Močno Gorenje zapečatilo Radojkovičevo usodo

Marko Bezjak, prvo ime derbija 19. kola v 1. SRL, Cimosu nasul kar 12 golov. Na koprsko klop Denič ali Jovičić.

Objavljeno
06. februar 2013 19.39
Posodobljeno
06. februar 2013 21.05
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Velenje - Derbi ni upravičil naziva. Cimos je bil preveč razglašen, da bi lahko ogrozil Gorenje in tako je že pred začetkom končnice jasno, da edini izzivalec Velenjčanov v boju za naslov državnega prvaka ostaja Celje Pivovarna Laško. Koprčani bodo obrnili nov list, trenerja Fredija Radojkoviča bosta nasledila bodisi selektor Boris Denič bodisi Zoran Jovičić.

Domači kapetan Marko Bezjak je bil izjemen. Zadeval je z vseh položajev, na koncu zbral dvanajst golov in bil pravi vodja, kakršnega pač potrebuje ekipa, pred katero je labodji spev, saj se domala vsi glavni akterji podajajo na tuje. Velenjčani so s predstavo v drugem polčasu vrgli tudi rokavico skopskemu Metalurgu, ki bo v Rdeči dvorani gostoval v soboto na morda odločilni tekmi za drugo mesto v skupini C lige prvakov.

»Poznali smo težave Cimosa in se zavedali, da je lahko ekipa v takšnem položaju še posebej nevarna in nepredvidljiva. Zato smo tekmo vzeli sila resno, v drugem polčasu zaigrali na polno ter brez težav dosegli zmago, s katero smo se dokončno znebili enega tekmeca. Vem, da bo sezona še dolga, ampak osem točk zaostanka v naši ligi je pač preveč,« je zmago in dobro igro slovenskih prvakov pozdravil Bezjak, ki je skupaj z Juretom Dolencem in Fahrudinom Melićem zbral kar 25 golov.

Cimos je deloval kot kakšen prvoligaš iz srednjega dela lestvice, ki običajno vse adute razkaže že v uvodu, potem pa razkrije slabosti. V 20. minuti je še imel vodstvo s 13:12, nakar se je zgodba povsem zasukala. Potem, ko je domači trener Branko Tamše zahteval minuto odmora, so »ose« naredile delni rezultat 7:1 in že pred odmorom razrešile vse dvome o zmagovalcu. V drugem polčasu je bila očitna razlika tako v motiviranosti kot izboru igralcev. Čeprav je še v 52. minuti na semaforju pisalo 29:26, je bilo vsem v dvorani jasno, da bodo točke ostale doma. Gorenje je na koncu še malce pritisnilo na plin in doseglo visoko zmago, s katero se je tekmecem z Obale maščevalo za edini poraz v sezoni.

»Fantom sem v minuti odmora dejal, naj ostanejo mirni in zbrani, saj se bodo kmalu pokazale omejitve nasprotne ekipe. Tako je tudi bilo. Fizično smo bili superiorni, ker smo imeli na razpolago več igralcev. Lahko smo narekovali vse bolj oster ritem, ki mu Koprčani niso mogli več slediti. Prežali smo na t. i. lahke gole iz nasprotnih napadov in ti so nam omogočili zanesljivo zmago,« je prave poteze povlekel Tamše.

Denič vendarle v Cimos?

In medtem ko velenjski trener (vedno bolj nestrpno) čaka, kdaj mu bo klubsko vodstvo ponudilo podaljšanje pogodbe, pa je bolj ali manj jasno, da je njegov kolega Fredi Radojkovič sklenil svoje več kot triletno delovanje v Bonifiki. Čeprav se je zdelo, da je zgodba okrog morebitnega prihoda Borisa Deniča na Cimosovo klop že končana in da bo selektor ostal zvest zgolj reprezentanci, so se stvari včeraj vendarle še enkrat zasukale. Predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac bo danes še enkrat slišal argumente, zakaj dvojna vloga ne bi bila škodljiva za izbrano vrsto, ki se je spet dvignila med najboljše. Denič pa naj bi nato kmalu po poldnevu koprskega direktorja Aleša Koršiča obvestil, ali bo poprijel za mikaven izziv ali ne.

Kdor malce bolje pozna ambicioznega Deniča, dobro ve, da mu ni toliko za denar, kot ga morijo večmesečni odmori med reprezentančnimi akcijami. Če bo Bobinac tokrat bolj dovzeten za tveganje kot ob prvi omembi ideje, bo Denič rumeno-modre morda že vodil na sobotni prvi tekmi lige EHF proti močni ekipi španskega Logroña v Kopru. V nasprotnem primeru bo verjetno ekipo vsaj do konca sezone prevzel dosedanji Radojkovičev pomočnik in dolgoletni slovenski reprezentant Zoran Jovičić.

