Luka Žvižej: V tretje te priložnosti 
ne bomo izpustili iz rok

»Kdo bo šel v Španijo? Slovenija!« je bil vzklik slovenskih rokometašev pred prvo kvalifikacijsko tekmo za nastop na SP 2013.

Objavljeno
10. junij 2012 10.18
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Ljubljana – A šele v zadnjih desetih minutah je zadišalo po paelli. Tedaj so izbranci Borisa Deniča po piškavem vodstvu s 25:24 žilave tekmece le spravili v mlin in z delnim izidom 6:0 prišli do lepe prednosti pred revanšo v Guimaraesu.

V žalostno tihem hramu slovenskega športa se je hitro potrdilo svarilo stroke, da bodo Portugalci trd oreh, saj so zelo disciplinirana in srčna reprezentanca z nekaj močnimi aduti. Slovencem se je poznalo, da niso več sveži, in so bili večji del tekme le bleda slika reprezentance z januarskega EP v Srbiji. Obramba je sredi prvega polčasa sicer strnila vrste in to je prineslo zasuk iz zaostanka s 4:6 v vodstvo z 8:7. Toda v napadu je še naprej škripalo. Pet zapravljenih »zicerjev«, ena sedemmetrovka, dve prečki in dve izgubljeni žogi Uroša Zormana so v 30 minutah zbrali gostitelji, ki so glede na to izvlekli še dober rezultat med odmorom.

Da je drugi polčas ponudil drugačno sliko, pove že dejstvo, da so Slovenci dosegli skoraj dvakrat toliko golov kot v prvem. Na začetku so s štirimi zaporednimi zamajali goste, ki pa niso padli in so šesti reprezentanci Evrope dihali za ovratnik vse do 52. minute. Tudi ob koncu so zaostanek sedmih golov zmanjšali za dva in si povečali upanje na presenečenje in prvo uvrstitev na veliko tekmovanje od leta 2005, odkar reprezentanco vodi Mats Olsson.

»Tekmecem čestitam za zmago na tekmi, ki je bila tipična za tak 'play-off'. Lahko bi izgubili za dva gola ali pa tudi za osem. Šlo je za nekakšno loterijo,« je povedal nekdanji švedski vratar in naštel vzroke za padec v zadnji četrtini: »Dva rdeča kartona, utrujenost igralcev, nekaj čudnih sodniških odločitev, vse to je vplivalo na zaostanek s petimi goli. Kaj ta pomeni? Da smo še vedno živi. V soboto bomo storili vse, da zaostanek nadomestimo.«

Njegov kolega in prav tako nekdanji čuvaj mreže mu je odvrnil, če je Portugalska živa, potem je Slovenija še bolj. Hkrati pa priznal, da je bila zmaga težko priborjena. »V prvem polčasu nismo igrali tako, kot smo se dogovorili. Ni bilo prave agresivnosti. V drugem se je odprlo, zaigrali smo hitreje in se bolj usmerili v napad, zato tudi toliko več golov v obeh mrežah,« je razliko v pristopu pojasnil Denič, ki je uporabil vse igralce razen Boruta Mačkovška in s tem držal visok ritem. V drugem delu so bili zelo pomembni goli Davida Špilerja, ki je na koncu po učinku zaostal samo za Juretom Dolencem in Luko Žvižejem.

»Informacij o Portugalcih smo imeli dovolj, ampak šele zdaj smo jih zares začutili in zdaj tudi bolje vemo, od kod preti glavna nevarnost. V tem tednu bomo poskušali odpraviti napake, ki jih je bilo zlasti v prvem polčasu preveč. Dajem besedo, da bomo tudi v Guimaraesu zaigrali na zmago in da ne bomo zgolj branili prednosti. Dvakrat smo se že opekli v kvalifikacijah za SP in v tretje te priložnosti ne bomo izpustili iz rok!«