Kvalifikacije za EP: slovensko prebujenje v Zlatorogu prineslo točko

Slovenci so po slabem prvem polčasu proti Švedom strnili vrste in si ob koncu tekme priborili neodločen izid. Na koncu 28:28.

Objavljeno
03. maj 2015 15.30
Posodobljeno
03. maj 2015 17.00
rokomet
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Celje - Slovenska rokometna reprezentanca je na drugem kvalifikacijskem obračunu v istem tednu s Švedi le nekoliko popravila vtis in si po boljšem drugem polčasu priigrala točko. V Zlatorogu je bilo pred približno 3.500 gledalci 28:28. Uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto na Poljskem, je zdaj na dosegu roke.

Slovenci so po slabi sredini predstavi v Växjöju, ko so vtis popravili šele v zadnjih minutah tekme, v podobnem tempu začeli tudi danes. Švedi so bili v prvem polčasu in na začetku drugega prepričljivo boljši, a so se izbranci Borisa Deniča tudi tokrat pobrali v nadaljevanju in si po zadetku Dragana Gajića iz najstrožje kazni povsem ob koncu tekme priborili točko.

Levoroki Celjan je bil s 13 goli prepričljivo najboljši strelec tekme, na drugi strani je pri Švedih petkrat zadel Markus Olsson.

»Neprestano imam občutek, da se borimo sami s seboj. Tudi na tej tekmi nekatere zadeve niso stekle kot bi morale, ponovno smo igrali v krču in bili nervozni. Preveč smo igrali s srcem, premalo s pametjo. Ves čas nam je nekaj manjkalo, na koncu smo le dobili točko zavoljo sijajne igre v drugem polčasu. Fantom čestitam za točko, močno so si jo želeli,« je po tekmi dejal slovenski selektor Boris Denić.

Švedi po četrtem kolu ostajajo neporaženi v skupini 3 in v njej s sedmimi točkami vodijo. Slovenci imajo na drugem mestu (to še vodi na evropsko prvenstvo) dve točki zaostanka. Za ovratnik jim s štirimi dihajo Latvijci, medtem ko so Slovaki zaenkrat še brez točk.

Slovenci se bodo sredi junija pomerili še s Slovaki v gosteh in Latvijci doma, ko si bodo skušali dokončno zagotoviti uvrstitev na EP. Gostovanje v Prešovu jih čaka 10. junija, domači obračun z Latvijci pa tri dni kasneje v velenjski Rdeči dvorani.

Prvi polčas spomnil na sredinega na Švedskem

Slovenski selektor Boris Denić se je za revanšo s Švedi odločil za dve rošadi v svoji zasedbi: Primoža Prošta je zamenjal Gorazd Škof, Boruta Mačkovška pa Marko Bezjak. Izkušeni Škof je poleg Dragana Gajića, Luke Žvižeja, Mateja Gabra, Klemna Cehteta, Jureta Natka in Uroša Zormana začel tudi v začetni postavi.

Njihov začetek je bil podobno kot v Växjöju tudi v Zlatorogu skromen. Po nekaj brezidejnih slovenskih napadih, polnih napak, so Švedi v 8. minuti tekme vodili že s 4:0, kar je slovenskega selektorja prisililo v minuto odmora. Ta se mu je obrestovala že v naslednjem napadu, saj je Uroš Zorman po lepi asistenci Jureta Dolenca poskrbel za prvi zadetek Slovenije. Levoroki Škofjeločan je bil prava poživitev v slovenskem napadu, saj je v naslednji minuti in pol prispeval še zadetek in novo asistenco Gajiću za priključek s Švedi. Slednji je v 11. minuti tekme s svojim drugim golom poskrbel za prvo izenačenje na tekmi.

Namesto stopnjevanja slovenske igre smo v naslednjih minutah videli novo serijo gostov, ki so z delnim izidom 3:0 spet lažje zadihali. A le za trenutek, saj je z dvema lepima zadetkom Slovence v igro vrnil Sebastian Skube. No, Slovenci hitrih in močnih Švedov nikakor niso uspeli dokončno ujeti in morda prehiteti. Vsakemu preblisku domačih je sledil še močnejši nalet rokometašev v rumeno-modrih dresih, ki so sredi 24. minute prvič vodili s petimi goli razlike (13:8). V celjskem Zlatorogu je bilo slišati prve žvižge nezadovoljnih navijačev.

