Luka Celjski z igrišča s ščitom ali na njem

V slovenskem rokometnem pokalu že v soboto t. i. finale pred finalom.

Objavljeno
24. februar 2014 20.38
Peter Zalokar, Šport
Peter Zalokar, Šport

Celje – Mogočni Herman II. bi se obračal v grobu in dinastije grofov Celjskih bi bilo konec še veliko prej, če bi se njihovi vitezi branili, kot se ta čas celjski rokometaši. Potem ko so položili orožje v Nemčiji in Mariboru, bodo čast branili v pokalu Slovenije, v katerem jih že v sobotnem polfinalu čaka »duel« z graščaki iz Šaleške doline.

Med izvirnim in zgledno organiziranim žrebom v spektakularnem okolju zdaj že dodobra obnovljenega Spodnjega gradu oz. Knežjega dvora, kjer je Pokrajinski muzej Celje uredil stalno razstavo o Celjskih grofih, je sodobni »vitez« Luka Žvižej med poučnim ogledom poziral s pristnim ščitom in mečem. Morda bi se veljalo s takšno srednjeveško opremo zoperstaviti pretendentom na pokalni prestol, na katerem Celjani sedijo že tretjo sezono zapored. Njihova obramba je namreč šibka. V Mariboru je do polčasa prejela 18 golov in poraz je močno zmanjšal možnosti za osvojitev prvega naslova po štirih letih.

»Res je, da obramba ni na takšni ravni, kot bi morala biti. Tukaj nas čaka največ dela, če želimo spet stopiti na zmagovita pota,« k učvrstitvi obrambnega obzidja poziva kapetan Žvižej, ki si obeta, da se bo Celje kljub težavam veselilo 17. pokalne lovorike: »Poraz iz Maribora ne sme pustiti posledic na naše predstave ob koncu tedna. Ni prostora za malodušje. Vse moči in misli moramo usmeriti v sobotno tekmo. Imamo pet dni časa, da se dobro pripravimo in naredimo prvi korak k našemu cilju.«

Na prvi tekmi dneva se obeta zanimiv mini derbi med lokalnima tekmecema Svišem in Trimom, ki se jima nasmiha prvi nastop v velikem finalu. Vse oči bodo vendarle uprte v večerni dvoboj, v katerem bo Gorenje še tretjič v sezoni skušalo vzeti mero Celju in se kasneje dokopati do prvega pokalnega naslova po letu 2003. Potem bi bila že na obzorju tudi prva dvojna krona v klubski zgodovini, saj je prednost v 1. SRL pred vstopom v končnico zrasla na pet točk. »Moram priznati, da smo bili prijetno presenečeni, ko je Maribor premagal Celje. Zaloga je precejšnja, dobro pa vemo, kako hitro se lahko stopi,« je kapetana velenjskih »os« Nika Medveda prešinila izkušnja iz sezone 2010/11, ko je Gorenje zapravilo enako prednost pred Cimosom. Glede žreba je imel mešane občutke: »Saj sem kar nekako pričakoval, da se bo razpletlo tako. Seveda bi bilo bolj atraktivno, če bi se veliki derbi zgodil v finalu. Mogoče pa je tako še bolje, saj se bomo lahko pripravljali samo na Celje, ki ima ranjen ponos in bo po mariborskem porazu še bolj željno zmage.«

Nemci nezaželeni gostje

Začetek tedna mineva v znamenju žrebov. Danes bodo na sedežu EHF določili pare osmine finala lige prvakov. Večna tekmeca Celje in Gorenje se v ta izziv podajata iz enakega izhodišča, saj sta oba osvojila tretje mesto v svojih skupinah. Oba lahko za tekmeca dobita Paris SG in Kolding, prvaki iz Velenja se lahko srečajo tudi z Rhein-Neckarjem, podprvaki iz Celja s Flensburgom. Nemci so bili pretrd oreh v prvem delu in niso najbolj zaželeni gosti.

»No, ja. Proti Nemcem res nismo odigrali tako, kot se 'šika', v prejšnji sezoni pa smo denimo premagali Kiel in tudi v Hamburgu naredili lep rezultat. Za Pariz vemo, da ima ekipo milijonarjev. Res, njegova igra ni primerna sestavi, a bi ga bilo vseeno težko premagati. Kolding se morda sliši manj zveneče, a če podrobneje pogledamo njegovo ekipo, v njej najdemo same vrhunske igralce z izkušnjami, ki so že osvajali lovorike. Tako da velike izbire pravzaprav niti nimamo. Tekmeci bodo atraktivni, prepričan sem, da bo nastop v osmini finala prinesel rokomet za sladokusce in privabil veliko navijačev v Zlatorog. Želimo jim prikazati dobro partijo. Hkrati moramo verjeti v uspeh, saj je to osnova vsega,« je odločen Žvižej. Njegov mlajši kolega Medved razmišlja podobno, najbolj pa si želi Pariz. »Težko je reči, proti komu bi imeli največ možnosti za uspeh, saj gre za same vrhunske tekmece. Zato je morda še najbolje, če se pomerimo z največjimi zvezdniki. Prav razveselil bi se srečanja s prijateljem in bivšim soigralcem Fahrudinom Melićem, s katerim sva preživela veliko lepih trenutkov.