Lazarov omagal pred zidom, pa Karabatić?

Hrvaška in Francija za biti ali ne biti, Poljska in Norveška v reprizi iz 2009.

Objavljeno
22. januar 2016 20.47
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Krakov – Super rokometna sobota v Krakovu. Današnja obračuna v skupini 1 bosta morda že skrojila razplet in izluščila polfinalista EP. Soočile se bodo štiri ekipe s po štirimi točkami, začelo se bo s »clasicom« med Francijo in Hrvaško, nadaljevalo z domačo Poljsko in hitom prvenstva Norveško.

Dolgo zgodovino dvobojev imata za sabo Hrvaška in Francija, tudi nekaj epskih. V zadnjem desetletju se je večinoma razpletlo z zmago »Les Experts«, ki so med drugim naše južne sosede premagali v finalu SP 2009 v Zagrebu. Tako je bilo tudi v četrtfinalu zadnjih OI v Londonu. A če se lahko Francozi koga bojijo, so to ravno Hrvati. Na zadnjih dveh velikih tekmovanjih, ki jih ni osvojila zasedba Clauda Onestaja, so bili zanjo usodni »kavboji«: na EP 2012 v Srbiji in SP 2013 v Španiji.

Nikola Karabatić, francoski Srb, ki ima tudi hrvaške gene, je bil proti Poljski slab (strel 1:7) in Francozi so izgubili. Potem je pokazal, zakaj je še vedno najboljši rokometaš na svetu. Proti Belorusom je bil nezgrešljiv (9:9), na delovno temperaturo se je ogrel tudi Thierry Omeyer in ubranil neverjetnih 67 odstotkov strelov.

»Hrvaška je vselej nevarna, njena igra temelji na obrambi, pogosto smo občutili njene udarce, pa tudi obratno. Mirko Alilović je vroč v vratih, Domagoj Duvnjak in Marko Kopljar nevarna v napadu. Dobro se je znašel Marko Mamić, ki ga poznam iz Dunquerka, Manuel Štrlek in Ivan Čupić sta sijajna na krilu, na črti velja paziti na Marina Marića. Pravzaprav nam od povsod preti nevarnost,« je hrvaški sedmi sili na dušo popihal Karabatić, ki se kot olimpijski, svetovni in evropski prvak kajpak zaveda vloge favorita: »Morali bomo biti veliko boljši kot proti Poljski, saj bo zmagovalec najverjetneje šel v finale, poraženec ne. Odločilna bo obramba.«

Hrvati so na Poljsko prišli s popotnico blamaže v Kopru in tudi prvi dve tekmi nista bili spodbudni za četo selektorja Željka Babića, ki je zamenjal Slavka Golužo. Mučenju proti Belorusiji je sledil šok z Norveško, a Hrvatov nikdar ne gre odpisati. Na odločilni tekmi so povozili Islandijo, zatem pa še Makedonijo. Obramba je bila sijajna in Kiril Lazarov verjetno ne pomni, kdaj je bila njegova strelska statistika tako porazna – 0:4!

Hrvati se nadejajo, da bo obrambni zid z Jakovom Gojunom znal zaustaviti tudi Karabatića. Mnogi že omenjajo leto 2003, ko so reprezentanco že vsi odpisali, pa je osvojila SP na Portugalskem. »Mogoče je bolje, da smo začeli zaspano. Zgodovina nas je izučila, da kadar smo na prvih tekmah blesteli, kasneje nismo zmogli do konca,« vzpon forme hrabri Štrleka, najboljšega strelca Hrvaške.

Drugi dvoboj obuja spomine na SP 2009, ko je imela Norveška pri 30:30 napad za zmago, ki bi jo popeljala v osmino finala, toda v igri na vse ali nič je nekaj sekund pred koncem izgubila žogo, nakar je Artur Siodmiak zadel prek celega igrišča in Poljska je kasneje celo prišla do brona. »To je bilo res nepozabno,« je o drami iz Zadra dejal vratar Slawomir Szmal, ki pričakuje težko delo proti skandinavski ekipi: »Norveška ima mlado in zmag željno reprezentanco. Čaka nas nova velika bitka,« je dejal veteran, junak zmage proti Franciji s 17 obrambami.

Norveška, kjer je moški rokomet v senci ženskega, še naprej preseneča. Trener Christian Berge, ki se je po EP 2014 zdel začasna zamenjava za Šveda Roberta Hedina, ima zelo poletno reprezentanco, v kateri izstopajo mlade sile Kent Tönnesen, Sander Sagosen, Christian O'Sullivan in Harald Reinkind, izkušnje zagotavljata Bjarte Myrhol in Erlend Mamelund, s krila neusmiljeno zadeva Kristian Bjørnsen.

Evropsko prvenstvo, skupina I

Francija - Hrvaška (18.15)

Poljska - Norveška (20.30)

 

Lestvica

1. Hrvaška 3 2 0 1 92:79 4 točke

2. Francija 3 2 0 1 89:77 4

3. Poljska 2 2 0 0 55:48 4

4. Norveška 2 2 0 0 63:58 4

5. Makedonija 3 0 0 3 70:88 0

6. Belorusija 3 0 0 3 71:90 0