Slovenci so se ob zaključku prvega polčasa, za razliko od Švedov, mučili za vsak dosežen zadetek. Ne desetminutni odmor so po zadetku Gajića v zadnjem napadu odšli z zaostankom treh golov (13:16). Celjan je bil s štirimi goli tudi najboljši slovenski rokometaš v prvem delu. Pri gostih sta po zadetek manj prispevala Niclas Ekberg in Markus Olsson.

Skok in Gajić prinesla točko

Začetek drugega polčasa ni prinesel kakšnih bistvenih sprememb na igrišču, saj so tempo še vedno narekovali gostje, Slovenci pa so se mučili, da so držali priključek. Švedi so ob koncu 35. minute vnovič vodili s petimi zadetki razlike (20:15). Vse skupaj je iz ust gledalcev v Zlatorogu zvabilo nove izraze nezadovoljstva, kar je vsaj malce prebudilo slovenske rokometaše. Po dveh zadetkih Gajića in enemu Dolenca je bil zaostanek oklesten na dva gola.

Želja po zmagi osmouvrščene reprezentance z zadnjega svetovnega prvenstva je bila v nadaljevanju vidna, a so bile očitne tudi prevelike luknje v slovenski obrambi, ki so onemogočale popoln preobrat. V 43. minuti tekme pa so Denićevi možje le izničili urok »dveh golov« in se približali le na zadetek zaostanka. Še v isti minuti je s protinapada devetič zadel Gajić in po daljšem času izid vendarle izenačil. Na semaforju je kazalo 23:23.

Agresivna in gibljiva obramba 5:1 je počasi začela funkcionirati tako, kot je treba, kar se je izražalo predvsem v prej nevidenih težavah Švedov na napadu. Z dvema zaporednima obrambama je k rezultatskemu izenačenju pripomogel tudi vratar Matevž Skok, ki je med vratnicama zamenjal Gorazda Škofa.

Slovenci so v 47. minuti po protinapadu Luke Žvižeja prvič na tekmi povedli, kar je še dodatno prebudilo tudi 3.500 domačih navijačev. Glasni vzkliki s tribun, niti razpoloženi Skok, pa niso prestrašili hrabrih Skandinavcev, ki so z delnim izidom 3:0 ponovno ušli na +2. Slovence je s svojim desetim in enajstim golom v igro vrnil Gajić, ki je izid še enkrat poravnal (26:26).

A (rahlo) pobudo so tudi v končnici imeli Švedi in zgolj Skoku se lahko zahvalijo slovenski rokometaši, da so ostali v igri za zmago vse do konca. Ob koncu 59. minute je z ozkega kota poizkusil Gajić, a bil nažalost neuspešen, tako da so gostje v zadnjo minuto vstopili z golom prednosti (28:27). Švedi so napadali predolgo, zato sta jim sodnika odvzela žogo, Jim Gottfridsson pa je bil zaradi strela po pisku še izključen. Pred zadnjim napadom za izenačenje je Denič vzel minuto odmora in svojim varovancem skušal kar najbolje pomagati do pomembne točke.

Slovenci so kombinirali do zadnjih sekund tekme in žogo potisnili do Mateja Gabra, ki je dve sekundi pred koncem priigral najstrožjo kazen. Za izenačenje je s sedmih metrov poizkusil Gajić in bil uspešen ter Sloveniji prinesel točko.

 

KVALIFIKACIJE ZA EP, SKUPINA 3, 4. KOLO

Slovenija - Švedska 28:28 (13:16)

Lestvica:

1. Švedska 4 3 1 0 122:98 7

2. Slovenija 4 2 1 1 122:81 5

3. Latvija 4 2 0 2 99:112 4

4. Slovaška 4 0 0 4 88:112 0