Popoln začetek Celjanov, v vročem Zlatorogu ugnali Zagreb

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v uvodni tekmi nove sezone lige prvakov s 30:28 premagali Zagreb.

Objavljeno
24. september 2016 18.09
Posodobljeno
24. september 2016 18.30
Rokomet Celje Zagreb
Š. Ro.
Š. Ro.

Celje - Rokometaši Celja Pivovarne Laško so z veliko zmago odprli novo sezono lige prvakov. V uvodnem derbiju so s 30:28 premagali Zagreb, ki ga vodi slovenski selektor Veselin Vujović, za hrvaške prvake pa igrajo še trije Slovenci Matevž Skok, David Miklavčič, oba nekdanja igralca Celja, in Darko Cingesar.

Celjanom v zadnjih tednih ni kazalo najbolje, toda po visokem porazu proti Vardarju v ligi SEHA so se varovanci Branka Tamšeta pobrali in tudi s pomočjo glasnih domačih navijačev v dvorani Zlatorog prišli do pomembnega uspeha.

Najboljši strelec celjske ekipe je bil Luka Žvižej, ki je dosegel sedem golov, petkrat je bil uspešen Blaž Janc, za goste iz Zagreba je Stipe Mandolić desetkrat zatresel celjsko mrežo, petkrat pa David Miklavčič in Zlatko Horvat.

V prvi tekmi skupine D je branilec naslova Vive Tauron Kielce v gosteh premagal beloruski Meškov Brest z 29:24 (11:14). Za Poljake je Uroš Zorman dosegel en gol, medtem ko se Simon Razgor pri Brestu ni vpisal med strelce. Dean Bombač, ki je v letošnji sezoni prišel v Kielce, še okreva po poškodbi.

Sredi polčasa preobrat

Celjani so začeli nekoliko negotovo, Zagreb pa je z Davidom Miklavčičem, ki je v prvih minutah dosegel tri zadetke, narekoval ritem in lovil tudi že tri gole prednosti (5:3). A so se v nadaljevanju domači zbrali in se približali, toda izenačenje jim je spretno preprečeval razpoloženi vratar Matevž Skok v vratih gostov. V 18. minuti so vendarle ujele Zagrebčane (6:6) in začele so se celjske minute. S krila je za vodstvo z 8:7 zadel Tilen Kodrin, še v isti minuti je Blaž Janc ob igralcu več Celjane priigral dva gola prednosti. Vendar varovanci Branka Tamšeta gostom niso uspeli pobegniti, še več, Stipe Mandalić je s svojim sedmim golom na tekmi dve minuti pred odhodom na odmor izid izenačil na 13:13, toda domači kapetan Luka Žvižej je s sedmih metrov premagal Skoka, tako da so Celjani na odmor odšli z golom prednosti (14:13).

Drugi polčas je bil v marsikaterem pogledu preslikava prvega. Zagreb je začel bolje, spet je mrežo tresel Miklavčič in goste popeljal v vodstvo (14:15). Celjani so imeli priložnost za novo izenačenje, a nespametno zapravljali napade, tudi z igralcem več. Na sredini drugega polčasa pa je spet prišlo do preobrata. V 44. minuti je Kristian Bećiri poskrbel za izenačenje (21:21) in odtlej so v Zlatorogu spet vladali Celjani. Janc je v protinapadu z zavrtinčeno žogo poskrbel za vodstvo (23:22). A sledile vroče minute in dve izključitvi na domači klopi. Toda varovanci Branka Tamšeta so zdržali pritisk in obdržali vodstvo. Dvorana je bila na nogah, ko so v zadnjih 10 minut vstopili s tremi goli zaloge (25:22). Zagrebčani so vzeli še eno minuto odmora, ki pa jim ni prinesla preobrata. Celjani so z mirno igro, čeprav je Žvižej pri izidu 26:25 zgrešil sedemmetrovko in čeprav je dobro minuto pred koncem tekme Blaž Janc prejel rdeč karton ter v sredo proti Rhein-Neckarju Löwenu ne bo mogel igrati. Ko je v zadnji minuti srečanja Povilas Babarskas zadel za 30:27, se je slavje lahko začelo.

»Odločila je naša dobra obramba in zbrana igra v ključnih trenutkih tekme. Predvsem dobro smo igrali v obdobju med 40. in 50. minuto, ko smo tudi prišli do treh golov prednosti. V zadnjih desetih minutah smo igrali gol za gol, kar nam je zadoščalo za zmago. Pomembno je, da smo tekmovanje v ligi prvakov začeli z zmago, lami smo se dvakrat opekli proti Zagrebčanom, zato je ta zmaga še toliko slajša. Veseli me, da smo vseh 60 minut igrali na visoki ravni,« je po tekmi povedal najboljši strelec Žvižej.

Celjani so tako v sedemnajsti medsebojni tekmi v ligi prvakov še sedmič premagal Zagrebčane, ki so ostali pri devetih zmagah, ena tekma pa se je končala brez zmagovalca.