Marguč bi se z Zormanom raje srečal v finalu

Opoldne žreb parov zaključnega turnirja lige prvakov. Veszpremov adut v Sloveniji daje rahlo prednost Celjanom.

Objavljeno
03. maj 2016 03.17
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Potem ko so se praznični dnevi začeli s spodrsljajem Celja v Ribnici in je prvo mesto v 1. SRL prevzelo Gorenje, je petkov večer Sloveniji prinesel tekmece na olimpijskih igrah, vikend pa postregel z udeleženci zaključnega turnirja lige prvakov v Kölnu, kjer bosta zaigrala dva Slovenca – Uroš Zorman in Gašper Marguč.

Sklepni turnir bo minil brez branilcev naslova iz Barcelone, ki so presenetljivo izpadli proti Kielu. »Zebram« je v Blaugrani uspelo ubraniti prednost s prve tekme in bodo po porazu s 30:33 imele priložnost priti do četrtega naslova najboljših na stari celini, kar bi bil zares podvig glede na to, da so poleti ostale brez Filipa Jiche in Arona Palmarssona. A Katalonce je očitno bolj oslabil odhod Nikole Karabatića, ki je PSG prvič popeljal na F4. Srčni Zagreb je v Franciji iztržil remi, toda to ni bilo dovolj in tako je slovenski selektor Veselin Vujović sklenil evropsko sezono.

Kar trije udeleženci spektakla v Lanxess Areni prihajajo iz skupine, v kateri so obtičali Celjani. Izjema so Kielce, ki so izločile Flensburg, in Zorman bo tako znova naskakoval evropski vrh, odkar je bil najboljši že v dresih Celja (2004) in Ciudada Reala (2008). Potem ko je bil lani neuspešen v finalu, pa bo do svoje prve velike lovorike skušal priti tudi njegov kolega iz reprezentance Gašper Marguč, čigar Veszprem je že osvojil ligo SEHA, v četrtfinalu lige prvakov pa bil znova boljši od Vardarja. Danes ob 12. uri bodo v Kölnu izžrebali polfinalna para, ki se bosta 28. maja merila za nastop v velikem finalu. Marguč je na povratni tekmi proti moštvu iz Skopja dosegel štiri gole, izid 30:30 pa je zadostoval za tretji zaporedni preboj na zaključni turnir. »Po polfinalu in finalu upam, da nam bo v tretje uspelo priti do konca. Težko bo, najprej počakajmo žreb, posebnih želja nimam, morda bi se bilo dobro izogniti Parizu. Kielce? Raje bi videl, da se Slovenca srečava v finalu.«

Marguč tudi zaradi brata Gala z zanimanjem spremlja dogajanje v končnici slovenske lige, v kateri se je precej zakuhalo, potem ko so Celjani v Ribnici v zadnjih dveh minutah zapravili zmago. »Celjani so si privoščili manjši 'kiks', vseeno pa menim, da se bo o naslovu odločalo na medsebojnih tekmah z Gorenjem. Očitno po že prva v Velenju (11. t. m., op. p.) ključnega pomena. Če zmaga Gorenje, bo imelo prosto pot, vseeno pa dajem rahlo prednost Celju, ki ima bolj kakovostno ekipo,« otrok celjske rokometne šole verjame, da bo četa Branka Tamšeta vendarle zmogla dovolj moči in osvojila 20. naslov.

Žreb za olimpijski turnir, ki je Slovencem prinesel Poljsko, Nemčijo, Švedsko, Brazilijo in Egipt, je označil za ugodnega. »Na papirju je druga skupina močnejša, naša pa zelo zanimiva, saj lahko v njej vsak premaga vsakogar. O napredovanju ne dvomim, zelo pomembno pa bo, na katerem mestu bomo končali predtekmovanje, da bi imeli čim bolj ugodnega tekmeca v četrtfinalu,« je razmišljal 25-letni »Gaši«. Vujović bo moral razrešiti nekaj težkih dilem, saj bo lahko v Rio odpeljal le 14 igralcev, toda Marguču, št. 1 na desnem krilu, se ni treba bati reza. Še pred največjim športnim dogodkom pa bo Slovenija junija v dveh tekmah želela preskočiti norveško oviro in se prebiti na SP 2017 v Franciji. Za Marguča, ki ga tik pred F4 čakata še ključni tekmi s Pick Szegedom v madžarskem DP, poletja skoraj ne bo … »Res je pred nami zelo pestro obdobje. Računam, da bom imel med tekmo na Norveškem in začetkom priprav za OI kakšna dva tedna prosto, to je tudi vse. Tekmi z Norveško bosta zelo pomembni, po podvigu v Malmöju res ne bi bilo dobro izpustiti velikega tekmovanja in se s tako slabo popotnico podati v Brazilijo.«