Maribor odkljukan, prihajajo Celjani

1. SRL: Gorenje na krilih Staša Skubeta v zadnji četrtini zlomilo odpor vijoličastih.

Objavljeno
22. februar 2016 02.01
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Maribor – V sredo zvečer se bodo tribune Rdeče dvorane šibile pod težo navijačev dveh najboljših rokometnih ekip v deželi. Gorenje je na težkem gostovanju v Mariboru izvleklo celo kožo in se v veliki derbi državnega prvenstva s Celjem Pivovarno Laško podaja z ramo ob rami.

V dvorani Tabor je v tej sezoni že padlo Celje, toda Gorenje z bivšim mariborskim trenerjem Markom Šibilo se je izognilo porazu. Ekipa Slavka Iveziča je dosegla uvodna gola, nato pa so se gostje brez poškodovanih Klemna Ferlina in Miloša Božovića prebudili in po nekaj obrambah Benjamina Burića je Niko Medved zadel za 7:4. Po zadetku Anžeta Ratajca je po 22 minutah igre na semaforju pisalo 13:7 in vse je kazalo na rutinsko zmago trikratnih državnih prvakov.

Vijoličasti se niso dali kar tako. Ante Kaleb je po treh minutah nadaljevanja znižal na 13:15, Urh Kastelic je dobro čuval domača vrata in v 44. minuti so bili gledalci na nogah, ko je Matic Verdinek poskrbel za izenačenje na 19:19. Rezultat je bil nazadnje poravnan pri 20:20, ko je zadel Vojislav Brajović, in ko se je že zazdelo, da se utegne ponoviti zgodba izpred dveh let, ko so Velenjčani prav v Mariboru v drugem polčasu zapravili devet golov prednosti, kar jih je kasneje stalo naslova, je stvari v roke vzel Staš Skube. Kapetan gostov z dvema zadetkoma ter Senjamin Burić, Janez Gams in Mario Šoštarič so uprizorili delni izid 5:0 in se niso več ozrli nazaj.

Mariborčani so po petih zmagah okusili grenkobo poraza, a kapetan Nikola Špelić ni bil preveč razočaran. »Zahvalil bi se gledalcem, ki so prišli v Tabor, saj je bilo vzdušje enkratno. Že ob polčasu smo imeli pet golov zaostanka in tako izkušeni ekipi, kot je Gorenje, tega enostavno ne smeš dovoliti. V nadaljevanju smo favorite ves čas lovili, jih tudi ujeli, a nam je vseeno zmanjkalo nekaj moči in tudi sreče za končni uspeh,« je povedal Hrvat, ki je štirikrat zatresel mrežo.

Šibila je bil zadovoljen, ker se je njegova prva težka tekma na velenjski klopi razpletla po željah. »Mogoče smo katero od akcij odigrali preveč živčno, zgrešili smo preveč stoodstotnih priložnosti, v zaključku pa smo odigrali pametno in posledično tudi zanesljivo zmagali,« je povedal Šibila, ki se bo zdaj posvetil Celju.

Po celjskem »skalpu« še posebej hrepeni Skube, ki se želi po koncu sezone v Pick Szeged odpraviti kot prvak. »Spet so se nam zgodile črne minute in Mariborčani so nas ujeli. Po drugi strani pa se nismo ustrašili zmage, Mariborčani pa so med lovljenjem zaostanka izgubili ogromno moči. V zadnjih desetih minutah smo nadzorovali tekmo in če potegnem črto, smo lahko zadovoljni z obrambo, saj je 22 prejetih golov sredi Maribora zelo malo,« je izjavil Skube in se ozrl k sredinemu izzivu: »Ne smemo preveč poleteti, saj nas čaka nova pomembna tekma s Celjem, na katero bi že sedaj povabil gledalce z namenom, da napolnijo Rdečo dvorano in da v njej končno zmagamo.«