Luka Celjski: V Zlatorogu druga pesem

Slovenija se bo danes ob 17.30 želela oddolžiti Švedski in navijačem za prepričljiv sredin poraz.

Objavljeno
03. maj 2015 01.15
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Celje – Ko je Slovenija prvič nastopila na rokometnem evropskem prvenstvu leta 1994 na Portugalskem, so glavnino reprezentance sestavljali igralci Celja Pivovarne Laško. Danes se utegne zgoditi, da bo čast našega največjega kluba proti Švedski branil le Luka Žvižej. Če bodo Deničevi fantje v Zlatorogu vpisali zmago, si bodo praktično zagotovili nastop na januarskem EP na Poljskem.

Med 19 igralci, ki jih je selektor Boris Denič povabil na priprave v Čatežu in Zrečah, poleg Luke Žvižeja iz vrst državnih prvakov prihajata le še Blaž Blagotinšek in Matevž Skok. Slednji je dobil priložnost v sredo na Švedskem, kjer pa kljub dobrim obrambam ni mogel preprečiti poraza Slovenije, ki je razočarala in izgubila s 24:28. Tokrat ga bo bržčas v vratih zamenjal bolj izkušeni Gorazd Škof, ki je okreval po bolezni.

»Res nas je malo zdajšnjih članov Celja, todi mnogi izhajamo iz tega kluba in še več jih je v karierah že branilo rumeno-modre barve, vsi pa smo vajeni vzdušja, ki ga lahko v Sloveniji pričara zgolj Zlatorog. To bo gotovo naša prednost v dvoboju z zelo močno ekipo Švedske,« je na predvečer derbija dveh uglednih reprezentanc iz zreškega tabora sporočil starejši od bratov Žvižej, ki se veseli igranja pred svojimi navijači.

Denič, selektor z najdaljšim stažem, je debitiral prav v Celju 27. oktobra 2010 na tekmi s Portugalsko. Od takrat Slovenija ni več nastopila v hramu slovenskega rokometa, tekme pa gostila v Stožicah, Velenju, Kopru, Hrpeljah, Slovenj Gradcu, Trbovljah … V Celju je kajpak občinstvo najbolj kritično. Ljudje tudi gojijo precej mešane občutke do Deniča in kapetana Uroša Zormana, ponosnih Ljubljančanov, ki imata ta čas glavno besedo v izbrani vrsti. Prvemu nekateri zamerijo, ker bolj ali manj upravičeno vedno znova stavi na iste adute in ker niti na širši seznam ni uvrstil ljubljenca domačega občinstva Mihe Zarabca; drugemu pa tudi zaradi neposrečenega »obračunavanja« s t. i. kavčarji po zmagi proti Makedoniji na SP v Katarju. Prav zato, da bi razgretim čustvom dala pozitivno konotacijo, se je RZS v sodelovanju z domačim klubom odločila, da bo tekmo s Švedsko opremila s sloganom »s kavča v Zlatorog«, Luka Žvižej pa bo v sredo pred tekmo Celja v zadnjem kolu rednega dela 1. SRL z Mariborom izžrebal nagrajenca, prejemnika – sedežne garniture.

»Vemo, kako zahtevni so Celjani, vajeni velikih uspehov in dobrega rokometa. Želimo si takšne navijače, ki bodo z nami v dobrem in v slabem. Neokusne kritike s tribun bi bile neupravičene, vsi skupaj moramo stremeti k istemu cilju. Naj ob tej priložnosti pozovem vse ljubitelje rokometa k potrpežljivosti. Nobena tekma se ne dobi v uvodnih minutah. Dober primer sta naša dvoboja z Madžari, na katerih smo bili 110 minut v zaostanku, na koncu pa prav s pomočjo izjemnih navijačev slavili veliko zmago. Ta ekipa ima kakovost in je sposobna premagati tudi Švedsko, verjamem, da se bomo vsi skupaj na koncu veselili lepega rokometnega praznika ob koncu prazničnih dni,« je bil optimističen oče sedemmesečnih dvojčkov in je v celjsko areno povabil vso rokometno Slovenijo.

Na omenjenem Deničevem krstu pred štirimi leti in pol je Zlatorog ponujal žalostno kuliso, polovico tribun je prekrivala črna zavesa in zbralo se je komaj prek 1000 ljudi. To je bil čas razočaranja po slabem nastopu na EP 2010 v Avstriji in izpadu v kvalifikacijah za SP, kar je tudi botrovalo odstopu Zvonimirja Serdarušića. Od takrat se je zgodilo marsikaj: Slovenija je osvojila 6. mesto na EP 2012 v Srbiji, bila 4. na SP 2013 v Španiji – vmes se je zgodil padec in je po šoku z Belorusijo izpustila lansko EP na Danskem – ter si nazadnje po pretepu z Ukrajinci in srhljivki z Madžari, ki jo je omenil Žvižej, letos v Katarju z 8. mestom priigrala dobre možnosti za nastop v olimpijskih kvalifikacijah.

Zlatorog bo danes spominjal na zlate čase, dvorana bo dobro zapolnjena, toda Slovenci bodo morali pokazati veliko več kot v sredo v mestu Växjö, kjer so že ob polčasu zaostali za osem golov in prikazali ves spekter začetniških napak. Pristop in disciplina v igri sta bila na zelo nizki ravni in spet so analizo spremljali resni pogovori … »Morali smo si spet malce osvežiti spomin, zakaj smo tu in kaj hočemo. Toda časa za objokovanje poraza ni bilo, analiza je bila podrobna in poučna, bistveno je, da ne ponovimo napak,« se je k novemu izzivu že usmeril 34-letni igralec na levem krilu, ki z 204 nastopi za Slovenijo zaostaja le za vratarjem Benom Lapajnetom (212).

Po treh kolih ima v skupini 3 Švedska vseh 6 točk, Slovenija in Latvija (s tekmo več) po 4 in Slovaška nobene. Čeprav tudi morebitni današnji poraz ne bi bil tragičen, saj bi Slovenija še vedno imela lepe možnosti, da si z novima zmagama proti Latviji in Slovaški junija priigra vstopnico za EP, pa bi peta zaporedna ničla od četrtfinala SP v slovenski tabor vnesla nepotreben nemir. Fantje bodo morali pokazati obrambo iz drugega polčasa prve tekme in preprečiti glavno švedsko orožje – nasprotne napade, ob tem pa zaigrati veliko bolj povezano. Na Švedskem je bil samo Dragan Gajić na svoji ravni učinkovitosti, nihče drug ni zmogel več od treh golov. Celjski kapetan Luka Žvižej je dosegel dva in je pri 680, kar ga postavlja na drugo mesto pred Romana Pungartnika (679) in za Alešem Pajovičem (697): »To so številke, pomembna je Slovenija. Zmaga na domačih tleh proti Švedski bi bila zares sladka. V napadu moramo biti bolj zbrani in v obrambi čvrsti. Kdo ve, morda nam s pomočjo navijačev celo uspe osvojiti prvo mesto v skupini!«

Kvalifikacije za EP, 4. kolo (skupina B)

Slovenija - Švedska (17.30)

Že odigrano

Slovaška - Latvija 22:23 (16:10)

 

Lestvica:

1. Švedska 3 3 0 0 94:70 6 točk

2. Slovenija 3 2 0 1 94:81 4

3. Latvija 4 2 0 2 99:112 4

4. Slovaška 4 0 0 4 88:112 0