambi. Islandski velemojster Aron Palmarsson je ni premagal, prav tako ne makedonski stroj za gole Kiril Lazarov in Michal Jurecki je zadel vsega enkrat, pa še to s šestih metrov. Zdaj je na vrsti Španija, ki nima izrazitega strelca, pač pa zelo široko zasedbo in podobno jekleno obrambo. »Všeč mi je, da igramo proti Španiji, v tej reprezentanci imam veliko prijateljev, največji pa je Arpad Šterbik,« se dvoboja veseli Igor Karačić, v Vardarju soigralec Šterbika, Jorgeja Machede in Alexa Dušebajeva.

Hrvatom manjka samo še evropski naslov in zakaj bi čakali nanj do Zagreba 2018, če ga lahko osvojijo že v Krakovu, kjer so se tako lepo oddolžili Poljakom za poraz v četrtfinalu lanskega SP v Katarju. Poljaki so tam prišli do brona, a kolajna na domačih tleh jim bo ostala neuslišana želja. Igralci niso bili niti psihološko niti taktično pripravljeni na tekmo in nemški trener Michael Biegler je že ponudil odstop, ki ga je zveza sprejela. Njegova zadnja tekma bo danes za sedmo mesto v Vroclavu proti Švedski. »Sramota, obup, tragedija. Najhujši poraz 21. stoletja,« je zapisal Polski Sport.

Na prvi tekmi bodo Norvežani rahli favoriti proti Nemcem, ki pa iz tekme v tekmo bolj presenečajo. Manj ko jih je, boljši so. Dagur Sigurdsson je dokazal, da je eden najboljših trenerjev na svetu. Čeprav mu manjka pet standardnih reprezentantov s kapetanom Uwejem Gensheimerjem na čelu in sta se pred tekmo z Dansko poškodovala kapetan Steffen Weinhold in Christian Dissinger, je Nemčija premagala Dansko.

Če bi bilo po slovenskem okusu, bi EP osvojili Norvežani, saj bi to za selekcijo Veselina Vujovića pomenilo lažjo pot v Rio. V vsakem drugem primeru jo bo čakalo precej težje delo. P. Z.