Pogled strokovnjaka: Naj se Francozi vprašajo, ali so dovolj hitri

Slovenski rokometaši se ne smejo ujeti v past počasnejše, pozicijske francoske igre.

Objavljeno
25. januar 2017 23.04
Portret David Špiler, rokometna reprezentanca Slovenije, Ljubljana, 12.Januar2015
David Špiler
David Špiler
Večina slovenskih reprezentantov se še ne zaveda, kaj so dosegli z uvrstitvijo v polfinale. Nekateri so prvič na velikem tekmovanju in imajo že zgodovinsko uvrstitev za naš rokomet – meni to žal ni uspelo, ker sem bil leta 2013 med SP v Španiji na žalost poškodovan. In prvenstva v Franciji še ni konec – vsi so premagljivi, tudi gostitelji. Igrali bodo pod pritiskom, tako ali drugače morajo iti do konca, to je karta, na katero lahko igrajo Slovenci. Naj to tekmo odigrajo sproščeno, mirno, za dušo. Na igrišču naj prevlada njihova hitrost, saj so hitrejši kot stari »francoski konji«.

Ne gre se spraševati, ali so naši igralci kos izjemni telesni moči Francozov, naj se oni sprašujejo, ali lahko sledijo slovenskim hitrim nogam. Treba bo narekovati visok ritem igre, zabijati gole iz nasprotnih napadov, v obrambi biti agresiven in če bo še eden od vratarjev razpoložen, je lahko zmaga slovenska. Naši fantje so dovolj spočiti, nihče ni pregorel. Pričakujem, da bo Borut Mačkovšek nadaljeval turnir, kot ga je začel, in da bo tekmečevo obrambo odpiral s streli od daleč.

Kajpak se Slovenci ne smejo ujeti v past počasnejše, pozicijske francoske igre. Ta sicer ne gre več povsem v korak s trendi v rokometu. Njihov recept za zmage je doseči 24 golov in jih ne prejeti več kot 22, tako pa je dandanes težko igrati. V ospredje spet prihajajo nižji in hitrejši igralci, ki brzijo po igrišču, zabijajo gole in težjim tekmecem jemljejo sapo.

Norveška – Hrvaška? Hrvatov nisem pričakoval v polfinalu, saj prej niso navdušili, proti Špancem pa so pokazali povsem drugačen obraz. Lahko gredo do konca, Norvežani jih preveč spoštujejo, ne bodo sproščeni kot proti Madžarom. Finale Hrvaška – Slovenija ni nič nemogočega.