Krimovke v lov za LP v Stožicah

Tekmece za kvalifikacije so ob rokometašicah Krima Mercatorja dobili tudi Velenjčani.

Objavljeno
30. junij 2016 02.06
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Ljubljana – Potem ko so lani v Velenju z grozo ugotavljali, da so se pri evropski rokometni zvezi požvižgali na športne vidike in jim brez oklevanja odvzeli možnost nastopa v kvalifikacijah za ligo prvakov, so si pred naslednjo sezono zagotovili vrnitev, četudi je po včerajšnjem žrebu kvalifikacij očitno, da bo pot med elito vse prej kot lahka. Ne le zanje, tudi za krimovke.

Po spremembah v klubu so slovenski podprvaki na pravi poti, postopoma gradijo ambiciozen projekt in vrnitev vsaj v kvalifikacije lige prvakov pričakujejo z velikim zagonom, četudi jim je ples kroglic na Dunaju namenil tudi precej klančine v poskusu preboja v redni del tekmovanja. V njihovi skupini bodo nastopili še slovaško moštvo Tatran iz Prešova, luksemburško Red Boys Differdange in finska zasedba Riihimäki Cocks. Velenjčane najprej 3. septembra čaka dvoboj s Finci, v primeru pričakovane zmage pa dan pozneje najverjetneje še s Slovaki, ki so v dvoboju z Luksemburžani veliki favoriti. Ker so dobili tudi organizacijo turnirja, bodo trd oreh v boju za edino vozovnico, ki iz skupine pelje v redni del tekmovanja.

»V prvi vrsti smo v velenjskem klubu izjemno veseli, da smo sploh prišli v kvalifikacijski krog lige prvakov. To je neke vrste priznanje EHF za naš klub in kakovost našega dela v pretekli sezoni. Jasno je, da kvalifikacije na nek način vedno prinašajo tveganje, a mi priložnosti zagotovo ne želimo izpustiti iz rok. Pripravili se bomo po svojih najboljših močeh, da se uvrstimo v želeno ligo prvakov. Jasno pa je, da pri žrebu nismo imeli ravno srečne roke, saj smo dobili najmočnejšo možno ekipo, ki bo tudi gostila turnir. Ne glede na to pa gremo po zmago in uvrstitev v ligo prvakov,« je trener Marko Šibila odločno napovedal lov za vrnitvijo v ligo prvakov, v kateri so Velenjčani nazadnje igrali v sezoni 2012/13, ko so se prebili med šestnajsterico. Od Slovencev imajo neposredno udeležbo v LP sicer zagotovljeno rokometaši Celja Pivovarne Laško, ki bodo tekmece dobili jutri.

Enaka pot kot Velenjčane 10. in 11. septembra čaka tudi rokometašice Krima, ki imajo v svoji kvalifikacijski skupini še poljsko ekipo Selgros Lublin, italijansko Indeco Conversano in slovaško Iuvento Michalovce, ki bo tudi njihova prva ovira na poti skozi kvalifikacijsko sito, v katerem so se Ljubljančanke po nezadržnem drsenju po evropski lestvici v zadnjih letih znašle prvič doslej. V klubu so se tudi odločili izkoristili pravico organizacije kvalifikacijskega turnirja, ki jim bo omogočil nastop pred domačimi navijači in večjo podporo. »Lublin (najverjetnejši tekmec krimovk na drugi tekmi – op. p.) je zelo kakovostna ekipa, je poljski prvak in udeleženec lige prvakinj v prejšnji sezoni, Michalovce pa so pred nekaj sezonami v pokalu EHF premagale Zagorje in nadaljevale tekmovanje. Zdaj moramo o vseh zbrati čim več podatkov in se dobro pripraviti. Verjamem, da je naša ekipa sestavljena dobro, a tekem ne bodo odločile posameznice, marveč ekipni duh, ki ga moramo zgraditi,« trener Uroš Bregar napoveduje zahtevno poletje.