Liga prvakinj: Krimovke na Norveškem presenetile Larvik

Rokometašice Krim Mercatorja so dobile prvo polfinalo tekmo proti Larviku (22:24). Zmaga v Stožicah bi jim prinesla finale.

Objavljeno
06. april 2013 14.20
ROKOMET Krim - Gyor
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Rokometašice Krima Mercatorja so po dolgih sedmih letih spet zaigrale v polfinalu lige prvakinj in svojo nalogo na prvi tekmi opravile odlično. Na gostovanju pri favoriziranem Larviku so namreč slavile zmago s 22:24 in si tako pripravile odlično izhodišče pred povratno tekmo, ki bo prihodnjo soboto v Stožicah.

Ljubljanski trener Tone Tiselj je bil tokrat zaradi poškodb (manjkala je Švedinja Linnea Torstensson) prisiljen v tveganje in je namenil precejšnjo minutažo Andreii Penezić in Susann Müller, ki sta bili prav tako rahlo poškodovani. Njegova poteza se je obrestovala, saj sta bili prav Hrvatica in Nemka gonilni sili Krimovk, ki so tako le še korak oddaljene od velikega finala. Zmaga Galjevičank bi lahko bila tudi precej višja, saj so prvi polčas dobile s kar sedmimi goli prednosti, toda v drugem delu tekme so Norvežanke pokazale svojo kakovost in vse do zadnjih minut celo ogrožale zmago Ljubljančank, ki pa se niso dale.

»To je šele prvi polčas. Igrali smo proti ekipi, ki je v evropskem vrhu že vrsto let. Mi pa smo ekipa, ki se šele prebija. Smo pa pokazali, da lahko igramo z vsakim v Evropi in da smo kandidati za prvaka, kar je najbolj pomembno. Punce so tekmo bolj ali manj dobro odigrale. Ni veliko ekip, ki zmagajo v Larviku, vendar tej tekmi ne bi dal posebne pozornosti. Doma nas čaka drugi polčas, ki bo verjetno še težji. Imamo tudi nekaj rezerv, a o njih in o taktiki ne bom več govoril, prav tako tudi igralkam ne bomo dovolil govoriti o taktiki, saj samo videli, da je bilo vse, kar sem povedal, in vse, kar je bilo napisano v slovenskih medijih, zapisano tudi v tukajšnjih časopisih,« je za Slovensko tiskovno agencijo tekmo ocenil Tiselj.

Krimovke povedle s 6:0

Krimovke so prvi polčas odigrale fantastično, granitna obramba in kombinatorna igra v napadu sta popolnoma presenetili Norvežanke. Izjemno razpoloženi sta bili rahlo poškodovani Andrea Penezić in Susann Müller, ki pa sta stisnili zobe in zaigrali že od prve minute dalje. Vratarka Jelena Grubišić je v uvodnih minutah obrambe zbirala kot po tekočem traku, Tamara Mavsar je bila neustavljiva na začetku tekme in zabila prve tri gole.

Vergeljukova je v peti minuti zanesljivo izvedla sedemmetrovko, Krim je nato povedel že s 4:0, kar je domačega trenerja Ole Gustava Gjekstada prisililo v hitro minuto odmora. Ljubljančanke so nadaljevale sanjsko - po dveh prodorih Penezićeve so naredile delni izid kar 6:0. Šele v 10. minuti so gostiteljice zadele prvi gol (1:6).

Neustavljivi Penezićeva in Müllerjeva

Carmen Martin je v 12. minuti zapravila že drugo sedemmetrovko (pred tem nenatančna je bila tudi Vergeljukova), toda prednost Krima je bila še naprej nepričakovano visoka (1:7). Po tretjem golu razigrane Penezićeve je Krim v 15. minuti vodil že s +7.

Varovanke Toneta Tislja so imele v nadaljevanju nekaj smole in stresle številne vratnice, Norvežanke so uspele nekoliko znižati zaostanek (5:10). V ključnih minutah se je z nekaj obrambi vnovič izkazala Grubišićeva, po treh zaporednih golih Müllerjeve je prednost spet narastla na +7. »Galjevičanke« so v zadnjih minutah kar dvakrat ostale z igralko manj, a prvi polčas prepričljivo dobile z 9:16 - prednost bi lahko bila precej višja, toda Krimovke so zadele kar šest vratnic.

Larvik v drugi del tekme z delnim izidom 4:1

Drugi polčas so precej bolje začele Skandivanke, ki so hitro napravile delni izid 4:1. Slovenkam se je povsem ustavilo v igri v napadu, tako so v dvajsetih minutah igre le dvakrat načele mreže Norvežank. Larvik je dosegel prve tri gole in po dobrih petih minutah igre zaostanek znižal na -4. Prvi gol v drugem polčasu za Krim je s črte sedmih metrov v 36. minuti dosegla Vergeljukova (12:17). Norvežanke so postajale vse bolj nevarne in se v 39. minuti približale le na tri gole zaostanka, Tiselj je odreagiral z minuto odmora.

V 40. minuti so imele Krimovke prednost igralke več, toda le minuto kasneje je morala spet na klop Lazović-Varlečeva. Sredi drugega polčasa bi se lahko Larvik približal na dva gola zaostanka, kar pa je z novo obrambo preprečila Grubišićeva.

Müllerjeva zadevala v ključnih trenutkih

Ljubljančanke nikakor niso uspele razviti igre, ki jih je krasila v prvem polčasu, v 48. minuti so se gostiteljice povsem približale svojim slovenskim tekmicam (16:18). Sušo v napadu je s šestim golom prekinila Müllerjeva, ki je vendarle uspela premagati vse bolj razigrano vratarko Cecilie Leganger.

V 51. minuti bi norveške rokometašice lahko prišle le na gol zaostanka, toda njihov protinapad je z novo obrambo preprečila Grubišićeva. Napako so popravile le minuto kasneje, ko je Isabel Blanco zadela za 19:20. V zadnjih petih minutah se je bil ogorčen boj za zmago.

Dobre štiri minute pred koncem je zlata vreden gol zabila odlična Müllerjeva (20:23). V 57. minuti je Vergeljukova zapravila še drugo sedemmetrovko, izid je ostal 21:23. Za nameček je bila v naslednjem napadu izključena Penezićeva. Toda še enkrat več je Krimovke z odlično obrambo rešila Grubišićeva. Dobro minuto pred koncem je za plus 3 spet zadela neustavljiva Müllerjeva (osem golov). Dvajset sekund pred koncem je Tiselj zahteval še zadnjo minuto odmora - izid je ostal 22:24.

Polfinale lige prvakinj (prvi tekmi):

Larvik - Krim Mercator 22:24 (9:16)

Györ - Valcea 24:22 (14:10)