Malodane že v olimpijskih kvalifikacijah

Peter Zalokar

Objavljeno
28. januar 2015 01.05
HANDBALL-WC-2015-SLO-MKD
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec
Doha – S tem, ko so Slovenci premagali Makedonce in se uvrstili v čertrtfinale, so si praktično zagotovili nastop v kvalifikacijah za OI. Tudi če bi v Dohi izgubili vse tri tekme in pristali na 8. mestu, bi bilo verjetno dovolj. Odvisno bo sicer od razpleta prihodnjega EP na Poljskem čez leto dni.

Če bi tam naslov osvojil svetovni prvak, bi se mesto odprlo za 9. na tem SP, Makedonijo; če bi bil ob tem Katar še azijski prvak, pa celo za 10. Švedsko. Če bi evropski prvak postal eden od četrtfinalistov v Katarju – kar je zelo verjetno – gre v kvalifikacije za Rio tudi 8. s SP.

Samo v primeru, če bi na Poljskem presenetljivo slavil nekdo, ki mu tukaj ni uspelo priti niti med osmerico (Švedska, Islandija, Rusija …) ali ga sploh ni na mundialu (Madžarska, Srbija, Norveška …), ob tem pa Katarju ne bi uspelo ubraniti azijske lovorike, bi bilo 8. mesto premalo.

Kvalifikacije za OI bodo sicer med 8. in 11. aprilom 2016, na treh turnirjih na treh celinah se bo 12 reprezentanc potegovalo za šest vstopnic. V eni skupini bosta po dve evropski reprezentanci, v dveh pa po tri. Slovenci bi torej imeli lepe možnosti za tretjo udeležbo na najpomembnejšem tekmovanju.