Krim obrnil ploščo in preklical posojo igralk Mlinotestu

»Odločili smo se, da prekličemo prehod naših domnevno spornih igralk v ŽRK Mlinotest,« so sporočili iz RK Krim.

Objavljeno
04. marec 2016 16.39
J. P.
J. P.

Ljubljana - Potem ko se je v pestro dogajanje v slovenskem ženskem rokometu, v katerem se je v lovu za šampionskim naslovom in posledično vstopnico za ligo prvakinj zvrstilo tudi nekaj spornih potez, z javno izjavo vpletel tudi prvi mož Rokometne zveze Slovenije (RZS) Franjo Bobinac, so danes svoj pogled javno predstavili še pri enem od (treh) vpletenih klubov, Krimu Mercatorju. »Ponovno želimo poudariti, da smo, tako kot v preteklosti, spoštovali vse akte RZS in ravnali povsem skladno z njimi, česar pa ne moremo trditi za nekatere ostale udeležence,« so izjavo za javnost začeli pri Krimu.

»Sum o naših dejanjih so izrazili v klubu, ki je v lanskem boju za naslov državnega prvaka izrabil inštitut izstopa iz prvoligaškega tekmovanja drugega kluba (RK Piran), da je prišel do dodatnih možnosti za ligaško lovoriko. V tem primeru je RZS ostala nema, izražen pa ni bil noben dvom o moralnosti in pravilnosti izrabe pravilnikov. Prav tako, ko ni spoštovala lastnih pravil v primeru pritožbe RK Krim Mercator proti klubu, ki je jasno kršil 37. člen Pravilnika o rokometnih tekmovanjih, ki narekuje, da mora klub v uradnem zapisniku tekme v prvoligaškem tekmovanju prijaviti najmanj 12 igralk s pravico nastopa za slovensko reprezentanco in s slovenskim državljanstvom, preostale pa so igralke brez pravice nastopa za slovensko reprezentanco. Na tekmi 12. kola, ki je bila odigrana 30. januarja letos, so bila jasno kršena rokometna pravila, saj je gostujoča ekipa nastopila z 11 igralkami, ki imajo pravico nastopa za slovensko izbrano vrsto in slovensko državljanstvo,« pojasnjujejo v ljubljanskem kolektivu.

»Identičen primer so pred nedavnim na Košarkarski zvezi Slovenije nemudoma sankcionirali v korist prizadete ekipe, zasedbo s premajhnim številom slovenskih igralcev pa kaznovali po določilih pravilnikov KZS,« dodajajo pri Krimu, ki je, po lastnih besedah, tudi v primeru posoje igralk v drugi klub spoštoval vse pravilnike krovne organizacije, ki to jasno dovoljujejo. Najpomembnejše so pri Krimu Mercatorju prihranili za konec: »V izogib vsakemu dvomu o korektnosti naših dejanj in v korist rokometa in športa smo se odločili, da preklicujemo prehod naših domnevno spornih igralk v ŽRK Mlinotest Ajdovščina. Upamo, da se vsi vpleteni zavedajo, da so ajdovskemu klubu onemogočili okrepitev ekipe, kot mu omogočajo pravilniki in kot so jih izkoristili tudi ostali klubi. V tej tekmovalni sezoni so mu povzročili veliko škodo.«

Krim bo torej v Ajdovščino namesto Sergeje Stefanišin, Alje Koren, Tamare Mavsar, Aneje Beganovič, Ane Zrimšek in Nine Zulič, kot je bilo sprva dogovorjeno, poslal le zadnji dve, v ljubljanski kolektiv pa se je vrnila tudi obetavna Elizabeth Omoregie, saj je bila preklicana tudi registracija prestopa bolgarske reprezentantke.

Oglasili pa so se tudi pri ajdovskem prvoligašu. »Na začetku sezone smo si za glavni cilj zadali tretje mesto v prvoligaški konkurenci, doseči pa ga je pomembno tudi zaradi vnovičnega igranja v evropskem pokalu challenge, prav tako zaradi motiviranja mlajših klubskih selekcij, ki jih je veliko in dosegajo zelo dobre rezultate. Vodstvo kluba je vse te poteze izpeljalo tudi zavoljo podpore mnogih navijačev v lokalnem okolju, ki tekme z veseljem spremljajo in se skupaj z nami veselijo uspehov. Zaradi poškodb med ključnimi igralkami je zasedba v zaključnih kolih oslabljena, vodstvo kluba pa je v iskanju rešitve sprejelo ponujeno priložnost,« so sporočili iz Mlinotesta.

In dodali: »Zavoljo očitno zelo hudih pritiskov je RK Krim danes na naše veliko presenečenje domala odstopil od dogovora, zato v naši članski ekipi ne bodo mogle nastopiti vse predvidene igralke, smo se pa dogovorili, da bosta do konca sezone našo ekipo okrepili mladi Zrimškova in Zuličeva. V klubskem vodstvu upamo, da bomo tudi z njuno pomočjo in seveda ob močnem angažiranju vseh dosedanjih nepoškodovanih igralk dosegli zastavljene cilje,« so še zapisali v ajdovskem kolektivu.