Slovenci po minimalnem porazu na pragu Ria

Slovenija je v drugem kolu turnirja v Malmöju izgubila proti Švedski s 23:24, za uvrstitev na OI mora premagati Iran.

Objavljeno
09. april 2016 15.30
Posodobljeno
09. april 2016 18.00
M. Ž.
M. Ž.

Malmö - Slovenski rokometaši so v drugem kolu kvalifikacijskega turnirja za nastop na olimpijskih igrah v Malmöju izgubili proti Švedom s 23:24 in s tem naredili nov korak proti Riu.

Varovanci Veselina Vujovića bi si v primeru zmage ali neodločenega izida že zagotovili nastop na igrah, zaradi minimalnega poraza pa jutri potrebujejo zmago nad Iranom, kar ne bi smelo predstavljati večjega izziva.

Tudi švedski rokometaši še niso na varnem, saj jih jutri čaka dvoboj s Španijo. V kolikor bodo gostitelji to tekmo izgubili za več kot dva gola, bodo ostali brez olimpijske vozovnice.

Slovenci so današnjo tekmo začeli izjemno slabo in po desetih minutah zaostajali z 1:5, po 28 minutah pa že za šest (6:12), nato pa v zadnjih dveh minutah dosegli tri gole in ujeli priključek (9:12).

Slovenski rokometaši so v drugem polčasu hitro ujeli priključek in v 35. minuti drugič na tekmi poravnali izid (14:14) in nato vseskozi držali stik s Švedi. Slovenija je imela v napeti končnici celo napad za vodstvo, vendar je Jure Dolenec ob igralcu več storil prekršek v napadu, za domače pa je odločilni gol dosegel Kim Andersson.

Pri Sloveniji je bil prvi strelec Vid Kavtičnik z osmimi goli, Dean Bombač je dosegel štiri. Pri Švedski sta bila najbolj razpoložena Kim Andersson in Jim Gottfridson s po petimi goli.

Nedeljski spored v Malmöju se bo začel s tekmo Švedske in Španije (16.30), nato pa bo sledila še tekma Slovenije in Irana (18.45).

POTEK TEKME

Prvi polčas

Slovenski selektor Veselin Vujović je v prvo postavo uvrstil Gorazda Škofa, Deana Bombača, Jureta Dolenca, Gašperja Marguča, Mateja Gabra, Boruta Mačkovška in Darka Cingesarja, v obrambi pa se je odločil za postavitev 3-2-1.

Slovenci so tekmo začeli z neprepričljivo igro in zapravili prve tri napade na tekmi, kar pa so Švedi kaznovali z le enim golom (1:0). Prednost domačih bi lahko bila višja, vendar pa je včerajšnji junak Gorazd Škof v četrti minuti ubranil sedemmetrovko.

Prvi slovenski gol je v peti minuti s sedemmetrovke dosegel Gašper Marguč. Veselje Slovencev je bilo kratko, saj so Švedi na drugi strani znova povedli in hkrati izsilili dvominutno kazen Vida Kavtičnika. V tem času se je razmerje moči povsem nagnilo na stran domačih, za katere sta do osme minute zadela Jonas Källman in Niclas Ekberg, v deseti pa še Jim Gottfridsson za 5:1. To je bil znak za Vujovića, da je vzel minuto odmora.

Po krajšem premoru je bil pri Švedski kaznovan Jonathan Stenbacken, Slovenci pa so to izkoristili z goloma Žige Mlakarja in Vida Kavtičnika in lažje zadihali (3:5).

Slovenci so v nadaljevanju prvega polčasa ohranjali stik s Švedi. Veselin Vujović je v 18. minuti med vratnici poslal Matevža Skoka, ki je hitro ubranil prvi strel in upravičil zaupanje. To je prišlo do izraza tudi pri izključitvi Vida Kavtičnika v 20. minuti, ko je Skos ustvil švedski napad in preprečil, da bi domači povedli za štiri gole (5:8).

V zaključku prvega polčasa so imeli sodniki veliko dela in številnim igralcem pokazali dveminutni kazni. V 27. minuti sta imeli reprezentanci po enega izključenega igralca, ko so se Slovenci odločili, da zaigrajo brez vratarja. To so storili tako neuspešno, da so Švedi ukradli žogo in zadeli s svoje polovice za 10:6. Besni Vujović je zahteval novo minuto odmora.

