Maksimalno ne glede na minimalni vložek

Za konec rednega dela lige prvakov želijo rokometaši Celja v Nemčiji prvič ugnati Rhein-Neckar.

Objavljeno
20. februar 2014 14.48
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Celje – Tudi če bodo še šestič postali plen Levov iz Mannheima, celjskih rokometašev ne bo preveč bolelo. Četa Branka Tamšeta si je že prej priigrala 3. mesto v skupini lige prvakov. Tudi Rhein-Neckar ne bo lačen zmage, zadnja tekma rednega dela z začetkom ob 19. uri bo tako bolj prestižnega značaja.

V skupini A je pred 10. kolom skoraj vse jasno. S prvega mesta bo v osmino finala štartal Veszprem, z drugega Rhein-Neckar Löwen, s tretjega Celje Pivovarna Laško. Zadnjo vstopnico si bo priigral Zagreb, če bo ugnal St. Peterburg in če bo Veszprem upravičil vlogo favorita v Zaporožju, sicer bodo šli v izločilne boje Ukrajinci. Slednje so nazadnje premagali slovenski podprvaki in uresničili osnovni cilj. Zato lahko gredo v nocojšnjo tekmo sproščeno z željo po dokazovanju. Če bodo prekinili črni niz proti bogatemu tekmecu in se bo Tamše izognil prvemu porazu na celjski klopi, bo to lepa popotnica v osmino finala, v kateri jih čaka dvoboj z enim od treh drugouvrščenih moštev iz drugih skupin. Skoraj ni dvoma, da bodo to Kolding, Paris SG ali Flensburg.

Tekma ne bo v Rhein-Neckarjevi matični dvorani SAP, temveč manjši, kakih 30 km oddaljeni od Mannheima. V Zlatorogu pred odhodom v deželo Baden-Württemberg – na pot so se podali včeraj zjutraj z avtobusom – niso zanikali, da njihova forma še ni na želeni ravni. Tudi tekma s telesno močnejšimi Ukrajinci je razkrila preveč napak in prevelika nihanja. Obramba je bila bolj čvrsta kot pred tem v Rusiji, pa še ne dovolj usklajena. Tekma brez rezultatskega pritiska bo ponudila priložnost, da se stori še korak naprej. Že v nedeljo bo na vrsti precej drugačen izziv, saj bo zmaga v Mariboru v derbiju 1. SRL nujna za ohranitev šampionskih ambicij.

»Imperativa zmage res ne bo, ampak vseeno bom od igralcev zahteval maksimalen pristop,« je odločen Tamše, znan po tem, da nikdar ne prehiteva dogodkov in ga vselej zanima samo naslednji izziv, ne glede na to, kdo je tekmec in kakšen je vložek: »To miselnost skušam vcepiti tudi igralcem. Po tekmi bo dovolj časa za analizo naslednjega nasprotnika.«

Motiviranosti torej ne bo manjkalo, še kanček več je bo imel Gašper Marguč. Nasmiha se mu namreč priložnost za osvojitev strelske lovorike v LP. Po devetih tekmah je pri 59 golih in le še za dva zaostaja za Magnusom Perssonom iz Halmstada. V prejšnji sezoni je bil pred njim po rednem delu sezone samo Hans Lindberg iz Hamburga. »Seveda bi mi strelska krona godila, toda v rokometu vendarle šteje ekipni uspeh in zato upam, da bomo v Nemčiji uspešni. Rhein-Neckar je favorit, zato bi ga bilo toliko slajše premagati. Sproščenost je lahko naš adut, če ji bomo dodali pravo mero borbenosti,« je vselej tekmovalno nastrojen »Gaši«, ki naj bi ga imel na muhi bogati Veszprem. Toda s Celjem ima pogodbo še za naslednjo sezono in zato je vprašanje, če bo prišlo do prestopa.

Rhein-Neckar, ki ga vodi bodoči selektor Danske, Islandec Gudmundur Gudmundsson, je ta čas drugi v bundesligi. Na prvi tekmi v Zlatorogu je bil boljši z 28:25. Med kopico zvezdnikov najdemo odličnega danskega vratarja Niklasa Landina, švedskega »bombarderja« Kima Ekdala du Rietza, švicarskega dirigenta Andyja Schmida, bivšega člana CPL Sergeja Harboka in dobrega znanca slovenskih igrišč Nikolo Manojlovića. Na krilih sta zelo učinkovita nemška reprezentanta Patrick Groetzki in Uwe Gensheimer. V obrambi kraljuje robustni Oliver Roggisch. A tudi Celjani imajo svoja orožja, ki jih ne bodo varčevali za Maribor.