Liga prvakov: Velenjčani so se poslovili v osmini finala

Gorenje Velenje na povratni tekmi osmine finala na gostovanju pri Flensburgu klonili s 27:25 in končali z nastopi v LP.

Objavljeno
23. marec 2013 12.32
Posodobljeno
23. marec 2013 16.15
Rokomet
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si
Flensburg - Rokometaši Gorenja so dobršen del svojih možnosti za napredovanje v četrtfinale zapravili na prvem dvoboju z nemškim Flensburgom, po nedeljskem domačem porazu s 25:28 pa so tudi na današnji povratni tekmi osmine finala navkljub všečni in povsem enakovredni predstavi klonili za dva gola in končali mednarodno sezono.

Zasedba iz Šaleške doline je v prvem delu lige prvakov nastopala v skupini C in osvojila tretje mesto. Na desetih tekmah je šestkrat zmagala, potem ko je po dvakrat premagala francoski Chambery in ruski Sankt Peterburg, po enkrat pa danski Bjerringbro-Silkeborg in makedonski Metalurg iz Skopja. Ob tem je doživela štiri poraze: dvakrat je izgubila s poljsko ekipo Vive Targi Kielce, po enkrat pa z Metalurgom in Bjerringbro-Silkeborgom.

Slovenski prvaki so v mesto, ki leži na nemško-danski meji, dopotovali v četrtkovih poznih popoldanskih urah, med potniki na 18-urni vožnji z avtobusom pa ni bilo reprezentančnega krožnega napadalca Mateja Gabra, ki je zaradi težav s kolenom ostal v domovini. Tamšetovi izbranci v odsotnosti pomembnega člena v velenjski rokometni verigi - zavoljo zloma dlančne kosti je manjkal tudi steber velenjske obrambe Dino Bajram, zanj je sezona bržkone že končana - niso bili konkurenčni izjemno dobro selekcionirani in mednarodno obarvani nemški zasedbi pod strokovnim vodstvom nekdanjega švedskega reprezentanta Ljubomirja Vranješa, ki vleče korenine iz Srbije, piše STA.

Velenjčani so navkljub slabemu izhodiščnemu položaju pogumno odigrali dvoboj na severu Nemčije. V enajsti minuti so zavoljo odličnih obramb Mattiasa Anderssona zaostali s 3:5, a nato vendarle ujeli pravi ritem ter z dvema zaporednima goloma Marka Bezjaka in enega Nika Medveda v 16. minuti povedli z 8:7. Le dve minuti kasneje so povišali na 9:7, kar je Vranješa prisilo k prvi minuti odmora na tekmi. Po njej so gostitelji začeli vršiti strahovit pritisk, v 24. minuti so tudi izenačili na 10:10, a "ose" so nadaljevale z dobro igro v obrambi, s preudarno predstavo v napadu pa so na velik odmor odšli z golom prednosti (14:13).

Tamšetovi izbranci so v drugi minuti nadaljevanja - po golih Bezjaka in Klemna Cehteta - izničili zaostanek iz Velenja in povedli s 16:13. V naslednjih dobrih petih minutah pa "mrknili", kar so gostitelji izkoristili in naredili delni izid 4:0 in gosti so v 37. minuti znova zaostali za gol (16:17). V nadaljevanju nikakor niso našli zdravila za nemškega reprezentanta Holgerja Glandorfa, ta je v uvodnih desetih minutah drugega polčasa dosegel kar pet golov, njegovi soigralci pa so bili pod velenjskim nadzorom.

Ose so vse do zadnjega sodnikovega žvižga z bojevito predstavo držali domače rokometaše in njihove privržence na trnih, v 47. minuti so po golu Medveda znova povišali na +2 (23:21). Le tri minute zatem se je zgodil ključni trenutek, ko je Cehte, do tedaj je dosegel osem golov, namerno udaril Jacoba Heinla in zaradi tega prejel rdeč karton. Velenjčani so Nemcem kljubovali do 54. minute, ko je Jure Dolenec povišal na 25:24, v sklepnih minutah pa jim je zmanjkalo moči za popoln preobrat.

V velenjski ekipi sta bila najbolj učinkovita Klemen Cehte z osmimi in Marko Bezjak s šestimi goli, za Flensburg-Handewitt je Holger Glandorf dosegel devet zadetkov.

Branik s pomočjo Tatrana v četrtfinale pokala EHF

Rokometaši mariborskega Branika so se navkljub današnjem porazu z norveškim Elverumom s 27:30 (15:19) uvrstili v četrtfinale pokala EHF. Preboj so jim omogočili rokometaši slovaškega Tatrana iz Prešova po današnji zmagi nad danskim Koldingom z 29:22 (18:13).

Močno zdesetkana ekipa Cimos Kopra ( manjkali so poškodovani Milorad Krivokapić, Nikola Manojlović, Tine Poklar, Uroš Bundalo in Matjaž Brumen) je v zadnjem krogu pokala EHF (skupina A) na domačem igrišču premagala švedsko ekipo Eskilstuna Guif s 30:27 (16:13) in se tako z zmago poslovila od tekmovanja

Žreb četrtfinalnih parov bo v torek, 26. marca, na sedežu Evropske rokometne zveze na Dunaju.

Liga prvakov, povratne tekme osmine finala

Flensburg - Gorenje Velenje 27:25 (13:14)  /28:25/

Metalurg - Dinamo Minsk 24:22 (11:12) /26:23/

Veszprem - Ademar Leon 33:25 (15:14) /23:20/

V nedeljo, 24. marca

17.00 Vive Targi Kielce - Pick Szeged /25:26/

17.15 Barcelona - Bjerringbro-Silkeborg /32:26/

18.00 Füchse Berlin - Atletico Madrid /29:29/

19.30 Kiel - Čehovski medvedi /35:37/

(v poševnih oklepajih so izidi prvih tekem)