Na Vujovićevem seznamu tudi Zorman in dva novinca

Selektor slovenske moške rokometne reprezentance je izbral kandidate za začetek kvalifikacij za EP 2018.

Objavljeno
19. oktober 2016 12.21
Posodobljeno
19. oktober 2016 12.21
OLYMPICS-RIO-M-HANDBALL
J. P.
J. P.

Ljubljana - Na seznamu igralcev, na katere bo selektor slovenske moške rokometne reprezentance Veselin Vujović računal v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo čez dve leti, so med 28 imeni tudi štirje novinci, vsi iz domačega prvoligaškega tekmovanja: levokrilni igralec Tilen Kodrin, srednji zunanji Jaka Malus (oba Celje Pivovarna Laško), levo krilo Vid Levc (Gorenje) in levi zunanji Jan Grebenc (Riko Ribnica). Med izbranci je šestnajst legionarjev in dvanajst fantov, ki si kruh služijo v treh domačih klubih. Za letošnji novembrski tekmi s Švico in Portugalsko bo kandidiralo 20 rokometašev, osem iz državnega prvenstva, tudi novinca Kodrin in Grebenc.

Najzanimivejše ime na spisku je zagotovo prekaljeni kapetan Uroš Zorman, ki je po končanem olimpijskem turnirju v Riu zatrjeval, da bo za vselej slekel majico s slovenskim grbom, a že pred dnevi nakazal, da si je premislil, in potrdil, da bo konec meseca prišel na priprave izbrane vrste. »Tam se bomo v miru pogovorili, kako naprej. Prišel je čas, ko moram tudi sam dobro razmisliti, kaj je najbolje zame in za reprezentanco,« je nedavno poudaril srednji zunanji igralec Kielc. Na seznamu je tudi starosta med vratnicami Gorazd Škof, ki je po Riu ravno tako najavil reprezentančno upokojitev.

Kot je znano, bodo Vujovićevi izbranci pot na evropsko prvenstvo na Hrvaškem iskali v kvalifikacijski skupini 5, v kateri bodo še letošnji evropski prvaki in bronasti z olimpijskih iger v Riu Nemci, Švicarji in Portugalci. Naše fante uvodni dvoboj v ciklusu čaka 2. novembra pred domačimi navijači s Švico, le nekaj dni pozneje bodo gostovali na Portugalskem, ostale štiri obračune pa bodo odigrali od začetka maja do sredine junija prihodnje leto.

Vujović: Če sta dobra za Kielce in PSG, sta tudi za reprezentanco

»Vpoklical sem tudi Škofa in Zormana, ki sta po olimpijskih igrah resda naznanila slovo od izbrane vrste. Oba sem zaprosil, naj o tem ne govorita več, saj se ne morem kar tako odpovedati izjemno kakovostnima igralcema. Zorman brani barve zadnjega zmagovalca lige prvakov, Škof pa ene najboljših ekip na svetu. Če sta dovolj dobra za Kielce in PSG, sta tudi za slovensko reprezentanco. Z njima se bom pogovoril na pripravah, ko bomo tudi sprejeli končno odločitev,« je pojasnil Vujović.

O novembrskih tekmicah, Švici in Portugalski, pa: »To nista ekipi, ki bi se ju morali bati, a tudi ne ekipi, ki bi ju morali podcenjevati. Obakrat bo treba odigrati na visoki ravni in skrajno osredotočeno, z uvodnima dvema zmagama bi storili velik korak k uvrstitvi na evropsko prvenstvo, z Nemci bi se potem udarili za prvo mesto v skupini. Toda o evropskih prvakih bomo razmišljali šele, ko pride čas za to.«

Vujović je zavrnil govorice, da naj bi prevzel moštvo Gorenja, ki ga začasno vodi Borut Plaskan. »Do konca svetovnega prvenstva v Franciji zagotovo ne bom vodil nobenega kluba, izjemo bi storil le, če bi dobil Barcelonino vabilo. Resda pa sem po odhodu iz Zagreba že imel stike z nekaterimi resnimi klubi, ki me želijo na svoji klopi,« je poudaril selektor, ki bo reprezentante zbral 30. oktobra v Velenju, po dvoboju s Švico v Rdeči dvorani pa se bo zasedba preselila v Kozino in začela piliti podrobnosti za še drugi obračun v Lizboni.

VUJOVIĆEV SEZNAM

Vratarji: Gorazd Škof (PSG/Fra), Matevž Skok (Zagreb/Hrv), Primož Prošt (Göppingen/Nem), Aljoša Rezar (Nimes/Fra), Urban Lesjak (Celje PL).

Levi zunanji: Niko Medved (Gorenje), Nik Henigman, Jan Grebenc* (oba Riko Ribnica).

Srednji zunanji: Uroš Zorman, Dean Bobmač (oba Kielce/Pol), Marko Bezjak (Magdeburg/Nem), Staš Skube (Pick Szeged/Mad), Miha Zarabec, Jaka Malus* (oba Celje PL).

Desni zunanji: Jure Dolenec, Vid Kavtičnik (oba Montpellier/Fra), Žiga Mlakar (Celje PL), Nejc Cehte (Gorenje).

Levo krilo: Darko Cingesar (Zagreb/Hrv), Tilen Kodrin* (Celje PL), Vid Levc* (Gorenje).

Desno krilo: Gašper Marguč (Veszprem/Mad), Mario Šoštarič (Pick Szeged/Mad), Blaž Janc (Celje PL).

Krožni napadalec: Blaž Blagotinšek (Veszprem/Mad), Matej Gaber (Pick Szeged/Mad), Miha Žvižej (Montpellier/Fra), Vid Poteko (Celje PL).

* - novinec

priimek - ni med kandidati za novembrski tekmi