Madžari najprej pretepli, potem še nadigrali Slovence

Reprezentanca Veselina Vujovića svetlobna leta od uvrstitve na SP; Kavtičnik: »Vrnili smo se še po hujšem zaostanku.«
Fotografija: Veselin Vujovič je med minuto odmora bentil na danska sodnika. Foto: Slavko Kolar
Odpri galerijo
Veselin Vujovič je med minuto odmora bentil na danska sodnika. Foto: Slavko Kolar

Slovenski rokometni reprezentanci grozi, da bo po petih letih in prvič v mandatu selektorja Veselina Vujovića izpustila veliko tekmovanje. Madžari so v končnici prve tekme izkoristili črno luknjo tekmecev in si priigrali pet zadetkov naskoka. V sredo bo Slovenija potrebovala čudež v Veszpremu, če želi januarja zaigrati na svetovnem prvenstvu.

Bonifika je padla, ob koncu je v njej s tribun zadonela madžarska himna. Razočarani Slovenci so se večinoma poskrili in le redkim je bilo do pogovora. Vujović, ki ga je dan prej prizadela smrt mame, je na hitro opravil s sedmo silo in odšel žalovat v slačilnico.



»Padli smo na izpitu. Prejeli smo vsaj deset udarcev v glavo, nismo imeli obrambe, razpoloženega igralca, vratarjev. Daleč smo od SP, ampak športno se je nadejati uspeha. Žal mi je za to publiko, ki smo jo razočarali, nonšalantno smo vstopili v tekmo in zasluženo izgubili,« je bil samokritičen Vujović, ki je izgubil taktično-psihološki dvoboj s kolegom Ljubomirom Vranješem.

»Težko kaj rečem po takšni tekmi. Bila je težka, na trenutke groba, žal se nismo znali pravilno odzvati, zbranosti v ključnih trenutkih ni bilo. Pet golov je velika razlika, ali je prevelika, bomo videli v Veszpremu,« je dejal Darko Cingesar, strelec zadnjega gola za Slovenijo.



Bil je narobe svet. Slovenci so menili, da bodo z ritmom zlomili višje in težje Madžare, pa so ti kljub izključitvam dveh krožnih napadalcev imeli več svežine v končnici. Po 23:23, ko je bila tekma še odprta, so dosegli šest zaporednih golov.
Začetek ni napovedoval črnega scenarija. Slovenci so zaigrali odločno, v obrambnem bloku so bili trije velikani, levo ob Blažu Blagotinšku in Borutu Mačkovšku še Matej Gaber, ki je pazil na 208 cm visokega Laszla Nagya.

Tudi organizator madžarske igre Mate Lekai, ki je igral s povitim palcem na desnici, je bil dobro pokrit, Madžari so imeli težave in prvi zadetek iz akcije dosegli v 9. minuti, pred tem pa zaostali z 0:3, 1:4, 2:5.
 

Prelomnica izguba Gabra


Da Slovencem sreča ni naklonjena, sta najprej nakazali dve 7-metrovki, ki ju je Urban Lesjak ubranil, vendar se je žoga obakrat odbila k strelcu. Lesjak je do konca zaustavil le še dve žogi, Urh Kastelic se je sploh ni dotaknil. Smolo je imel tudi Matej Gaber, čigar strel prek igrišča je končal v vratnici, a to je bila le predhodnica nesreče, ki se mu je zgodila v 19. minuti. Gabor Ancsin je kot kakšen drvar onesposobil steber slovenske obrambe, ki si je poškodoval oko in s sočnimi kletvicami zapustil igrišče, današnji pregled bo pokazal, ali bo lahko igral v sredo.

Miha Zarabec je začel odlično, potem pa postajal vse bolj živčen. Foto: Slavko Kolar 
Miha Zarabec je začel odlično, potem pa postajal vse bolj živčen. Foto: Slavko Kolar 


Madžari, ki so si nabrali kar 24 minut izključitev, so prvič izenačili na 12:12, Slovencem pa so začeli popuščati živci, zbranost in samozavest. Slednja je bila že močno na psu, ko so tekmeci v 42. minuti prvič prešli v vodstvo (19:18). Razpad sistema, kakršnega so pričakovali od Madžarov, se je zgodil njim, ko med 48. in 60. minuto niso zatresli mreže, za junaka tekme pa se je izkazal rezervni vratar Marton Szekely iz Tatabanye.


Zadevali iz garderobe


Madžarom je šlo vse kot po maslu, zadeli bi tudi iz garderobe ali celo parkirišča, predvsem po zaslugi Lekaija, nekdanjega člana Celja, so prišli do zmage, ki jim odpira vrata SP na Danskem in v Nemčiji. Ob koncu so Nagy (37 let), Schuch (33) in Ilyes (36) kar sami ustavili jalov slovenski napad. Slovenci so delali račune brez madžarskih krčmarjev in plačali visok davek. Dosegli so le en lahek gol iz nasprotnega napada, krila so bila odrezana, obramba tako čvrsta, kot se obeta novi vladni koaliciji, igra z igralcem ali dvema več je bila porazna, Miha Zarabec je poskušal na silo, nemoč je izpričeval strel Blaža Janca z desetih metrov pod strop dvorane ...

Veselin Vujovič je med minuto odmora bentil na danska sodnika. Foto: Slavko Kolar
Veselin Vujovič je med minuto odmora bentil na danska sodnika. Foto: Slavko Kolar


»Nismo bili pravi, izgubili smo veliko žog, zapravili preveč 'zicerjev', dvakrat zgrešili prazen gol, vse to se na koncu pozna. Mi stremimo k hitri igri, običajno damo deset lahkih golov, tokrat smo le enega ali dva. Poraz je boleč, na drugi tekmi bomo morali pokazati drugačen obraz,« je povedal Mačkovšek in potrdil, da bo kariero nadaljeval v Veszpremu.
 

To je bil šele prvi polčas


Vmes se je izgubil tudi Vujović in se med svojo minuto odmora drl na danskega sodnika, namesto da bi dal navodila in spodbudo fantom. Ti bodo morali izvleči voz iz blata, ko se bodo pojavili pred 5500 navijači v Veszpremu. Če kdo nikdar ne vrže puške v koruzo, je to kapetan Vid Kavtičnik. »Čudeži se dogajajo, tudi mi smo uprizorili enega na SP v Franciji, ko smo proti Hrvatom zaostajali še bolj. Ni še konec, pred nami je še 60 minut, gremo na zmago!« ostaja odločen Kavtičnik, zmagovalec lige prvakov z Montpellierom in najboljši slovenski igralec v Kopru.

Po srečanju je bila na mestu opazka enega od zvestih navijačev: »Tekma je bila groba, močni udarci so padali na obeh straneh, a na tleh so ležali samo igralci v modrih dresih.«

Borut Mačkovšek bo kariero nadaljeval v Veszpremu. Foto: Slavko Kolar
Borut Mačkovšek bo kariero nadaljeval v Veszpremu. Foto: Slavko Kolar


Komentarji: