Na dopust z lepo popotnico 17 golov

Slovenci zlahka opravili z Latvijo, Staš Skube je imel kopico razlogov za zadovoljstvo.

Objavljeno
14. junij 2015 01.24
28 Staš Skube (Slovenija), 76 Tuminskis Austris, 33 Lilienfelds Girts (Latvia), 13.6.2015, Velenje
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Velenje – Kot se spodobi za močno reprezentanco, so slovenski rokometaši kvalifikacije za evropsko prvenstvo sklenili v slogu. Latvijo so premagali za 17 golov in se z lepimi občutki odpravili na dopust. V petek bodo izvedeli imena tekmecev na Poljskem.

To je bil šov v režiji Mihe Zarabca in Staša Skubeta. Najboljša igralca slovenske lige sta si prijateljsko razdelila igralne minute in na koncu celo igrala skupaj v napadu, kot sta bila vajena iz časov igranja v Trebnjem. Latvijci brez prvega moža Dainisa Krištopansa niso bili dostojni tekmeci, slovenski obrambi je težave povzročal samo Aivis Jurdžs, član nemškega Eisenacha, ki je v prvem polčasu dosegel kar osem od devetih golov. Toda ni mogel preprečiti rasti slovenske prednosti. Med strelce se je vpisalo kar 13 domačih igralcev in tudi oba vratarja, Aljoša Rezar in Klemen Ferlin, sta se izkazala. Slovenci so zasedli drugo mesto v skupini 3 in bodo januarja desetič nastopili na EP. Novo zgodbo pod vodstvom selektorja Veselina Vujovića so postavili na trdne temelje dveh zmag proti Slovaški in Latviji.

»Zelo sem vesel. Najprej zato, ker sem sploh igral, drugič, ker sem Slovenijo lahko zastopal v svoji Rdeči dvorani, in tretjič, ker smo suvereno zmagali. Zelo mi je bilo všeč, ker sem po dolgem času igral z Zarabcem in bratom Sebastianom. Všeč mi je, kadar smo na igrišču skupaj spretni igralci, ki se kar čutimo med seboj,« bo zadnja tekma sezone 2014/15 v lepem spominu ostala Stašu Skubetu, strelcu štirih golov.

Žreb skupin za EP bo v petek v Krakowu, naslednja akcija bo turnir v Nemčiji konec oktobra. Takrat bo Vujović že moral sprejeti težke odločitve, na koga bo računal na EP, konkurenca na nekaterih mestih je res huda. »Mislim, da Slovenija še ni imela takšne širine igralskega kadra. Seveda si želim videti EP, toda to je v rokah selektorja. Meni preostane, da se trudim po najboljših močeh.«

Slovenke brez žara

Na prvi včerajšnji tekmi ženska reprezentanca Slovenije ni bila niti blizu uspeha proti Franciji in je visoko izgubila tudi v povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za SP. Po 20:27 iz Bresta je bilo v soparni velenjski dvorani skoraj identičnih 21:27. Toda ekipa Marte Bon je zapustila precej slabši vtis kot pred tednom. Na SP, ki bo decembra na Danskem, se je več kot zanesljivo uvrstila Francija, ki je že v uvodu z nekaj lahkimi goli pobegnila s 5:1 in se ni več ozrla. Čeprav so bile skupaj skoraj mesec, so bile Slovenke brez prave energije in nemočne v napadu. Samo domačinka Ana Gros, sicer članica francoskega Metza, je bila zares nevarna.

»Usoden je bil zelo slab začetek, ne vem, zakaj smo tako medlo pristopile k tekmi. Zaradi tega je ob koncu sezone prisoten grenak priokus,« si je boljšo predstavo v svojem mestu obetala strelka sedmih golov Grosova. Slovenke tako tudi po desetih letih ne bodo videle mundiala. Morda pa se jim na veliko tekmovanje uspe prebiti v prihodnjih kvalifikacijah za EP 2016 na Švedskem. Toda do tekem s Črno goro, Hrvaško in Makedonijo bodo morale narediti velik korak naprej, vprašanje pa je, ali bodo vodilni na RZS ocenili, da je vzpon mogoč pod vodstvom Bonove, ki tako kot pred kratkim Boris Denič ni mogla razumeti, zakaj njene igralke niso imele žara, s kakršnim bi favoritinje lahko vsaj namučile.

Kvalifikacije za EP 2016 (m)

Slovenija : Latvija 37:20 (18:11)

Rdeča dvorana, gledalcev 1000, sodnika Tzaferopoulos in Bethmann (Grčija).

Slovenija: Rezar (9 obramb), Ferlin (7); Zarabec 4 (1), Cingesar 2, Marguč 5 (1), Natek 1, Dolenec 3, Se. Skube 3, Poteko 3, Miklavčič, L. Žvižej 2, Blagotinšek 1, Gaber 2, Šoštarič 5 (1), St. Skube 4, Mačkovšek 2.

Latvija: Kuksa (3 obrambe), Kugiš (1), Turkupols; Ivanovs, Jurdžs 9, Lielais 1 (1), Dude 1, Kreicbergs 2, Ermaniš 1, Borodovskis, Lilienfelds 3 (2), Hovratovics 3, Trifanovs.

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (3); Latvija 5 (3).

Izključitve: Slovenija 10; Latvija 6.

 

Kvalifikacije za SP 2015 (ž)

Slovenija - Francija 21:27 (10:14)

Rdeča dvorana, gledalcev 800, sodnika: Erdogan in Ozdeniz (oba Turčija).

Slovenija: Stefanišin, Marinček, Pandžić, Stanko, Zrnec 1, Krhlikar, Gros 7 (2), Beganović, Jeriček 2, Hrnčić, Mavsar 2, Lazović 3, Turnšek, Irman 4 (1), Gregorc, Petrinja 1.

Francija: Leynaud, Darleux, Kamto Njitam, Ayglon 2, Pineau 5, Zaadi Deuna 1, Prouvensier, Houette 1, Niakate 2, Dembele 3, Bulleux 3, Goiorani, Edwige, Nze Minko, Niombla 3, Lacrabere 7 (1).

Sedemmetrovke: Slovenija 6 (3), Francija 1 (1).

Izključitve: Slovenija 4, Francija 8 minut.