»Močno verjamemo v našo karmo«

Kapetan Slovenije Vid Kavtičnik ponosen na soborce in navijačem obljublja zmago.

Objavljeno
16. januar 2018 01.33
Peter Zalokar, poročevalec
Peter Zalokar, poročevalec
Zagreb – Vida Kavtičnika je težko spraviti iz tira. Najbolj izkušeni med slovenskimi rokometaši je, kot se za kapetana spodobi, dvakrat premislil, kaj bo izrekel v eter po takšni tekmi, ko mu je v žilah še vrel adrenalin. V karieri se ga je naučil nadzirati, kar je dokazal, ko je kljub šivom v levici v ključnem trenutku kot velemojster izkoristil sedemmetrovko. Kljub vsemu pa je dal med vrsticami jasno vedeti, kaj se mu plete v sivih celicah.

Krivica?

Ne mislim komentirati sodniških odločitev, raje bi se osredotočil na našo igro. Tako naj bo tudi v prihodnje. Vodili smo večji del tekme, dali vse od sebe, igrali na vso moč. Zdaj nočem več razmišljati o tem, kar se je na prvenstvu dogajalo doslej, predvsem se moram skupaj s soigralci osredotočiti na tekmo s Črnogorci. Navdušen sem, ker imamo takšno podporo s tribun. Naši navijači po porazu v soboto niso obupali, imenitno je bilo igrati tudi to tekmo in le želim si, da bi bilo tako tudi vnaprej.

Res dobro prenašate vse skupaj, dediščina izkušenj iz Nemčije?

Gledam na to, da smo odigrali zares odlično obrambo. Proti Nemcem smo prejeli zgolj 25 golov. Ponavadi jih dosegajo prek 30 in to pove vse o tem, kako smo se borili.

Kaj pa vaša čustva?

Ne mislim tega komentirati, gledam na pozitivne stvari. S stvarmi, na katere ne morem vplivati, se nočem obremenjevati. Mi lahko vplivamo le na to, kako se bomo borili, kako se bomo borili drug za drugega in kako bomo zmagali na naslednji tekmi. Ostali dejavniki naj ostanejo, kjer so.

Če je Slovenija v narekovajih premagala Nemce, evropske prvake, potem lahko še marsikoga. Ali pri vas kljub izgubljeni točki še tli upanje tudi na polfinale?

Mi imamo vedno upanje in vemo, česa smo zmožni. To smo pokazali tudi proti Makedoncem, a se nam ni izšlo. Pokazali smo zdaj proti Nemcem, s takšno igro lahko zares premagamo vsakogar. Tega se moramo zdaj še bolj zavedati in verjeti v to. Najprej moramo premagati Črnogorce in si izboriti drugi del v Varaždinu. Tam pa na polno, na tri zmage, če bo le mogoče. Kaj nam bo to prineslo, pa bomo videli.

Slovenija je kljub vsem težavam močna. To je zdaj tudi dokazala, mar ne?

Se strinjam. Velja pa tudi, da je lahko včasih tudi šibka. Moramo ostati zbrani še naprej, brez kakršne koli evforije. Upam, da premagamo Črno goro in vzamemo vsaj to točko naprej. Gradimo na tem, kar smo naredili proti Nemcem. Verjamemo v našo karmo in v to, da se nam bo sreča slejkoprej nasmehnila.

Zakaj ste padli pred sodnikom na kolena in ga prosili odpuščanja, ko vas je v drugem polčasu poslal za dve minuti na kazensko klop?

Zato, ker sem bil prepričan, da je bila kazen krivična. Posnetka sicer še nisem videl, ampak zares mi je bilo čudno, ko sem zagledal dva prsta.

Saj vas ni bilo niti blizu.

Res ne bi komentiral zdaj, ko sem še pod stresom. Morda pa sem v žaru borbe res kaj storil. Analiza sledi.

Slovenija je nazaj, je to glavna ugotovitev večera?

Je. To je naš rokomet. Nikomur se ne pustimo zlahka. To sem fantom rekel že pred lanskim svetovnim prvenstvom, na katerem smo osvojili bron, in tako jim govorim tudi zdaj. Če se bomo tako borili še naprej, nas kljub slabemu začetku na koncu čaka nekaj lepega. Te smole, ki se nam dogajajo, tako s poškodbami kot na igrišču, se morajo nekega dne izravnati.