Nalezljivi Babićev zanos že okužil vso slačilnico

Direktor Gorenja Matej Avanzo navdušen nad hrvaškim trenerjem, ki niza zmage v ligi prvakov.

Objavljeno
03. oktober 2017 02.34
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Velenje – Niso potrebovali letnih zalog bronhija, da so zadihali s polnimi pljuči v rokometnem klubu Gorenje. Zgolj malo športne sreče in veliko zmago. Dočakali so jo že na štartu lige prvakov proti Ademarju Leonu, zatem je steklo. Padel je Dinamo v Bukarešti, nazadnje še Skjern. Velenjčani so v teh dneh polni samozavesti.

Direktor Gorenja Matej Avanzo je dolgo sejal, a žetev dočakal šele v zadnji triadi svojega mandata v Rdeči dvorani. Potem ko je odslovil Gregorja Cvijiča, Marka Šibilo in Boruta Plaskana, je le našel trenerja, ki je začel uresničevati smelo zastavljene cilje. »Dve stvari sta se sestavili. Prva, da smo se v klubu končno znebili vseh motečih dejavnikov in je prevladala nova filozofija. Glavna vloga zagotovo pripada novemu trenerju. S prihodom Željka Babića je profesionalizem uveden na vseh ravneh. Zadnji kamenček v mozaiku je bilo vodenje članske ekipe. Morda bi se lahko zgodilo že prej. Tukaj prevzemam svoj del odgovornosti, ker nismo hitreje povlekli takšne poteze. Željko je nujna dodana vrednost. Je zgled vsem, saj je dobesedno vsak dan od devete ure zjutraj do devete zvečer v dvorani, vsem na razpolago tudi za individualne treninge. Tega prej nismo imeli,« je Avanzo stresel pohvale na račun hrvaškega strokovnjaka, ki je od začetka vztrajal, da ima odlično ekipo, toda sprva tega ni bilo videti na igrišču. Zdaj je drugače, prebudil se je novinec Robert Markotić, na katerega so letele kritike, tudi Alem Toskić je začel dosegati gole. »Babić se je najprej zelo bal pritiska vodstva. Po uvodnih porazih s Celjem in z Vardarjem, ko je vse skupaj precej grdo izgledalo, smo imeli sestanek, na katerem sta bila poleg mene tudi Franjo Bobinac in predsednik Milan Meža. Vsi trije smo mu zatrdili, da ga v nobenem primeru ne bomo zamenjali, da ima dveletno pogodbo in mu zaupamo. Takrat mu je močno odleglo in to se je preneslo na igralce.«

Po treh zmagah je Gorenje na vrhu lestvice C in ima odlično izhodišče v lovu na eno od dveh mest v končnici za osmino finala, kar se je še pred nekaj tedni zdelo nedosegljivo. »Namenoma smo cilje zastavili zelo visoko, morda celo preambiciozno glede na prejšnji sezoni. Zdaj se ti ne zdijo več utopični, čeprav še ni nobenega jamstva, da bodo uresničeni. Pred začetkom LP sva z Željkom razmišljala, da bi bilo dovolj, če bi dobili vse domače tekme in dve v gosteh. Če bi zmagali v četrtek v Švici in potem še na Norveškem, bi bili na konju. Zdaj sem še bolj prepričan, da nam je v Romuniji uspel podvig. Menim, da se bo tam še kdo opekel,« razmišlja Avanzo, ki si obeta, da bo podobna forma ekipo krasila tudi spomladi, ko bodo na vrsti odločilne tekme v državnem prvenstvu: »O tem je še zgodaj govoriti. Imamo pa gotovo rezerve v Darku Stojniću. Njegova poškodba je Babiću podrla sistem, saj je obrambo gradil okrog njega in Klemna Ferlina, počasi naj bi postal tudi prvi izbor v napadu,« je še povedal Avanzo in dodal, da bodo poškodovanega Vida Levca v drugi polovici sezone verjetno dali na posojo.