Krimovke bi kar takoj odpihnile dvome o preboju

Rokometašice Krima Mercatorja bodo danes na Dunaju lovile tretjo zmago v ligi prvakinj.

Objavljeno
15. november 2014 00.55
Rokomet Krim Dinamo, Ljubljana, 09.November2014
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana – Današnja tekma na Dunaju (17.25) bo za rokometašice Krima Mercatorja pomembna vsaj z dveh vidikov. Zmaga bi jim tudi teoretično zagotovila uresničitev primarnega cilja – uvrstitev v drugi del lige prvakinj. Še bolj dobrodošla bi bila za samozavest igralk po bridkem domačem porazu z Volgogradom.

Po štirih kolih ima v skupini A Leipzig 6 točk, Dinamo 5, Krim 4 in Hypo 1. Glede na to, da so osemkratne evropske prvakinje z Dunaja prikazale malo konkurenčnega rokometa (po štirih tekmah imajo razliko v golih minus 38!), skoraj ni dvoma o tem, da bodo zasedle zadnje mesto, ki edino pomeni konec evropske zgodbe. Tudi ob morebitni zmagi nad Krimom, s katerim so v Ljubljani izgubile za 12 golov, je težko verjeti, da bi lahko v zadnjem kolu presenetile še Dinamo v Rusiji.

»Zavedamo se, da bi Hypo rad prišel do zmage in verjetno je že pred sezono ocenil, da jo bo najlažje dosegel proti nam. Mi mu bomo to kajpak skušali preprečiti. To lahko storimo z boljšo organizacijo napada, kot je bila proti Dinamu, in dobro obrambo,« je razmišljala trenerka Marta Bon, ki bo v avstrijski metropoli računala na isto šestnajsterico igralk kot proti Dinamu. To pomeni, da v kadru spet ne bo makedonske veteranke Marine Lambevske, ki je bržčas že sklenila ljubljansko pustolovščino.

Krimu na drugi strani zmaga ne bi prinesla ravno veliko, saj se v drugi del tekmovanja, ki se bo začel konec januarja, prenesejo zgolj točke z dvobojev proti ekipam, ki bodo napredovale. V tej luči bo veliko bolj pomembna zadnja tekma prvega dela v petek, ko bo v Stožicah gostoval Leipzig. S štirimi točkami bi bil Krim resno v igri za četrtfinale, še posebej, ker se mu bo pridružila glavna zvezdnica Allison Pineau. Pa tudi ekipa bo še bolj uigrana, saj bo verjetno samo omenjena Francozinja decembra igrala na evropskem prvenstvu na Hrvaškem in Madžarskem. Težko je pričakovati, da bo povabilo na priprave dočakala tudi Srbkinja Maja Luković, ki jo je selektor Saša Bošković sicer uvrstil na širši seznam kandidatk.

Bonova pravi, da Krim nazadnje ni zmogel oplemenititi odmevne zmage v Rusiji zaradi zavor v glavah. »Poraz, ki smo ga prebolevale dva dni, je razkril, da mentalno še nismo dovolj močne. Kar nekako smo se ustrašile misli, da smo že dobre,« je dejala Bonova, ki pa lahko razloge išče tudi v sestavi ekipe. Očitno je pomanjkanje kakovosti na desnem zunanjem položaju, kjer je edina levičarka mlada Lara Hrnčič. Kljub nesporni nadarjenosti se 17-letna Elizabeth Omoregie pač ne zmore izogniti nihanjem pri organizaciji napada, zato bo prihod »mentorice« Pineaujeve zelo dobrodošel. Vprašanje je, ali bo Alja Janković še kdaj dosegla raven izpred nekaj sezon. Težave so tudi na mestu krožne napadalke in Sanja Gregorc je prepričana, da bo v tandemu z Amelie Goudjo danes drugače: »Gotovo so rezerve na 'pivotu' in temu smo v teh dneh posvetile posebno pozornost.«