Nad obrambo Madžarov s tiki-taka trikotnikoma

Leva stran slovenskega napada drugačna iz dneva v dan, v njej še Medved.

Objavljeno
29. maj 2014 19.59
šipić rokomet
Peter Zalokar, Šport
Peter Zalokar, Šport

Zreče – Skoraj ne mine dan, da priprav rokometne reprezentance ne pokvari slaba novica. Za selektorja Borisa Deniča se pred odločilnima tekmama z Madžarsko v kvalifikacijah za SP težave kar kopičijo. Zavoljo poškodbe Boruta Mačkovška je moral poklicati že drugega igralca Gorenja z rezervnega seznama, po Mitji Nosanu še Nika Medveda.

Kot bi igral šah, mora Denič vsak dan povleči novo potezo, če ne kar rošado. Njegovemu sistemu varovalk z raznovrstnimi igralci v zunanji vrsti vse bolj grozi kratek stik. Medtem ko ima na desni strani napada še naprej sladke skrbi, ravno nasprotno velja za levo stran. Če bi bilo vse po načrtu, bi tam za udarnega strelca kandidirala visoka Nenad Bilbija in Borut Mačkovšek, pomagala bi jima Sebastian Skube ali David Špiler, na krilu pa »obratovala« Luka Žvižej in morda Simon Razgor. Bilbija se je poškodoval že v Nemčiji in tudi Mačkovšek bo moral na operativni poseg v kolenu. Ker je Razgor odpovedal sodelovanje zaradi poškodbe prepone, se je mesto odprlo za Nosana, po slabi novici o Mačkovšku je Denič včeraj poklical Medveda. Zdaj drži pesti, da se še kaj ne zalomi, saj skoraj nima več manevrskega prostora. Na rezervnem seznamu ima za levo stran le še enega člana Gorenja – Marka Dujmovića ...

»Skupaj nismo še niti tri dni, pa se nam že podira. Če prištejem še oba kaznovana Miho Žvižeja in Uroša Zormana, je to zares velika težava. Sproti se nam ruši sistem dela na treningih. Za Medveda sem se odločil, ker niti ne vem, kako bo s Špilerjem, ki ga čaka še tekma v Belorusiji. Kdo ve, v kakšnem stanju se nam bo pridružil. Luke pač ne morem pustiti samega na krilu,« je odločitev za Gorenjevega kapetana pojasnil Denič v upanju, da se bo poškodbam dovzetni Špiler vrnil zdrav. Ker si od premalo samozavestnega Nosana pač ne more obetati strelskega izbruha, bosta proti Madžarom vse breme na levem zunanjem položaju predvidoma nosila Sebastian Skube in Špiler. Oba sta s 189 centimetri daleč od klasičnih strelcev. Visoka in močna madžarska obramba bo zanju hud zalogaj. »Če ne bo šlo prek, bo šlo pa okoli,« se je slikovito izrazil Denič, ki bo tako spet primoran ubrati rokometno različico igre »tiki-taka«. Morda bi bilo v tem smislu smotrno napad graditi na dveh uigranih trikotnikih – nekdanjem Cimosovem Bombač-Skube-Bundalo ter bivšim Gorenjevim Bezjak-Dolenec-Gaber. Pri prvem bi bil desni zunanji lahko Jure Natek (ali Vid Kavtičnik), pri drugem levi zunanji Špiler (ali Nosan).

V poplavi slabih novic se sicer najde tudi kakšna dobra. Organizator igre Marko Bezjak, glede katerega so se tudi pojavljali dvomi, je čil in zdrav, prav tako njegov klubski kolega iz Magdeburga Natek, edini, ki bi lahko preskočil madžarski blok in zadel z desetih metrov. Reprezentanco bodo sicer danes okrepili še štirje člani Montpelliera (Dolenec, Kavtičnik, Gaber, Gajić) in ko bo jutri prišel še Špiler, bo kompletna in takšna v ponedeljek nastopila na pripravljalni tekmi z Avstrijo v Mariboru.

Čeprav Denič nikdar ne pozabi omeniti, kako neživljenjski je junijski termin za tako pomembne tekme, saj so igralci telesno izčrpani in čustveno izpraznjeni, lahko tokrat Madžare celo bolj skrbi, v kakšnem stanju bodo njihovi reprezentanti. Zlasti štirje iz Veszprema na čelu z Laszlom Nagyjem, ki jih konec tedna čaka F4 v Kölnu. Ni dvoma, tudi vzhodni sosedi – sinoči so imeli generalko z Romunijo – bodo morali prebroditi mnoge čeri, da bi se zavihteli v Katar.