Lov na 16 vozovnic za Wroclaw je odprt

Slovenci bodo prvo od štirih pripravljalnih tekem odigrali danes v Krškem proti Makedoniji.

Objavljeno
03. januar 2016 23.36
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Zreče – Po dveh tednih od začetka priprav za evropsko prvenstvo je napočil čas, da slovenski rokometaši dobijo prvi namig, s kakšno formo so vstopili v leto, ki jim lahko prinese veliko dobrega. Prva izmed štirih prijateljskih tekem bo danes ob 18. uri v Krškem, kjer se bo četa Veselina Vujovića pomerila z Makedonijo, tekmico tudi jutri v Celju.

Slovenci se bodo zatem v petek v Ivanić-Gradu pri Zagrebu pomerili s Hrvaško, dan kasneje bo revanša v Kopru. Vujović ima na pripravah 21 igralcev, edina zamenjava se je zgodila že pred časom v vratih, poškodovanega Klemna Ferlina, ki je že bil operiran na kolenu, je zamenjal Urban Lesjak. Selektor namerava dati nocoj in jutri priložnost prav vsem, proti Makedoniji namreč rezultat še ne bo v ospredju. »Kljub temu želimo na obeh tekmah zmagati, saj ocenjujem, da ima Slovenija kakovostnejšo reprezentanco od Makedonije,« pravi Vujović, pred katerim je prvi resen izziv na slovenski klopi.

Slovenci so imeli proste štiri dni za božič in ob vstopu v novo leto, najkasneje so se vadbi pridružili Matevž Skok, Borut Mačkovšek in Sebastian Skube. Vujović in njegov pomočnik Uroš Šerbec sta ugotovila, da je Mačkovšek prišel veliko bolj odločen kot ob novembrski akciji s turnirjem v Nemčiji, zato bo imel strokovni štab težko odločitev pri izbiri na levem zunanjem položaju. »Do EP moramo usposobiti bodisi Mačkovška bodisi Klemna Cehteta tudi za igro v obrambi. Resnično upam, da mi ne bo treba imeti hkrati treh nižjih igralcev v zunanji liniji,« razmišlja Vujović, ki lahko potrka na les, saj so vsi igralci zdravi in delajo na polno. V ospredje je že prišla taktična priprava.

Če je bila pri Borisu Deniču zelo jasna hierarhija in so igralci že ob zboru bolj ali manj jasno vedeli, kakšne so njihove možnosti za odhod na veliko tekmovanje, ima njegov naslednik drugačen pristop. Med tekmami z Makedonijo in Hrvaško ne bo nobenega osipa, šestnajsterico za Wroclaw pa bo določil šele tik pred odhodom. »Za EP ne kandidira le 21 igralcev, ki so tukaj, ampak vseh 28, ki jih imamo na razširjenem seznamu. In ne pozabimo, v igri ni le EP, temveč tudi kvalifikacije za OI in potem Rio 2016, če bo vse po načrtih,« je na širši kontekst priprav opozoril Vujović, ki je bil na zadnjem treningu starega leta nezadovoljen s pristopom, saj so bili igralci z glavami že pri svojih družinah, a se je ob ponovnem snidenju v soboto lahko prepričal, da je vnema spet dosegla najvišjo raven. »To je bilo zadnjič, da sem igralcem že večer prej povedal, da bodo imeli prosto popoldne. No, bili so prazniki in fantom lahko tokrat oprostim 'nonšalantnost'. V tem sklepnem delu priprav pa pričakujem, da bodo storili vse, da bi se jim uspelo prebiti na EP. Upam, da mi bodo čim bolj otežili izbiro,« pravi »Vujo«, ki ima pred prvo tekmo seveda veliko več vprašanj kot odgovorov: »Makedonija? Zanima me vse, v prvi vrsti naša obramba, ki je osnova vsakega dobrega rezultata. Ker bodo vsi igralci dobili priložnost, ne bo mogoče ves čas narekovati močnega ritma. Bomo pa videli, kdo je v formi, kdo ima največ želje in podobno. Proti Hrvaški bo šlo bolj zares in na teh tekmah se bo že izoblikovala igra, kakršna naj bi nas krasila na EP.«

Tudi nocojšnji tekmeci iz Makedonije bodo nastopili na Poljskem, kjer jih v Krakowu čakajo Francija, Srbija in Poljska. Ivica Obrvan je imel na pripravah v Skopju 23 igralcev, za Slovenijo je prečrtal vratarja Zlatka Daskaloskega in mladega desnega zunanjega Martina Velkovskega. Njegova glavna težava je v tem, da le peščica igra pomembne vloge v klubih, ostali večinoma grejejo klopi. Slovenci in Makedonci so dobri znanci, najbolj svež je spomin na tekmo osmine finala SP v Katarju, ko so si Slovenci z zmago zagotovili nastop v olimpijskih kvalifikacijah. Tudi Makedonci še sanjajo o Riu, saj so prvi v čakalni vrsti in bodo upali na ugoden razplet EP. Poleg Kirila Lazarova iz Barcelone jedro ekipe tvorijo še organizator igre Filip Mirkulovski, Dejan Manaskov je najbolj nevaren iz nasprotnih napadov, vprašljiva je forma Naumčeta Mojsovskega, ki ga lep čas ni bilo zaradi poškodbe, Stojanče Stoilov je prvi krožni napadalec, Borko Ristovski prvi vratar.