Krim se ne da: Gremo na arbitražo!

Pri Krimu Mercatorju se po 21 letih ne bodo zlepa odrekli naslovu. O tekmi z Zagorjem se bo odločalo za zeleno mizo.

Objavljeno
18. februar 2016 16.34
Posodobljeno
18. februar 2016 18.14
lvi*Rokomet
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Ljubljana – Predstavitev novega strokovnega štaba Krima Mercatorja na čelu z Urošem Bregarjem ter načrtov pred sobotno prvo četrtfinalno tekmo v pokalu pokalnih zmagovalk na Norveškem (Kristiansand) je zasenčilo dogajanje v zvezi z zdaj že razvpitim 37. členom tekmovalnega pravilnika v 1. SRL za ženske.

Potem ko je komisar lige Goran Debelak zavrnil pritožbo Krima, ker je Zagorje na derbiju nastopilo z zgolj 11 slovenskimi igralkami namesto z vsaj 12, kot piše v pravilniku, so se v Stožicah odločili pravico poiskati še na drugi stopnji – arbitražni komisiji, ta pa se običajno odloča na podlagi mnenja statutarnega odbora. Če bodo pritrdili Krimu, bo tekma, ki se je končala s 23:23, registrirana z 10:0, kar bi Ljubljančankam odprlo pot do ubranitve naslova. Če bo arbitraža za Krim neuspešna, pa mu preostane še zahteva za varstvo zakonitosti (vsaj za zdaj se še ni porodila ideja o pritožbi na CAS v Lozani).

Če bo remi obveljal, bo Zagorje imelo vse v svojih rokah. V primeru devetih zmag bo prvič osvojilo naslov in trener Bojan Voglar je za Sportal že napovedal, da bi se odločili nastopiti v ligi prvakinj. V kateri dvorani, še ni znano. S tem bi Krim po dolgih letih ostal brez elitnega tekmovanja.

Poziv k nepristranskosti

»Pritožili smo se zaradi neupoštevanja jasno zapisanih pravil, ki govorijo o minimalnem številu igralk. Zanašamo se na strokovnost in nepristranskost arbitražne komisije,« je dejala članica izvršnega odbora Deja Ivanović in na vprašanje, mar ni v primeru, če ekipo napade viroza ali kaj podobnega, mogoče tekmo odigrati tudi z manj igralkami, odgovorila: »Če se to zgodi, je mogoče tekmo prestaviti, to piše v propozicijah,« je odvrnila nekdanja Krimova kapetanka - tedaj se je pisala Doler - in ob tem opozorila, da je Zagorje pred kratkim brez vsakršnega tehtnega razloga preložilo tekmo s Koprom: »Lani smo bili tarča posmeha, ker smo v zapisnik dali mene in Čečkovo, samo zato, da smo ugodili pravilom. Na drugi strani pa se je čudežno zgodil izstop Pirana, s čemer je Zagorje čez noč dobilo priložnost, da osvoji naslov; da niti ne omenjam pritožbe zaradi igranja naših dveh kadetinj.«

Posoja še naprej aktualna

Krim ima pripravljen še rezervni načrt. Ivanovićeva je potrdila, da utegne Krim posoditi nekaj igralk drugim klubom, s katerimi se Zagorje še mora pomeriti, v upanju, da se tekmicam zgodi usodni spodrsljaj. Najbolj verjetno je, da bo okrepil svojo podružnično ekipo RK Ljubljana, ki bo v Zagorju gostovala sredi aprila.

Kočljiva pa je časovnica. Malo je namreč verjetno, da bo arbitražna komisija odločitev o registraciji sporne tekme z Zagorjem (za to ima neobvezujoči 15-dnevni rok) sporočila pred 29. februarjem, ko se izteče prestopni rok za igralke. Tako bodo na Krimu verjetno morali špekulirati, ob tem pa bodo tudi v dilemi, komu vse se lahko odrečejo, da ne bi hkrati preveč oslabili svoje ekipe, ki si tudi ne sme privoščiti izgube niti ene točke.

Bregar: Pravil se je treba držati

Bregarju, tudi selektorju ženske reprezentance, so vprašanja o smiselnosti pritožbe seveda neprijetna. »S tem pravilom so bile težave že prej. Lani so se klubi odločili za najmanj 12 Slovenk v vsaki ekipi. S tem so želeli zaščititi svoje igralke oziroma trenerje prisiliti, da imajo v ekipah več Slovenk. V košarki ta pravila spoštujejo ali, v primeru kršitve, sankcionirajo, in res ne vem, zakaj jih v rokometu ne bi bilo treba. Jaz osebno sicer s tem nimam nič. Če ne bi bilo tiste tekme na Galjevici, me sploh ne bi bilo tukaj v tej vlogi. Pravilo je morda neposrečeno zapisano, a kot trener Krima seveda moram stati za odločitvijo vodstva in predsednika.«

Lekićeva res pred vrnitvijo? 

Na novinarski konferenci so potrdili, da bo kapetanka Tamara Mavsar poleti kariero nadaljevala pri skopskem Vardarju, s katerim je podpisala dveletno pogodbo. Porajajo pa se precej neverjetne govorice, da bi se v Ljubljano v nasprotni smeri utegnila vrniti srbska zvezdnica Andrea Lekić, in v tej luči bi bilo za Krim ključnega pomena, da bi nastopal v ligi prvakinj. Ivanovićeva je sicer za EkipoSN že napovedala prihod zvenečih okrepitev, ampak za zdaj ostaja skrivnostna o imenih.

Bregarjev pomočnik Anđelković

Bregar, ki je na klopi zamenjal Marto Bon, je tudi predstavil člane svojega strokovnega štaba. Pomočnik je Ilija Anđelković, tudi trener RK Ljubljana, trenerka vratark nekdanja čuvajka Krimove mreže Branka Jovanović in Rok Svetko kondicijski trener.

Marinčkova vprašljiva

V soboto ob 18. uri bo Krim odigral prvo četrtfinalno tekmo v pokalu pokalnih zmagovalk. Tekmec bo peta ekipa norveške lige Vipers Kristiansand, ki ima v svojih vrstah tudi sedem tujk. Pri Krimu je vprašljiv nastop vratarke Miše Marinček (danes praznuje 31. rojstni dan), ki pa verjame, da bo do sobote že nared. Za Krim bi bila osvojitev pokala, četudi manjšega, velika stvar in bi lahko napovedala lepše čase za dvakratne evropske prvakinje. Toda brez lige prvakov bi bila vrnitev na pota stare slave še veliko bolj trnova ...