Na celjski »avtocesti« brez zastojev do 19. trofeje?

Danes in jutri v Ribnici rokometni boj za 25. pokalni naslov.

Objavljeno
15. april 2016 21.32
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Ribnica – V zadnjem desetletju so le celjski in koprski rokometaši osvajali pokal Slovenije in zna se zgoditi, da se bosta najuspešnejša kluba v tem tekmovanju srečala tudi v jutrišnjem finalu sklepnega turnirja v Ribnici. Medtem ko o zmagi branilcev naslova proti gostiteljem ne gre dvomiti, pa bodo imeli Primorci težko delo s Trimom.

Ko so se pri RD Riko Ribnica, kjer dvakrat obrnejo vsak evro, ki jim ga nameni Janez Škrabec, odločili za organizacijo F4, so si obetali nastop v finalu, toda žreb jim jo je zagodel in tako se bodo že nocoj soočili s prvaki iz Celja, ki so pokal osvojili v zadnjih štirih sezonah, skupaj pa zbrali že 18 lovorik. »Suhorobarji«, ki so v četrtfinalu izločili Maribor, so sicer odločeni, da ne bodo poceni prodali kože, a trener Robert Beguš še nikdar ni odščipnil točke »pivovarjem«, ki očitno ne ustrezajo njegovi ekipi – v tej sezoni sta se tekmi končali s plus 10 in plus 9 za Celje, v prejšnji sta bili številki še višji – 16 in 12 ...

»Svojim fantom lahko samo čestitam, ker se jim je uspelo uvrstiti v zadnje dejanje. Dobili pa smo vrhunskega tekmeca, ki kaznuje vsako napako. Verjamem, da bo dvorana polna in da bo v Ribnici prvovrstni rokometni spektakel,« se konca tedna veseli Beguš, čigar ekipa je pred reprezentančnim premorom kazala odlično formo, premagala Ormož, Loko, Krko in Sevnico ter si praktično zagotovila nastop v končnici 1. SRL. Toda Celje je evroligaška ekipa in vse razen njegove prepričljive zmage bi bilo presenečenje. Odkar je prišel v Zlatorog, trener Branko Tamše nikomur ni oddal trofeje in je tudi edini, ki je pokal osvojil kot igralec (Gorenje, 2003) in trener. »Zavedamo se moči Ribnice, ki je imela tri tedne časa za pripravo. Če želimo v finale, bomo morali igrati maksimalno zavzeto,« vseeno opozarja Tamše, ki je glavnino dela postoril, ko je že v šestnajstini finala (!) izločil svoj nekdanji klub Gorenje.

Že prej bo tekma, ki naj bi bila veliko bolj izenačena in nepredvidljiva. Trimo je na lestvici precej za Koprom, a še vedno ima ekipo, ki zna uprizoriti podvig. Nazadnje se je Celju v gosteh upirala do 48. minute, namučila je tudi Gorenje in Maribor. »Za nami je slabša sezona v DP, pokal pa je obliž na rano,« je pred drugim nastopom na sklepnem turnirju (2008; 4. mesto) dejal trener Roman Šavrič, kapetan Tevž Grandovec pa navijačem obljublja boj do zadnje sekunde.

RD Koper 2013 si sicer ne more lastiti pokalov, ki jih je v letih 2008, 2009 in 2011 osvojil Cimos, na čigar pogorišču je nastala povsem nova zgodba, vseeno pa drži, da je rokometašem z Obale drugo najpomembnejše tekmovanje v deželi pisano na kožo. Lani so se na F4, ki so ga potem tudi gostili in osvojili tretje mesto, prebili celo iz druge lige.

»Drugič zapored smo se uvrstili na turnir, kar je izjemen uspeh za našo zasedbo, daleč najmlajšo v Sloveniji. V ligi je bil cilj obstanek, zdaj pa se nam nasmiha celo končnica. Nastop v Ribnici je za nas kot češnja na torti in storili bomo vse, da se prvič prebijemo v finale, kar pa bo zelo težko, saj ima Trimo izkušeno in kakovostno moštvo,« vloge favorita noče sprejeti trener Zoran Jovičić, ki je kot igralec pokal osvojil s Prulami (2002) in Cimosom (2008, 2009) ter nazadnje leta 2011 kot pomočnik trenerju Frediju Radojkoviču.

Danes: Trimo – Koper 2013 (17), Riko Ribnica – Celje PL (20); jutri: tekma za 3. mesto (15), finale (18).