Kvalifikacije za EP: Slovenci za večerjo pojedli Slovake

Slovenski rokometaši so z rezultatom 31:25 premagali Slovake in se veselili prve zmage v kvalifikacijah za EP 2016.

Objavljeno
29. oktober 2014 16.13
Rokomet
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Koper - Slovenski rokometaši so v 1. kolu kvalifikacij za EP 2016 na Poljskem doma zanesljivo premagali goste iz Slovaške z rezultatom 31:25. Varovanci Borisa Deniča so si zmago priborili predvsem z odličnim drugim polčasom, v katerem so si kmalu priigrali neulovljivo prednost. Pri Slovencih sta najbolj blestela Dragan Gajić z devetimi ter Klemen Cehte s sedmimi goli, v vratih pa je bil nepremagljiv Gorazd Škof, ki je zbral 19 obramb. 

Slovenci so pred približno 2500 gledalci pokazali dinamično rokometno predstavo in predvsem v drugem delu drugega polčasa zlomili neugodne Slovake. Pred tekmo je skrbela odsotnost Sebastiana Skubeta, Jureta Dolenca in Boruta Mačkovška, ki so poškodovani in ne bodo nastopili niti v Latviji, a je Cehte že kmalu pokazal, da so bile vse skrbi odveč. Nad njegovo predstavo je bil nedvomno zadovoljen tudi Denić, ki mu je zaupal mesto v začetni postavi, kot je bil zadovoljen tudi nad igro celotne reprezentance.

»Pokazalo se je, da je Slovaška dobra reprezentanca. Proti njej moraš igrati strpno, zlomiš jo lahko le z dobro obrambo in hitro tranzicijo, čeravno ima tudi sama dokaj hitre igralce. Slovakov se nisem bal, bolj svojih varovancev in njihovega 'saj bomo', a tega na današnji tekmi ni bilo, tako da lahko svojim igralcem čestitam za zmago,« je po zanesljivi zmagi dejal slovenski selektor. 

Prvi polčas

Slovaški reprezentanti so v prvih petnajstih minutah sicer dokazali, da niso naivna ekipa in da so si kljub pomladitvi svojih vrst nocoj želeli zmage. Prve minute so tako minile z minimalnim vodstvom Slovencev gola ali dveh razlike, kakšne višje prednosti pa si Deničevi varovanci niso uspeli priigrati. Da je bila skrb ob odsotnosti Mačkovška in Skubeta povsem odveč je pokazal v prvem polčasu sijajni Klemen Cehte, ki je od prvih desetih zadetkov Slovenije sam zabil kar polovico. Moštvi sta kljub vsemu ostali povsem skupaj, a le do treh zaporednih izkoriščenih sedemmetrovk Dragana Gajića, ki je s tem poskrbel za vodstvo s 13:9. K temu je veliko prispevala tudi odlična predstava Gorazda Škofa, ki je v prvih 24. minutah zbral kar deset obramb. Slovaki so ob koncu izid uspeli nekoliko znižati, potem pa je Vid Kavtičnik postavil končni izid prvega polčasa, ki se je končal pri 15:12 za Slovenijo.

V prvem delu tekme je bil razpoložen predvsem Cehte, ki je v prvem polčasu dosegel pet golov, ob koncu pa se mu je pridružil še Gajić, ki je zavoljo uspešno izvedenih najstrožjih kazni zadel štirikrat. Prvi junak prvega dela je bil kljub temu Gorazd Škof, ki je zbral kar dvanajst obramb.

Drugi polčas

Na začetku drugega polčasa je z dobro predstavo nadaljeval Cehte, ki je takoj na začetku dosegel že svoj šesti gol. Poleg še naprej razpoloženih Škofa in Gajića je igro poživil tudi Dean Bombač in Sloveniji pomagal do nekoliko oprijemljivejše prednosti. V 12. minuti drugega dela so Slovenci prvič povedli za šest golov, rezultat je bil 22:16. Takrat je bilo počasi tudi že jasno, da gostje pravih možnosti za uspeh nimajo, saj se je prednost Slovencev le še višala.

Pri rezultatu 27:18 so Slovenci vodili že za devet zadetkov, kasneje je gostom sicer uspelo nekoliko znižati, a česa več kot relativno zmernega poraza jim ni uspelo doseči.

Kvalifikacije za EP, 1. kolo

Slovenija - Slovaška 31:25 (15:12)

Dvorana Bonifika, gledalcev 2500, sodnika: Geipel in Helbig (oba Nemčija).

Slovenija: Škof, Prošt, Marguč 1, Kavtičnik 3, Natek 4, Cehte 7, Miklavčič, M. Žvižej, L. Žvižej 2, Gaber 1, Zorman 2, Bezjak, Gajić 9 (7), Razgor 1, Bundalo, Bombač 1.

Slovaška: Paul, Putera, Rabek 7 (1), Slaninka, Hruščak 2, Violentics 3 (2), Petro 3, Mikeci, Duris 1, T. Urban 3 (2), Pekar, L. Urban 2, Stranovsky 2, Gamrat 2, Mizenko, Sivak.

Sedemmetrovke: Slovenija 7 (7), Slovaška 5 (5).

Izključitve: Slovenija 6, Slovaška 4 minute.

Rdeč karton: /.