Škof po drami v Velenju slovenskim rokometašem prinesel SP v Katarju

Slovenski rokometaši so proti Madžarski nadoknadili zaostanek treh golov in se z zmago z 32:26 uvrstili na SP v Katarju.

Objavljeno
15. junij 2014 15.49
Posodobljeno
15. junij 2014 17.30
ROKOMET Slovenija - Madžarska
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Velenje - Slovenska moška rokometna reprezentanca se je uvrstila na svetovno prvenstvo v Katarju. In to po kakšni drami! Na povratni kvalifikacijski tekmi z Madžarsko so morali varovanci selektorja Borisa Deniča nadoknaditi zaostanek treh golov s prve tekme in imeli težko nalogo. Večino tekme so namreč zaostajali, sedem minut pred koncem pa je semafor še kazal 26:26. V zadnjih minutah so uprizorili epski preobrat in na krilih vratarja Gorazda Škofa prišli do zmage z 32:26 in vozovnice za Katar.

Slovenski rokometaši so se tako lahko potolažili po lanski boleči kvalifikacijski zaušnici, ko so v zadnjem krogu izgubili z Belorusijo in ostali brez nastopa na letošnjem EP na Danskem. Nastopili bodo na svetovnem prvenstvu, ki bo med 17. januarjem in 1. februarjem prihodnje leto v Katarju.

Rezerviran začetek

Na prvi kvalifikacijski tekmi v Veszpremu je Slovenija iztržila aktiven izid, v Rdeči dvorani pa skušala nadoknaditi tri gole zaostanka (22:25). Slovenski rokometaši so igrali brez Uroša Zormana, Mihe Žvižeja in Boruta Mačkovška, medtem ko je Gašper Marguč v začetku tega tedna zamenjal Vida Kavtičnika.

Deničevi izbranci tekme niso začeli najbolje in zapravljali napade, Dragan Gajić je zgrešil tudi sedemmetrovko. Madžari so povedli s 3:0, v četrti minuti prvega polčasa pa je za prvi slovenski gol zadel Matej Gaber. Svojega dneva ni imel David Špiler, ki bi lahko po obrambi Gorazda Škofa zadel za priključek s 3:4. Z agresivnejšo igro v obrambi jim je z Luko Žvižejem uspelo izenačiti (4:4), toda spet so sledile krizne minute, ob izključitvi so Madžari spet zajurišali po igrišču, s hitrimi protinapadi pa prišli do visokega vodstva (6:10).

S pomočjo Jureta Natka so nato v zadnjem delu prvega polčasa spet zaigrali nekoliko bolje in vzpostavili ravnotežje, David Miklavič je zadel za 12:13. Ob dvomljivi izključitvi Deana Bombača so Rdečo dvorano napolnili žvižgi, Slovenci pa so za tem spet bolj padli in polčas končali z dodatnimi tremi goli zaostanka (13:16).

Ko je Škof zaklenil vrata ...

Drugi polčas so sicer Slovenci odprli bolje in dosegli prva dva zadetka, a na madžarski odgovor ni bilo treba dolgo čakati. Vseeno so bili ves čas v lovu za izenačenjem, zanj je 20 minut pred koncem poskrbel Gajič (20:20) in nato še zadel za vodstvo. Na krilih glasne spodbude v rdeči dvorani, so slovenski rokometaši ves čas poskušali uiti Madžarom, a se nasprotniki niso dali, čas se je iztekal in vse bolj se je zdelo, da bo Katar ostal neuresničena želja.

Toda ko je Žvižej zadel za 28:26, Škof pa ja začel nizati obrambe, se je začel peklenski zaključek. V agresivnem pokrivanju si je izključitev prislužil Uroš Bundalo, a tudi to ni ustavilo Slovencev. Bombač je z igralcem manj sprožil »bombo« za 29:26, Natek mu je po še enem zapravljenem madžarskem napadu sledil in povečal prednost na štiri gole, ki so že vodili na SP. Ko je Škof v zadnjih petih minutah še petič ubranil strel Madžarov in Gajič povečal prednost na pet golov, se je slavje že začelo.

V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Dragan Gajić z devetimi goli, Sebastian Skube je dosegel pet, Jure Natek pa štiri zadetke.

 

Kvalifikacije za SP:

Slovenija - Madžarska 32:26 (13:16)

Rdeča dvorana, gledalcev 2500, sodnika: Kurtagić in Wetterwik (oba Švedska).

Slovenija: Škof, Prošt, Bombač 2, Miklavčič 1, Pucelj, Bezjak 1, Natek 4, Dolenec 3, Skube 5, Špiler 1, Bundalo, L. Žvižej 3, Gaber 3, Marguč, Nosan, Gajić 9 (4).

Madžarska: Tatai, Mikler, Balogh, Ilyes, Schuch, Csaszar 3 (1), G. Ivancsik 4, Harsanyi 4 (2), Putics 1, Nagy 6, Gulyas, Vadkerti, Zubai 2, Szollosi 2, Szalafai 1, Ancsin, Lekai 3.

Sedemmetrovke: Slovenija 5 (4), Madžarska 3 (3).

Izključitve: Slovenija 6, Madžarska 10 minut.

Rdeč karton: /.