Na mladih silah novi Krim stoji

Ljubljanske rokometašice v sezono, v kateri bodo spet nastopale v ligi prvakinj, s petimi tujkami.

Objavljeno
01. september 2015 23.27
Rokometna tekma superpokal med Krim Mercator in Zelene doline Žalec v Portorožu 29.avgusta [šport,rokomet,Portorož,Krim Mercator,Zelene doline Žalec]
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport

Ljubljana – Krim Mercator si z delovanjem v zadnjih letih ni pridobil dosti simpatij, prej nasprotno, mnogim se je zameril zaradi neracionalnih kadrovskih potez brez posebnega učinka na igrišču. Po katarzi in razpadu tujske legije v Stožicah nadaljujejo gradnjo na novih temeljih in s »poslovenjeno« ekipo snujejo zasuk krivulje navzgor.

Brezglavo razsipništvo dvojca Tiselj-Dujić ob županovem blagoslovu je paradni ženski kolektiv v deželi lani pahnilo v boj za preživetje. V prejšnji sezoni je bistveno cenejša zasedba Marte Bon uresničila minimalne cilje, a ob koncu, ko so si igralke kar podajale kljuko izhodnih vrat, nizala negativne rekorde in odganjala navijače iz Stožic.

Časi, ko je Krim zaposloval 10 tujk ali več, so mimo, tako zaradi finančnih omejitev kot strateške usmeritve. Ideja, po kateri bi v Ljubljani zbrali smetano slovenskega ženskega rokometa, se še ne uresničuje. Krim, obremenjen s starimi dolgovi, si ni povrnil dovolj zaupanja, da bi se reprezentantke odločile vrniti v domovino. Po novem ima pet tujk, iz Zagorja je prišla Srbkinja Marija Obradović, veliko več si obetajo od hrvaške reprezentantke Vesne Milanović-Litre, ostale so Mirjeta Bajramoska, Elizabeth Omoregie in Maja Luković. Zbogom so že med prejšnjo sezono ali po njej rekle mnoge tujke (Bak, Lambevska, Goudjo, Pineau, Pavlova, Petruhina, Arcjuhovič), med Slovenkami ni več Alje Janković in Sanje Gregorc, o statusu mlade mamice Špele Potisek in nosečnice Jekaterine Čečkove se niso dogovorili. V ekipi je kopica mladih domačih igralk, nekatere, denimo Lara Hrnčič, so že opozorile nase v Evropi, druge si to obetajo. Med slednje sodita Polona Barič in Nina Zulić, ki sta zavoljo poškodb izpustili večji del sezone, pa Manca Jurič in Ana Zrimšek. V vrata se je iz Žalca vrnila Amra Pandžić, iz Krke prihaja Neža Avbelj, članicam je priključena Aneja Beganović. Ni izključeno, da bo prišla še kakšna igralka, po superpokalu v Portorožu, kjer je Krim zlahka premagal Žalec, je omizje, zbrano okrog predsednika Gorana Bojovića, razpravljalo o imenih, ki bi jih morda veljalo preizkusiti – glavne vrzeli so pri organizatorici igre in na desnem zunanjem položaju.

Ekipa se zdi dovolj močna za ubranitev obeh domačih lovorik, vprašanje pa je, ali bo Krim ducat let od drugega vzpona na Mont Blanc konkurenčen v ligi prvakinj, ki je kajpak zanj edino merodajno tekmovanje. Ponovitev uspeha s prebojem v drugi del bi bil lep uspeh, še posebej, ker bodo tekmeci v prvem delu močni – zadnji finalist Larvik, ruski prvak Rostov-Don in kvalifikant, bržčas romunska zasedba Baia Mare. Tri mesta vodijo v »top 12«, zadnjeuvrščeni bo sezono nadaljeval v pokalu pokalnih zmagovalk.

Krimovke so bazične priprave opravile na Voglu in krepile ekipni duh, za njimi je turnir v Koprivnici, kjer sta bila Ferencvaros (30:41) in Podravka (26:31) še premočna, s slovaško ekipo Iuventa Michalovce so se razšle s 37:37, že izidi pa povedo, da je vir težav v obrambi. V petek in soboto bo na Galjevici 12. memorial Vinka Kandije in slovenske šampionke si obetajo, da bodo tekme s Podravko, Hypom in Budućnostjo prinesle spodbudna spoznanja, na katerih bodo potem gradile do sredine oktobra, ko se bo začelo zares.