Mercator se ne vtika, Mlinotest odločno v bran kluba

Sporne poteze Krima Mercatorja, ki je v Ajdovščino poslal kar sedem igralk, še naprej burijo duhove.

Objavljeno
04. marec 2016 01.55
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Iz dneva v dan je bolj bizarna saga o Krimu Mercatorju, ki je v želji po osvojitvi naslova poteptal skoraj vse postulate športnega boja. Posoja sedmih rokometašic Mlinotestu Ajdovščini je precedenčni primer in odpira mnoga vprašanja, tudi, kako na vse to gledajo pokrovitelji.

Ko se je 30. januarja po remiju na derbiju z Zagorjem zamajala 21-letna vladavina Krima, nihče ni mogel slutiti, da bo snežna krogla dobila tako groteskne razsežnosti, da v teh dneh o ženskem rokometu govori že vsa Slovenija. Potem ko je padla v vodo pritožba pri arbitražni komisiji RZS, ker naj bi Zagorje kršilo tekmovalni pravilnik, je Krim tik pred rokom posodil Ajdovščini šest igralk, za tem primorskemu prvoligašu odstopil še obetavno tujko Elizabeth Omoregie, v Srbijo pa se je raje vrnila Maja Luković. Da bi klub ugodil pravilniku, na katerega se sklicuje v pritožbi – zdaj naj bi podal še zahtevo za varstvo zakonitosti –, pa je kot svoji igralki registriral že dolgo upokojeni Olgo Čečkovo in Dejo Ivanović. Na slednjo, članico izvršnega odbora, se je zlilo največ gnojnice, toda ona ne vleče glavnih potez. Nanjo pritiskajo šefi, saj naj bi bil sponzorski denar vezan na igranje v ligi prvakinj. Pa bo predsednik Goran Bojović iz Javne Razsvetljave ponosen na naslov, če bo osvojen na tak način? Pa Boštjan Berčan iz Europlakata ali Andrej Malgaj iz Avtohiše Malgaj? Vse so zakuhali sami, ker niso dovolj zgodaj spoznali, da ekipa pod Marto Bon ne deluje složno. Če bi že prej pripeljali Uroša Bregarja, bi Krim bržčas premagal tedaj močno oslabljeno Zagorje.

Očitki padajo tudi na RZS in njen liberalni pravilnik o posoji igralk. »Ta pravilnik obstaja že od leta 1998, pa nikomur ni padlo na pamet, da bi ga zlorabil. Namenjen je mlajšim igralcem, da v matičnih klubih ne bi greli klopi in bi drugje dobili dovolj igralnih minut za razvoj,« pojasnjuje generalni sekretar Goran Cvijič in dodaja, da bo RZS »prečesala« vse akte in na skupščini potrdila spremembe, ki bodo preprečile izigravanja pravil. Oglasil se je tudi predsednik Franjo Bobinac in odgovorne pri Krimu javno pozval, naj še pred tekmo med Ajdovščino in Zagorjem prekličejo posojo. »S tem bi povrnili čast klubu in slovenskemu rokometu,« je zapisal Bobinac in poteze Krima označil za »zlorabo pravil RZS z očitnim namenom pridobitve nemoralne prednosti.«

Včeraj skupni trening Krima in Ajdovščine

Blaž Bolcar, strokovnjak za športno pravo iz agencije Sportelement, je ravnanje Krima in Ajdovščine označil za klasičen primer »match-fixinga« (ang. izraz za nameščanje tekem) in je ljudem na RZS predlagal, da bi v pravilnike dodali člen, po katerem se lahko vsaka poteza, ki ni v skladu z načeli poštenega športnega boja, zavrne. Hkrati se je vprašal, kako na ravnanje Krima in Ajdovščine gledajo njuni sponzorji. Mercator v vodstvu kluba nima človeka in se je ogradil od primera z izjavo: »Glavni namen Mercatorja kot podpornika različnih organizacij, tudi športnih, je prispevati k temu, da imajo le-te ustrezne razmere za uspešno opravljanje osnovnega poslanstva. Operativno vodenje in zagotavljanje razmer za delovanje pa je odgovornost vodstva teh organizacij.«

Pri Mlinotestu pa trdno stojijo za svojim klubom. »Posojanje, izmenjava, nakup, prodaja – hočemo ali ne, to je del športnega 'biznisa'. Obstajajo pravila, ki so vsem znana in jih spoštujemo. ŽRK Mlinotest Ajdovščina je pri tem dosleden in vodstvu kluba zaupa. Prepričani smo, da je tudi v tem primeru ravnalo v interesu kluba in da bo pridobila celotna ekipa, tudi zaradi vključitve uspešnih igralk Krima. Klub ne skriva želje po športnem uspehu in doseganju ciljev, zato težko razumemo nenavadno ostre in kritične odzive glede vključitve igralk Krima,« je zapisal predsednik uprave Mlinotesta David Nabergoj.

Vsaka reklama je dobra reklama, pravijo. Zaradi ženskega rokometa se še ni prelilo toliko črnila. Tribuna v Ajdovščini bo gotovo premajhna, ko se bosta na ključni tekmi srečala Ajdovščina in Zagorje, ki si ne sme privoščiti poraza. Bliža se pokalni turnir, na katerem se bodo merili tudi Zagorje, Ajdovščina in Krim, velika verjetnost pa je, da slednji zaradi razprodaje ugleda na Kodeljevem ne bo imel prednosti domačega igrišča. Prvo dejanje rokometne farse bo že drevi, ko se bosta na Galjevici ob 17. uri srečala Krim in hčerinska RK Ljubljana.

Pa še to: včeraj sta Krim in Ajdovščina opravila skupni trening ...