Nad švedske »divjake« s pametno glavo

Rokomet: Celjani nocoj v ligi prvakov pri neposrednih tekmecih iz Kristianstada.

Objavljeno
21. oktober 2016 23.52
Rokomet Celje-Flensburg Celje 20.2. 2016 [rokomet,šport]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Celje – Po treh (pričakovanih) porazih z Rhein-Neckarjem, Vardarjem in Kielcami je pred rokometaši Celja tekma, ki bi jo lahko dobili. Če bodo nocoj uspešni v Kristianstadu (19), bodo storili ogromen korak k osmini finala lige prvakov.

Če odštejemo pokalno tekmo s Slovenj Gradcem, ki je bila zanje bolj podobna treningu, so igralci Celja Pivovarne Laško nanizali pet porazov v LP in ligi SEHA. Zadnja zmaga v elitnem tekmovanju se je zgodila v prvem kolu pred skoraj mesecem proti Zagrebu in zaradi nje so pivovarji še naprej resno v igri za napredovanje. Toda zagrebški skalp so še bolj prepričljivo sneli Švedi, ki so bolj kot Celjani namučili Vardar in bili tudi pri Rhein-Neckarju še za odtenek bližje presenečenju, zato ni dvoma, da gre za kakovostno zasedbo, ki jo dobro vodi Ola Lindgren, bivši švedski selektor, ki je moral na OI v Riu priznati premoč Slovencem s štirimi Celjani. Vprašanje pa je, kako se bo njegova mlada ekipa soočila s pritiskom prve tekme, na kateri ji pripisujejo rahlo vlogo favorita.

Za Celjane bi zmaga proti neposrednemu tekmecu v skupini B štela dvojno in bi bila pravi eliksir za fante, ki so že pošteno naveličani vloge simpatičnih poražencev. Poraz, če le ne bi bil izdaten, saj utegneta na koncu moštvi ločiti medsebojni tekmi, sicer ne bi pomenil katastrofe, bil bi pa zelo slaba popotnica pred nizom tekem, ki bi jih Celjani po reprezentančnem premoru lahko dobili, začenši z domačo proti Pick Szegedu.

Zmage Celja v gosteh so v zadnjih letih redke kot štiriperesne deteljice. Odkar ga od decembra 2013 vodi Branko Tamše, so bile vsega tri: v sezoni 2014/15 pri Čehovskih medvedih, v prejšnji pa pri Bešiktašu in Wisli Plock. Prav slednja iz letošnjega februarja bi lahko bila smerokaz za 20-kratne državne prvake na Švedskem.

Žiga Mlakar, s 17 goli drugi najboljši celjski strelec za Blažem Jancem (19), je že igral proti Kristianstadu, pred dvema letoma v pokalu EHF kot član Maribora. Švedi so v domači dvorani, kjer se zbere okrog 4000 ljudi, zmagali za 12 golov in Mlakarjevih sedem ni kaj prida pomagalo ... »Švedi so zelo neugodni, njihove odlike so hitri protinapadi in streli od daleč. Vsekakor pa menim, da lahko dosežemo zmago, če bomo le pokazali maksimum,« se drugega para točk nadeja 26-letni reprezentant »Mlaki«.

Celjani so po belorusko-poljski turneji imeli dovolj časa za počitek in pripravo, kar je na štartu sezone najbolj pogrešal Tamše. Ta ne more biti zadovoljen z obrambo, saj Celjani redno prejemajo prek 30 golov. Mnogi so posledica njihovih napak v napadu in pri tem bodo morali biti posebej previdni, saj je Kristianstad Zagrebu pokazal šolo sodobnega in hitrega rokometa.

»Gre za mlade, poletne in agresivne igralce, ki ne razmišljajo veliko, temveč v vsakem trenutku vidijo priložnost za zadetek. Če bomo pametni, lahko njihovo hitro igro, ki meji na divji rokomet, obrnemo v naš prid,« je razmišljal Tamše.