Pred tekmo z Rusi nespodobno vabilo Sliškoviću

Rokometaši Celja Pivovarne Laško bodo drevi proti Čehovskim medvedom sklenili sezono v ligi prvakov.

Objavljeno
20. februar 2015 16.59
Rhein- Neckar vs Celje Pivovarna Laško. Na sliki Slišković Celje, 23,11,2014
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Celje – Oceno 3 si je v imenu ekipe Celja Pivovarne Laško za prikazano v ligi prvakov pripisal trener Branko Tamše. Če bodo pivovarji nocoj (19) ob koncu evropske sezone ugnali Čehovske medvede, mu gre pritrditi, sicer se bo ob trojki pojavil vsaj minus. V Zlatorogu tokrat ne bo šlo za vse ali nič, temveč za prestiž in dober vtis.

»Žal je pred nami zadnja tekma v ligi prvakov. Cilj je zmaga za dober konec, ne bo pa lahko, kot bi morda kdo pomislil. Rusi imajo kakovostno ekipo in če nisi zbran, si hitro v težavah,« pred podcenjevanjem tekmeca, ki je še brez zmage, ima pa točko z gostovanja v Nemčiji, opozarja Tamše, ki si je od Evrope vendarle obetal več: »Tudi iz t. i. skupine smrti smo se želeli prebiti v osmino finala, a se ni izšlo. Pred začetkom so nam govorili, da bo vsak poraz z manj kot desetimi goli uspeh, mi pa nismo niti enkrat izgubili za toliko, premagali pa smo Rhein-Neckar in prikazali hiter in všečen rokomet. Poželi smo veliko pohval in nekaj mladih igralcev postavili na rokometni zemljevid. V bistvu smo bili prvaki prvih polčasov, a tekma pač traja 60 minut. Upam pa si trditi, da bi imeli še kakšno točko več, če bi bil razpored tekem malce bolj ugoden za nas.«

Kapetan Luka Žvižej na evropsko zgodbo gleda s podobnimi očmi. »Bila je pozitivna, ne toliko rezultatsko kot po igri. Tudi v gosteh smo bili konkurenčni favoritom. Novinci so izkusili poln Zlatorog in nekaj 'moških' tekem. Edini spodrsljaj je bil domači poraz z Montpellierom, ki nam je zaprl vrata izločilnih bojev,« je črto potegnil Žvižej, ki tekme s Čehovskimi medvedi ne jemlje kot nujno zlo: »Ruse je treba vzeti resno. Prav je, da se od LP poslovimo, kot se spodobi.«

Obe ekipi bosta doživeli spremembe. Pri ruskih prvakih, ki nimajo tujcev, že 14 let pa jih vodi legendarni Vladimir Maksimov, se bosta glavna zunanja igralca Dereven in Žitnikov – na muhi ju je imel tudi Tamše – preselila k Vardarju oziroma Wisli. Za Celje bodo zadnjo evropsko tekmo odigrali Matevž Skok, David Miklavčič in bržkone Ivan Slišković.

Slišković začasno v Katar?

Okrog slednjega se je dvignilo kar nekaj prahu. Kar se je sprva zdelo kot preuranjena in precej neslana prvoaprilska šala, se je izkazalo za resnično. Celje resno tuhta o ponudbi, da bi ključnega igralca za par tednov posodilo v Katar. Finančna stiska mora biti res huda, če se ljudem tako stemni pred očmi, ko zavohajo nekaj naftnih dolarjev. Če bo do posoje prišlo, naj bi se Slišković vrnil še pravočasno za nastop na sklepnem turnirju pokala Slovenije konec marca.

Že res, da bi Celje tudi brez Dalmatinca premagalo Krško, Slovenj Gradec in Ormož, in tudi drži, da se lahko igralec doma poškoduje ravno tako kot drugje, a sreče ne gre izzivati, še posebej ne pred vrhuncem prelomne sezone, saj po novih pravilih EHF le naslov jamči nastop v LP in samo, če bo Celje prvak, se lahko nadeja družbe elitnih klubov v t. i. zgornjem domu.Kakšno sporočilo bi sploh poslal ta krizni manever? Da je ponos celjskega športa v enajstih letih od osvojitve evropskega naslova postal podoben bordelu, iz katerega lahko belo blago po mili volji odpelješ in ga po uporabi vrneš?

Trener Branko Tamše se je znašel v neljubi situaciji. »Noben trener na svetu ni vesel, če izgubi igralca. A sprašujte me raje o rokometu, o tem, zakaj smo zmagali ali izgubili, te reči pač niso v moji pristojnosti. Kaj pa naj rečem? Da ne pustim igralca in dobim odgovor, da potem ne bo plač?« se nadrejenim noče zameriti Tamše, ki v teh dneh mrzlično išče okrepitev na levem zunanjem položaju za prihodnjo sezono.

Direktor Gregor Planteu je hitel zmanjševati pomen morebitne privolitve katarskemu klubu. »Igralčev zastopnik je hotel, da bi Slišković do konca sezone odšel v Katar, kar smo gladko zavrnili, saj sta za nas pokal in prvenstvo prioriteta. Preverili smo tako na RZS in EHF in dobili zagotovila, da bi Slišković lahko spet igral za nas, ko bi se vrnil, saj gre samo za posojo in ne prestop,« pojasnjuje Planteu in dodaja: »Saj niti nimamo uradne ponudbe in ne vemo, za kakšen denar gre. Nikogar ne silimo nikamor. Verjamem, da bo več znanega do konca tedna.«