Nemški levi generalka za hrvaške

Celje se bo v ligi prvakov pomerilo z Rhein-Neckarjem za boljše izhodišče pred gostovanjem v Zagrebu. 

Objavljeno
02. marec 2017 00.00
Rhein- Neckar vs Celje Pivovarna Laško. Celje, 23,11,2014
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Celje – Preden so ugnali Kielce, so rokometaši Celja Pivovarne Laško najbolj odmevno zmago v ligi prvakov dosegli proti Rhein-Neckar Löwen. To je bilo v sezoni 2014/15, ko so kljub temu obtičali v skupinskem delu. Če bi jim nocoj v Zlatorogu (19) uspelo ponoviti podvig, bi si lahko izboljšali izhodišče pred ključno tekmo za osmino finala čez teden v Zagrebu.

Predzadnje kolo v skupini B še ne bo odločilo o zadnjem potniku med 14 najboljših ekip v elitnem tekmovanju. Ta čas dobro kaže Zagrebčanom, ki so si z zmago proti Kristianstadu zagotovili odločilno tekmo v svoji Areni proti velikim tekmecem iz Celja. Švedi, ki zaostajajo za točko, imajo najtežji spored, saj jih čakata tekmi s Kielcami in Vardarjem, in težko je verjeti, da bodo komu prekrižali račune. Te imajo tudi levi iz Mannheima, ki se še vedno spogledujejo s 1. mestom in neposredno uvrstitvijo v četrtfinale. Še dobro se spomnijo dveh razočaranj v osmini finala, pred dvema letoma s Szegedom in lani z Zagrebom.

Za Celjane je najbolj pomembno, da bodo ne glede na razplet nocojšnje tekme še vedno sami odločali o svoji usodi. Najslabši scenarij bi bil, da bi izgubili proti Nemcem in bi Zagreb presenetil v soboto v Szegedu. V tem primeru bi morali za konec zmagati v hrvaškem glavnem mestu. Najboljši razplet bi bila zmaga proti ekipi Nikolaja Jacobsena in poraz hrvaških levov na Madžarskem. V tem primeru bi v Zagrebu branili prednost dveh golov s prve tekme (30:28).

O njihovi formi pred ključnima izzivoma je težko ugibati. Po lepih zmagah proti evropskim prvakom iz Poljske in Tatranu v ligi SEHA so bili nazadnje pred petimi dnevi v Skopju daleč od uspeha pri Vardarju. Da so lahko enakovredni Rhein-Neckarju, nemškemu prvaku in ta čas tretji ekipi bundeslige, so pokazali že jeseni, ko jim je sumljivo dosojeni prestop Gala Marguča preprečil osvojitev velike točke (30:31). Trener Jacobsen, ki bo poleti prevzel rojake iz Danske, rad napada s sedmimi igralci brez vratarja, kar je takrat izkoristil vratar Ivan Gajić in s »havbicami« trikrat zatresel domačo mrežo.

Rhein-Neckar je bil resda pred omenjeno zmago iz leta 2014 trn v peti Celjanov in jim je sedemkrat zapored vzel mero. Zato je bila zmaga za trenerja Branka Tamšeta toliko slajša in jo rad uvrsti med svoje največje dosežke v mestu ob Savinji. Tudi sicer mu nemške ekipe ustrezajo, v Zlatorogu sta se v zadnjih letih spotaknila tudi Flensburg in Kiel …

»Čeprav ima Rhein-Neckar izjemno kakovostno zasedbo, smo že spoznali, da se z njo lahko kosamo. V igri s sedmimi igralci so nekakšni pionirji, mi pa smo jim že znali odgovoriti na pravi način,« zadnja izkušnja krepi Tamšetov optimizem pred tekmo z moštvom, v katerem imajo glavno vlogo švicarski organizator igre Andy Schmid, islandski veteran Gudjon Valur Sigurdsson, temnopolti danski reprezentant Mads Mensah Larsen ter nemška reprezentanta Patrick Groetzki in Hendrik Pekeler. V zadnjem času blesti španski krožni napadalec Rafael Baena Gonzalez, dobri vesti za Celjane sta, da je poškodovan švedski ostrostrelec Kim Ekdahl du Rietz in da je v slabi strelski formi norveški as Harald Reinkind.

Pri Celjanih je na prvi tekmi izstopal Miha Zarabec (8 golov), ki si obeta, da bo imel ob sebi čim več razpoloženih soigralcev, v prvi vrsti Blaža Janca in Boruta Mačkovška, ki za razliko od Žige Mlakarja nista imela svojega dne v Skopju. »Seveda obstajajo možnosti za zmago, a vsi se moramo maksimalno razigrati. Če bomo takšni, kot smo bili proti Kielcam, se nimamo česa bati,« pravi dirigent celjske igre Zarabec, ki si obeta tudi bučno podporo s tribun Zlatoroga in verjame, da to ne bo zadnja domača evroligaška predstava.