Nepredvidljivih Švicarjev ne gre jemati zlahka

Gorenje bo jutri tudi doma skušalo vzeti mero Winterthurju in narediti še en velik korak k četrtfinalu pokala EHF.

Objavljeno
06. marec 2015 19.44
Peter Zalokar, Šport
Peter Zalokar, Šport

Velenje – V pokalu EHF sta pred Gorenjem dve domači tekmi, ki bi mu že lahko prinesli preboj med najboljšo osmerico. Uvod v spektakel s Hamburgom bo jutrišnja revanša z Winterthurjem (19). Predstava iz Švice in zmaga z devetimi goli sta lahko zavajajoči in Velenjčani si ne smejo privoščiti zdaj že kar znane ležernosti.

Po polovici skupinskega dela je Gorenje na vrhu lestvice s štirimi točkami, kolikor jih ima tudi Hamburg, po dve pa imata Haslum in Winterthur in še ohranjata šibko upanje na napredovanje. Slednji je bil pred tednom taktično povsem nepripravljen na glavno velenjsko orožje Staša Skubeta. Ta je bil kot lisjak v kokošnjaku, zabil je ducat golov in s hitrostjo in spretnostjo večkrat prav osmešil domačo obrambo.

Tokrat se bo trener Adrian Brüngger gotovo bolje pripravil na organizatorja Gorenjeve igre, kar pa bo priložnost za druge dobre strelce, kot sta denimo Mario Šoštarič in Michal Szyba na desni strani ali na levi Marko Dujmović, če bo le strelsko formo s treningov končno prenesel na tekme. Kakovostna razlika je na strani slovenskih podprvakov, ki pa – resnici na ljubo – že vso sezono kažejo različne obraze. Po blesteči predstavi v Švici so v sredo na Kodeljevem dolgo trepetali za zmago in na koncu amaterje iz Slovana ugnali za tri gole. Kritiki bi rekli, da imajo težave s pristopom in motiviranostjo, optimisti, da racionalno pritiskajo na plin ravno toliko, kolikor je potrebno.

»Malce previsoko ste zmagali, fantje, zdaj bodo ljudje mislili, da je Winterthur slaba ekipa in se jim ne bo zdelo vredno priti v Rdečo dvorano,« je malce za šalo, malce zares ob odhodu iz Švice po zmagi s 35:26 namignil direktor Tomaž Juršič. Trener Ivan Vajdl mora medtem držati na povodcu rokometaše, ki se po dveh visokih evropskih zmagah že vidijo na sklepnem turnirju v Berlinu. Ta pa je še daleč. Niti četrtfinale še ni zagotovljen, zanj bosta bržčas potrebni še dve zmagi na treh tekmah. Če je jutrišnja pričakovana, pa je drugače z naslednjo, ko bo čez teden v Šaleški dolini gostoval Hamburg; za konec pa bo verjetno treba zmagati še na Norveškem, kjer so se nazadnje opekli favoriti iz Nemčije. Po drugi strani pa imajo »ose« lepe možnosti, da zasedejo celo prvo mesto v skupini 1, kar bi jim v četrtfinalu prineslo še bolj premagljivega tekmeca in potem bi bil F4 res blizu.

Da je Winterthur spoštovanja vreden tekmec, je potrdila njegova sredina zmaga na derbiju švicarske lige pri udeležencu lige prvakov Kadetten Schaffhausnu (28:26; Sidorowicz 8, Lier 7), prva po sedmih porazih, po kateri je še okrepil vodstvo na lestvici. Drži pa tudi, da je precej oslabljen. Še vedno ne more računati na Dina Bajrama, bivšega člana Gorenja, ki še ni okreval po pretresu možganov, nastop izkušenega Milana Ćorovića (prepone) je vprašljiv, gotovo ne bo Luke Marosa, čigar vrnitev po 10 tednih zaradi kolena je bila nesrečna, saj je ravno proti Gorenju padel na roko in bil zaradi počene kosti v zapestju že operiran. Tudi rumeno-črni ne bodo kompletni, pogrešali bodo Kristiana Bećirija, ki potrebuje še kakšna dva tedna okrevanja.


»Ne gre pričakovati, da bomo kar tako ponovili predstavo iz Švice, kjer se nam je res vse izšlo po željah. To bo težka tekma. Če bo obramba dovolj čvrsta in bosta vratarja v boljši formi kot v Ljubljani, se lahko nadejamo zmage, ki je v bistvu nujna, saj šest točk ne bo dovolj za četrtfinale. Poraz bi tako izničil našo zmago iz Švice, česar si enostavno ne smemo privoščiti,« opozarja Vajdl in dodaja, da »skavti«, kot jim pravijo, še zdaleč niso naivna ekipa: »Prav neverjetno hitro so se pobrali po bolečem porazu proti nam in zmagali na svojem derbiju, kar govori o pravem značaju. Paziti bomo morali na vračanje v obrambo, saj so nam Švicarji tudi s hitrim 'centrom' že na prvi tekmi zabili nekaj prelahkih golov.«