Kvalifikacije za SP: Slovenija za uvod premagala Švico

Slovenska moška reprezentanca je prvi del kvalifikacij za SP začela z zmago proti Švici (33:30).

Objavljeno
30. oktober 2013 16.48
Rokomet
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Velenje - Slovenski rokometaši so danes v Velenju začeli prvi del kvalifikacij za uvrstitev na svetovno prvenstvo leta 2015 v Katar in pred domačimi gledalci premagali Švico (33:30).

Slovenija je že v uvodnih minutah pokazala, da zanjo šteje le zmaga in povedla s 6:1, ob polčasu pa je imela pet golov prednosti (18:13). Varovanci Borisa Deniča so imeli do 43. minute vse pod nadzorom (26:19), nato pa so s slabšo igro nasprotnikom dopustili, da so se približali le na tri. Švicarjem je na koncu zmanjkalo časa za preobrat in so igrišče zapustili s sklonjenimi glavami.

V slovenski reprezentanci je bil strelsko najučinkovitejši Borut Mačkovšek s sedmimi goli, pri Švici pa Andre Schmid s petimi goli.

Slovenija se bo v nedeljo, 3. novembra, v Zaporožju pomerila z Ukrajino.

Prvi polčas po ritmu Slovenije

Slovenska reprezentanca je tekmo začela v postavi Gorazd Škof, Luka Žvižej, Nenad Bilbija, Dragan Gajić, Jure Dolenec in Matej Gaber. Domači so tekmo začeli dobro in v peti minuti povedli s 3:1, potem ko je dvakrat zadel Sebastian Skube, preostali gol je dosegel Jure Dolenec.

Švicarji so imeli v napadu velike težave s slovensko obrambo 6:0, ki ji je poveljeval vratar Gorazd Škof (3 obrambe), v napadu pa je Gajić z dvema zaporednima goloma poskrbel za vodstvo s 5:1, zato so gostje zahtevali prvo minuto odmora.

Tekma se je tudi po krajšem premoru nadaljevala po ritmu slovenske reprezentance, pri kateri sta zadela Gaber in Bilbija za prednost petih golov (7:2). Švicarji so se ob slabi obrambni predstavi v 16. minuti odločili za menjavo vratarjev - Aurel Bringolf je svoje mesto prepustil Nikoli Porterju -, kar pa ni imelo vpliva na potek tekme. Slovenci so še vedno prevladovali na igrišču in po dveh zaporednih golih Boruta Mačkovška povedli za šest (12:6).

Varovanci Borisa Deniča so si v zaključku prvega polčasa prislužili dve dvominutni kazni, vendar pa je bila razlika s švicarsko reprezentanco prevelika, da bi se le-ta lahko približala, tako da so Slovenci v 25. minuti vodili s 15:10.

Slovenski rokometaši so na odmor odšli s prednostjo petih golov (18:13), pri čemer je bil v njihovih vrstah najučinkovitejši Dragan Gajić (4).

Švicarji zagrozili v končnici

Drugi polčas ni prinesel sprememb na igrišču. Slovenci so tudi z drugim vratarjem Primožem Proštom ohranjali visoko vodstvo, tudi zavoljo manjšega števila izgubljenih žog (5:10). Švicarji so bili iz minute v minuto v večjih težavah, v 43. minuti pa so z igralcem manj prvič zaostajali za sedem (19:26).

Gostje so tudi ob visokem zaostanku niso predali in so začeli zmanjševati svoj zaostanek. Slovenski vratar Prošt je do 49. minute ubranil le en strel na svoja vrata, tako da je njegova reprezentanca vodila le še za štiri (28:24), zato ga je selektor Denič zamenjal s prvim vratarjem Škofom.

Slovenija si je po njegovi vrnitvi v 52. minuti priigrala pet golov prednosti (30:25), a so se Švicarji štiri minute kasneje znova približali na štiri (27:31), zato je Boris Denič zahteval minuto odmora. Ta pa ni imela želenega učinka, saj so gostje po golu Lukasa von Deschwandena zaostajali le za tri (29:32), vendar jim je za preobrat zmanjkalo časa. Končni izid tekme je bil 33:30 v korist Slovenije.

 

Kvalifikacije za SP 2015, skupina 3

Slovenija - Švica 33:30 (18:13)

Luksemburg - Ukrajina 34:38 (16:20)