Kvalifikacije za SP: Slovenci na Norveško s prednostjo šestih golov

Slovenski rokometaši so na prvi tekmi kvalifikacij za SP 2017 premagali Norveško s 24:18.

Objavljeno
11. junij 2016 14.43
Posodobljeno
11. junij 2016 14.55
Rokomet Slovenija Norveška

Celje - Slovenska moška rokometna reprezentanca je odlično prestala prvo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2017 in v Zlatorogu premagala Norveško s 24:18. Povratna tekma bo 15. junija v Stavangerju.

Slovenci, ki so igrali brez Vida Kavtičnika, Uroša Zormana in Gašperja Marguča, so bili od samega začetka povsem enakovredni Norvežanom. Gostje so po 23 minutah vodili s 7:6, nato pa se je pri Slovencih razigral Blaž Blagotinšek in dosegel tri izmed naslednjih štirih golov, slovenska reprezentanca pa je polčas dobila z 10:8.

Varovanci Veselina Vujovića so v drugem polčasu držali vodstvo v svojih rokah. Pri tem je imel vidno vlogo debitant Nik Henigman, ki je v igro vstopil v 35. minuti in v manj kot dveh minutah dosegel dva gola za prednost 14:11, nato pa sta Blaž Janc in Dean Bombač povišala na +4 (16:12). Slovenci so v zaključku le še oplemenitili svojo prednost in si priigrali lepo popotnico pred povratno tekmo.

Pri Slovencih je bil prvi strelec Blaž Janc s šestimi goli, po trikrat pa so zadeli Dean Bombač, Jure Dolenec, Blaž Blagotinšek in Nik Henigman. Pri Norvežanih je izstopal Kristian Bjørnsen s petimi goli.

POTEK TEKME

Prvi polčas

Slovenci so tekmo začeli v postavi Gorazd Škof, Matej Gaber, Dean Bombač, Jure Dolenec, Blaž Janc, Sebastian Skube in Darko Cingesar, Norvežanom pa so se v obrambi zoperstavili s sistemom 3-2-1.

Tekma v Celju se je začela z izenačeno in neučinkovito igro, saj reprezentanci v prvih petih minutah nista dosegli niti gola.

Gledalci so na prvi gol čakali do sedme minute, ko je s sedmih metrov zadel Jure Dolenec, kar je bil tudi edini gol v prvih desetih minutah. Slovenci bi lahko imeli še višjo prednost, vendar pa so izkoristili le eno izmed prvih treh sedemmetrovk.

Norvežani so bili v prvi polovici prvega polčasa tesno za Slovenci (1:2, 2:3), nato pa so v sedemnajsti minuti zadeli z igralcem manj in si priborili prvo vodstvo na tekmi (4:3).

»Vikingi« so imeli od tu naprej pobudo na igrišču in predvsem po zaslugi razpoloženega Kristiana Bjørnsena, ki je zadel iz svojih prvih štirih poskusov, sedem minut pred koncem polčasa vodili s 7:6.

Slovenci so v zaključku polčasa pripravili preobrat. Najprej sta Blaž Blagotinšek in Marko Bezjak zadela za 8:7, nato pa je Blagotinšek do 29. minute dodal še dva gola in slovenska reprezentanca je povedla z 10:8, kar je bil tudi izid polčasa.

Drugi polčas

Slovenska reprezentanca je drugi polčas začela s hitrim golom Blaža Janca in si priborila tri gole prednosti (11:8). Isti igralec je v 32. minuti izkoristil sedemmetrovko za 12:9, za nameček pa je bil pri Norvežanih za dve minuti izključen Christian O'Sullivan, česar pa Slovenci niso izkoristili, prav nasprotno, Norvežani so se z igralcem manj približali na 10:12.

Veselin Vujović je v 35. minuti na igrišče poslal debitanta Nika Henigmana, ki je nemudoma navdušil in v slabih dveh minutah dosegel svoja prva reprezentančna gola za vodstvo s 14:11.

Mladi Henigman je tudi v nadaljevanju igral odlično in v 39. minuti priboril sedemmetrovko in izključitev Kenta Robina Tønnesena. S sedmih metrov je bil uspešen Bombač, dve minuti kasneje pa je Janc z desnega krila zadel za prednost +4 (16:12).

Norvežani so se rešili iz neugodnega položaja in v 46. minuti približali na dva gola (15:17). Veselin Vujović je ukrepal in v vrata poslal Urbana Lesjaka. Ta v prvih minutah na parketu ni imel resnejšega dela in je opazoval strelski šov svojih soigralcev v napadu. Dean Bombač, Blaž Janc in Jure Dolenec so zrežirali delni izid 3:0 in Slovenijo oddaljili na pet golov (20:15).

Slovenski rokometaši so tekmo mirno pripeljali h koncu. Norvežani so se sicer približali na 18:21, a so na drugi strani do 57. minute zadeli Bombač, Miha Zarabec in Blaž Janc (24:18) in tekma je bila odločena. Slovenci so si tako na prvi tekmi priigrali lepo prednost šestih golov.

IZJAVE PO TEKMI

Jure Dolenec: »Prednost je lepa, je na ravni, ki smo si jo zastavili. Pokazali smo dobro tekmo. Boljši smo bili, na žalost zgrešili številne sedemmetrovke in 100-odstotne priložnosti. Če ne, bi bila prednost še višja. Moramo biti zadovoljni. Še enkrat na glavo na Norveškem in skušati moramo zmagati, da ne bomo ogrozili prednosti.«

Miha Zarabec: »Najprej bi se zahvalil publiki, ki nas je prišla vzpodbujat v takem številu. Oni so nam pomagali do zmage. Upam, da bo prednost zadoščala, ampak na Norveško moramo po zmago. Če se bomo šli branit, se lahko kaj zalomi. Dokazali smo, da lahko igramo z njimi, da kljub napakam imamo rezerve, ki jih moramo uveljaviti. Verjamem, da smo boljša ekipa.«

Marko Bezjak: »Šli smo po zmago. To je bil cilj. Rezultat in malo golov nam dajejo dodatno samozavest. Na Norveškem moramo popraviti manjše napake. Mislim, da se bomo vrnili z ugodnim rezultatom in uvrstitvijo na svetovno prvenstvo.«

Kvalifikacije za SP (prve tekme)

Slovenija - Norveška 24:18 (10:8)

Slovenija: Blagotinšek 3, Henigman 3, Janc 6 (1), Dolenec 3 (1), Škof, Cingesar 1, Skube 1, Poteko, Miklavčič, Gaber, Bezjak 2, Razgor, Zarabec 2 (1), Bombač 3 (2), Mlakar, Lesjak.

Norveška: Barthold, Sagosen 2, Kristensen, Hykkerud 2, Myrhol 2, Överby, Erevik, Rambo, Tönnesen 2 (1), Joendal, Björnsen 5, Sörheim, O'Sullivan 2, Johannessen 1, Bergerud, Hansen 2.

Sedemmetrovke: Slovenija 10 (5), Norveška 1 (1).

Izključitve: Slovenija 10, Norveška 14 minut.

----------------------------

Češka - Makedonija 28:22 (14:10)

Srbija - Madžarska 25:26 (8:13)

Poljska - Nizozemska (20)

Nedelja

Švedska - BiH (13.30)

Rusija - Črna gora (14)

Belorusija - Latvija (16)

Islandija - Portugalska (19)

Danska - Avstrija (20.15)