Namesto Skubeta v Bonifiko – Manojlović?

Rokomet Pungartnik popravil Serdarušićevo »napako«. Dogovor o Sebastianu Skubetu že pred derbijem v Zlatorogu?

Objavljeno
23. maj 2012 14.11
Peter Zalokar, šport
Peter Zalokar, šport
Celje, Koper – Medtem ko je celjski direktor Roman Pungartnik na sedežu RZS vneto podpiral koprskega kolega Aleša Koršiča za vodjo rokometnih prvoligašev, mu je izpred nosu izmaknil veliko ribo. Zložili so se zadnji koščki odmevnega prestopa reprezentanta Sebastiana Skubeta iz Cimosa v Celje Pivovarno Laško, ki utegne sprožiti verižno reakcijo.

Če drži, da so se za prestop dogovorili že pred sobotno tekmo med Celjem in Cimosom, je početje vsaj moralno sporno, saj je šlo za neposredni obračun za drugo mesto. Res pa je, da so Koprčani kar izzivali usodo, ker so bili tako omahljivi. Je Skube imel čisto glavo? Na igrišču ni blestel, dosegel je dva gola (precej manj od povprečja) in liga prvakov je Cimosu splavala po vodi.

Dogodki so si po zmagi Celjanov sledili z vrtoglavo hitrostjo. Pungartnik se je sprva le hudomušno nasmehnil na pripombo, da bo Celje potrebovalo še kakšno okrepitev, če želi biti konkurenčno v Evropi. Koršič je bil na drugi strani razočaran nad razpletom in je postrani gledal sodnika. Čeprav se je trudil, tudi včeraj ni mogel skriti razočaranja zaradi odločitve enega od najboljših rokometašev, da prestopi k velikemu tekmecu. »Zakaj je šel stran, ve le on. Domnevam, da ga je mikala liga prvakov, morda bližina doma,« je o razlogih ugibal Koršič in pribil, da bodo v klubu že našli koga, ki bo zakrpal vrzel. Ta je precejšnja, saj je bil Skube ob Deanu Bombaču in Miloradu Krivokapiću osrednji mož v zunanji liniji.

S Skubetom je bilo dogovorjeno, da bo ostal na Obali, potem ko ga ponudba Montpelliera ni prepričala. »Odločil sem se zgolj na podlagi boljše ponudbe,« je dvome o razlogih za prestop razblinil Skube in zanikal navedbe, da jo je kar popihal: »Nobenega trdnega dogovora ni bilo. Cimosova ponudba je bila poštena. Povedal sem, da čakam na nekatere ponudbe, vmes so me poklicali iz Celja in me prepričali. Ravnal sem korektno. V Kopru sem razložil, kaj mi ponuja Celje, in to so dobro vedeli,« je pojasnil 25-letni rokometaš, ki se veseli novega izziva in se bo rad spominjal koprske zgodbe. Ta se po njegovem prepričanju ne seseda: »Daleč od tega. Se bodo že znašli brez mene. Ti dve leti sta bili čudoviti, lani smo osvojili tri lovorike, letos pokazali moč v ligi prvakov.«

Zmagovalec Pungartnik kajpak nima slabe vesti in si zadovoljno mane roke, saj deluje zgolj v interesu svojega kluba. »Tudi jaz si nisem mislil, da bomo dobili Skubeta. Čakali smo in se odzvali v pravem trenutku. Liga prvakov je vendarle nekaj drugega kot evropska liga,« je povedal Pungartnik in pojasnil, da je bil Skube visoko na seznamu želja trenerja Vladana Matića: »V bistvu smo si ga želeli že pred dvema letoma, ampak takrat smo se zaleteli, saj je Noka Serdarušić vztrajal pri Nejcu Poklarju.« Matić je igralcu predstavil vizijo in mu razložil, da nanj računa tudi v obrambi, kjer ima še dosti rezerv. Trener bo tako imel sladke skrbi, saj sta novinca Mate Lekai in Skube po osnovnem poklicu srednja zunanja. »Letos smo zavestno sezono izpeljali brez pravega organizatorja, ker nismo hoteli tvegati. David Razgor se bo zdaj lahko preselil nazaj na levo krilo, občasno ga bo Matić še vedno uporabil v sredini,« razmišlja Pungartnik, ki pa na desni strani (še) nima dominantnega strelca. Po odhodu Petra Metličića tam ostajata mlada Žiga Mlakar in Nemanja Zelenović. No, kdo ve, če ne bo v Šaleško dolino prišlo še kakšno »nespodobno povabilo« za, recimo, Jureta Dolenca …

Kakšen bo odgovor iz Kopra, ostaja uganka. Ta čas je jasno, da ostajajo Bombač, Dobelšek, vratarja Škof in Vran, Brumen, Bundalo in Poklar. Drugi so brez pogodbe za novo sezono. »Z vsemi se pogovarjamo, seštevamo in odštevamo. V ponedeljek bodo znani okostje ekipe in imena okrepitev. Še je nekaj kombinacij, obetamo si kakovostnega igralca, znanega tudi širši javnosti,« je bil skrivnosten Koršič. Trener Fredi Radojkovič in drugi ne skrivajo, da jih zanima prihod obetavnih slovenskih rokometašev. Stopili so v stik z mladinskima reprezentantoma Nejcem Cehtetom (Krško) in Gašperjem Hrastnikom (Ormož) – Miha Zarabec (Trimo) se je odločil za Maribor –, toda potrebujejo igralca večjega »kalibra«. Odgovor se ponuja kar sam. Ni skrivnost, da Nikoli Manojloviću v Velenju ni več tako všeč kot prej in da se želi Gorenje ob racionalizaciji stroškov znebiti srbskega reprezentanta, ki je zavrnil znižano ponudbo in hkrati ne skriva, da si želi ostati v Sloveniji. Vprašanje je le, kako močno si v Cimosu želijo vrniti na zmagovita pota.