Radojkovič je torej opravil svoje. Med drugim se lahko pohvali z edinim naslovom državnega prvaka za Cimos - v sezoni 2010/11 mu je uspela trojna krona - in uvrstitvijo med najboljšo osmerico v ligi prvakov. »Poglejte, jaz o zamenjavi uradno nič ne vem. Tudi odstopil ne bom. Veliko neljubih stvari se je v tej sezoni zgrnilo nad nas in tudi zato so rezultati izostali. Dopoldne imam sestanek z direktorjem in potem bo vse jasno. Če bo prišlo do slovesa, bom odšel s pokončno dvignjeno glavo. Vselej se bom z veseljem spominjal te zgodbe. Ko sem prišel in nasledil Matjaža Tominca, so vsi v mestu napovedovali konec koprskega rokometa. Zgodilo se je ravno obratno: spisali smo najlepše strani v njegovi zgodovini,« je bil z opravljenim zadovoljen vselej mirni in preudarni Radojkovič, ki je morda prav zaradi svojega pedagoškega pristopa izgubil avtoriteto v slačilnici.

1. NLB Leasing liga, 19. kolo:

Celje Pivovarna Laško - Ribnica Riko hiše 37:23 (15:10)

* Dvorana Zlatorog, gledalcev 300, sodnika: Krstič in Ljubič (oba Kozina).
* Celje Pivovarna Laško: Lesjak, Skok, Verdinek, Blagotinšek 1, Marguč 4, Janc 1, Razgor 5, Toskić 2, Ranevski 1, Skube 2, Poteko, Zelenović 4, Žabič 2, Mačkovšek 5, Lekai 5, Žvižej 5 (1).
* Ribnica Riko hiše: Klarič, Perovšek, Markovič 3, Lisjak 1, Pahulje, Merhar 1, Jamnik 4 (3), Omahen 2, Zobec 1, Rutar 4, B. Nosan, M. Nosan, Pucelj 4, Čemas 2, Batinič, Košmrlj.
* Sedemmetrovke: Celje Pivovarna Laško 1 (1), Ribnica Riko hiše 3 (3).
* Izključitve: Celje Pivovarna Laško 8, Ribnica Riko hiše 6 minut.
* Rdeč karton: /.

Gorenje Velenje - Cimos Koper 35:28 (20:15)

* Rdeča dvorana, gledalcev 800, sodnika: Cvetko in Kavalar (oba Celje).
* Gorenje Velenje: Gajić, Taletovič, Melić 7 (2), Bezjak 11, Pucelj, Dolenec 7, Cingesar 1, Ovniček 1, Cehte 4, Miklavčič 1, Gaber 1, Golčar, Dobelšek, Gams, Bajram 2, Dujmović.
* Cimos Koper: Darovec, Vran, Dobelšek 3, Grzentič, Brumen 8 (4), Bombač 1, Krivokapić 3, N. Poklar, Hrastnik, Konečnik, Rapotec 3, Manojlović 3, Gavranović 2, Bundalo 3, Bošković, Osmajić 2.
* Sedemmetrovke: Gorenje Velenje 2 (2), Cimos Koper 4 (4).
* Izključitve: Gorenje Velenje 6, Cimos Koper 2 minuti.
* Rdeč karton: /.

Istrabenz Plini Izola - Maribor Branik 21:23 (13:10)

* Športna dvorana, gledalcev 500, sodnika: Ocvirk in Štrigl (oba Velenje).
* Istrabenz Plini Izola: Gregorčič, Ponikvar, Jurič 2, Jelovčan, Dolenc, Gorela 6, Božič 5 (2), Kojić 1 (1), Bubnič, Čosić, Redžić, Fidel 4, Smolnik 1, Ponikvar 2, Kević.
* Maribor Branik: Čudič, Štefanič, Mirković 2, Tarabochia, Svalina 1, Oštir 1, Špelić 8, Špende, Razgor 1, Pučnik, Pešić, Zarabec 4 (3), Šoštarič 3, Sok 2, Šimič 1, Mlakar.
* Sedemmetrovke: Istrabenz Plini Izola 4 (3), Maribor Branik 4 (3).
* Izključitve: Istrabenz Plini Izola 12, Maribor Branik 8 minut.
* Rdeč karton: Čosić (60.).