Ne med oblaki, Celjani ostajajo na trdnih tleh

Rokometaši Celja Pivovarne Laško danes v ligi prvakov ob 18.30 pri Rhein-Neckarju tudi z Blažem Jancem.

Objavljeno
28. september 2016 02.00
Rhein- Neckar vs Celje Pivovarna Laško. Celje, 23,11,2014
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Celje – V Frankfurt, največje letalsko vozlišče v Evropi, kamor vodijo vse zračne poti, so se celjski rokometaši pripeljali z – avtobusom. Na njem je bil tudi pomiloščeni Blaž Janc in tako bodo sicer ne prevelike možnosti pivovarjev, da se z gostovanja pri Rhein-Neckarju v 2. kolu lige prvakov vrnejo neporaženi, malenkost večje.

Kdor visoko leta, nizko pade, je rek, ki je očitno šefe Celja Pivovarne Laško napeljal do sklepa, da rokometašem za »nagrado«, ker so pred štirimi dnevi premagali Zagreb, podarijo izlet z avtobusom v 830 km oddaljeni Frankfurt, kjer se bo v dvorani Fraport (5000 sedežev) ob 18.30 začela tekma med nemškim in slovenskim prvakom.

Potem ko so Celjani ugnali zagrebške leve Veselina Vujovića, bodo skušali presenetiti še moštvo Nikolaja Jacobsena, ki ima kralja živali tudi v imenu: Rhein-Neckar Löwen. Z njim nimajo dobrih izkušenj, na osmih tekmah od leta 2009 so sedemkrat izgubili, a prav nazadnje, novembra 2014, so premagali urok, zmaga z 32:28 pa je bila ena največjih trenerja Branka Tamšeta. Zanimivo, v petem gostovanju pri Rhein-Neckarju bodo Celjani spoznali že četrto dvorano. V sezoni 2008-09 je bila tekma v Karlsruheju, dve sezoni kasneje v Mannheimu, v sezonah 2013-14 in 2014-15 pa v kraju St. Leon-Rot.

Rhein-Neckar je absolutni favorit. Nemški prvak upravičeno meri na F4 v Kölnu, kjer je bil že leta 2011. A edini poraz v sezoni, doma proti Flensburgu s 17:21 pred 11 dnevi, pa tudi remi na štartu LP v Szegedu, nakazujeta, da so levi ranljivi, četudi imajo v ekipi 12 vrhunskih tujcev in nemška reprezentanta (Groetzki, Pekeler). Poleti jih je zapustil kapetan Uwe Gensheimer (PSG), a zamenjava ne potrebuje preverjanja kakovosti – islandski veteran Gudjon Valur Sigurdsson iz Barcelone. Ob njem največjo nevarnost predstavljajo Andy Schmid, Kim Ekdahl du Rietz, Harald Reinkind in Alexander Petersson.

Tudi Celjani imajo svoje adute, največ jih je v borbenosti in prepoznavni hitri igri, v Nemčiji bodo lahko igrali brez psihološkega pritiska. Blaža Janca je disciplinska komisija EHF pomilostila in bo lahko igral kljub modremu kartonu proti Zagrebu. Novo pravilo očitno še ni jasno definirano, Rhein-Neckar pa je sicer ekipa, ki je najbolj zagrabila novosti v pravilih in je proti Szegedu ves čas napadala brez vratarja s sedmimi igralci v polju. Če je Schmid alfa in omega nemškega napada, je to pri Slovencih Miha Zarabec, ki ne izobeša bele zastave, četudi tekmeca izjemno spoštuje: »Tekma z Zagrebom je bila pomembna za dvig samozavesti. Zdaj vemo, da se lahko z dobro igro kosamo z vsakim tekmecem. A hkrati se moramo zavedati, da imamo še veliko rezerv in tudi napak, ki jih je potrebno odpraviti. Rhein-Neckar je vsaj zame ena najboljših ekip v Evropi in igra izjemno lep rokomet. Vseeno verjamem, da se nam bo ponudila priložnost za presenečenje, mi moramo biti takrat pravi in jo izkoristiti.«