Njegovi varovanci ga niso poslušali, saj je bil po vrnitvi na parket hitro izključen Blaž Blagotinšek, Švedi pa so dosegli dva gola in po 28 minutah vodili že za šest (12:6).

Če so Slovenci v do 58. minute igrali slabo, pa je bil zaključek odličen. V zadnjih dveh minutah so namreč zadeli Vid Kavtičnik, Marko Bezjak in Simon Razgor, izid polčasa je bil 9:12.

Drugi polčas

Za Slovenijo se je drugi polčas začel odlično. Matevž Skok je ustavil prvi švedski napad, Vid Kavtičnik je zadel s sedmih metrov, za njim pa je bil z levega krila uspešen še Darko Cingesar in Slovenija je zaostajala le še za gol (11:12).

Slovenski rokometaši so nato storili še korak več, med 34. in 35. minuto izkoristili oba strela s sedmih metrov in poskrbeli za prvo izenačenje po izidu 1:1 (14:14).

Reprezentanci sta bili do 41. minute zelo izenačeni, nato pa je Mattias Anderson ustavil strel Darka Cingesarja, na drugi strani pa je zadel Jim Gottfridsson za 18:16. To Sloveniji niti slučajno ni spodrezalo kril. Sedem minut kasneje je Dean Bombač zadel s sedmih metrov, Cingesar pa dodal gol z levega krila in izid je bil znova poravnan (20:20). Švedska klop je reagirala z minuto odmora.

Švedi so se v kritičnih trenutkih odločili za menjavo vratarja in v gol poslali Mikaela Appelgrena, kar se jim je obrestovalo, saj so po zaslugi njegovih posredovanj v 54. minuti povedli s 23:21.

Slovenci so še naprej igrali borbeno in se hitro vrnili v igro. Za to je imel glavne zasluge Vid Kavtičnik, ki je v 57. minuti najprej zadel za 22:23, nato pa dobro posredoval v obrambi in in protinapada izenačil na 23:23.

Slovenci so nato v 58. minuti poskrbel še za izključitev Tobiasa Karlssona, vendar pa zapravili napad z igralcem več. Gostitelji so to kaznovali z golom Kima Anderssona (24:23), Veselin Vujović pa je pred odločilnim napadom vzel minuto odmora.

Za Slovenijo se zadnji napad ni izšel po načrtih, saj je Vid Kavtičnik žogo poslal mimo gola. Švedi so se odzvali z minuto odmora in uskladili načrte za svoj poslednji napad. V tem so si le podajali žogo in vpisali minimalno zmago.

Tako Švedska kot Slovenija se še nista uvrstili v Rio. Slovenci morajo za napredovanje jutri premagati Iran, Švedi pa si proti Špancem lahko privoščijo tudi poraz, a z manj kot tremi goli razlike.

Kvalifikacijski turnir za OI v Malmöju

Slovenija - Švedska 23:24 (9:12)

Slovenija: Skok, Blagotinšek 1, Marguč 2 (2), Kavtičnik 8 (3), Dolenec 1, Škof, Cingesar 1, Skube, Poteko, Gaber 1, Zorman, Bezjak 2, Razgor 2, Bombač 4 (4), Mackovšek, Mlakar 1.

Švedska: M. Andersson, Gottfridsson 5, Olsson 1, K. Andersson 5, Kallman 4, Ekberg 3, L. Nilsson 1, Stenbacken, Konradsson, Karlsson, Jakobsson, Appelgren, Petersen, Zachrisson, A. Nilsson 3, Nielsen 2.

Sedemmetrovke: Slovenija 10 (9), Švedska 2 (0).

Izključitve: Slovenija 10, Švedska 10 minut.

--------------------------------

Španija - Iran 37:23 (18:12)

(Ugalde 9, Sarmiento 7; Gharehlou 6, Masaeli 5)

 

Lestvica

1. Švedska 2 2 0 0 58:42 4 točke

2. Slovenija 2 1 0 1 47:45 2

3. Španija 2 1 0 1 58:47 2

4. Iran 2 0 0 2 42:71 0