Norvežani visoka ovira na poti v Francijo

Žreb za rokometno svetovno prvenstvo 2017: ob koncu sezone boj s skandinavsko ekipo.

Objavljeno
31. januar 2016 22.55
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Krakov – Če bi Slovencem pred EP ponudili možnost, da se v kvalifikacijah za SP 2017 v Franciji merijo z Norvežani, bi jo bržčas sprejeli z odprtimi rokami. A Skandinavci so na Poljskem pokazali izjemne igre in na junijskih dveh tekmah, prva bo v Sloveniji, se našim rokometašem obeta težko delo.

Žreb v Krakovu je Slovence, ki zaradi 14. mesta na EP niso imeli statusa nosilcev, združil s poražencem dvoboja za bronasto kolajno in zato po njem še ni bilo znano, ali bodo morali junija izločiti Hrvate ali Norvežane, če želijo po letih 2013 in 2015 nadaljevati tradicijo uvrščanj na svetovna prvenstva. Po zmagi naših južnih sosedov pa je postalo jasno, da bo Slovenija igrala proti ekipi, ki jo lahko poleg nemške označimo za najprijetnejše presenečenje eura.

Norvežani so sodili med avtsajderje, vendar skozi turnir navduševali ljubitelje rokometa in samo prejeti gol proti Nemčiji nekaj sekund pred koncem jim je preprečil nastop v velikem finalu. V tekmi za tretje mesto pa so proti Hrvatom, ki so jih premagali tako v kvalifikacijah za EP kot tudi v skupinskem delu v Katowicah, na začetku drugega polčasa izničili zaostanek s štirimi goli, vendar v zadnji četrtini močno popustili in ostali praznih rok.

Igralci selektorja Christiana Bergeja, kot so bodoči zvezdnik Sander Sagosen, pa Kent Robin Tønnesen, Bjarte Myrhol in Ola Erevik, bodo v vsakem primeru velik zalogaj. Morda je dobro, ker imajo očitne težave proti globljim obrambam, kakršno so jim postavili tako Nemci kot Hrvati in jo znajo pripraviti tudi Slovenci. Slednji pa bodo potrebovali razpoloženega vratarja, kakršnega so imeli Hrvati v Ivanu Stevanoviću, ki je zaustavil dve ključni sedemmetrovki in zbral 14 obramb (38 %) ter bil ob Domagoju Duvnjaku najbolj zaslužen za bron reprezentance, ki so jo pred eurom v domovini povsem odpisali.

Slovenci so se nazadnje z Norvežani na velikem tekmovanju srečali na EP v Srbiji leta 2012 in takrat kljub porazu kasneje na norveški račun napredovali v drugi del. Norvežani Urošu Zormanu in njegovim tedaj niso mogli odpustiti preračunljivosti na tekmi z Islandijo, po kateri so morali zapustiti prvenstvo, zato bodo morda še posebej nabrušeni. Težko pa je oceniti, v kakšni podobi bodo ob koncu sezone, ko jih bo gotovo precej dobilo mikavne ponudbe nemških in drugih bogatih klubov.

Žreb bi bil ne glede na četrto mesto Norvežanov gotovo lahko še težji, proti Dancem in morda še kom bi imeli Slovenci verjetno slabše možnosti. Hrvaška se je morda zdela dobra opcija glede na izid zadnje tekme v Kopru in zaradi dejstva, da selektor Veselin Vujović kot trener Zagreba zelo dobro pozna mnoge igralce. Toda Hrvati so v zgodovini praviloma potegnili daljšo in vprašanje je tudi, ali bo Vujović junija sploh še sedel na slovenski klopi. Pred tem ga namreč aprila čakajo kvalifikacije za olimpijske igre v Riu, tekmeci za dve vstopnici pa bodo Španija, Švedska in Iran, težko pa je verjeti, da bo Rokometni zvezi Slovenije uspelo pridobiti organizacijo turnirja v Stožicah.

Nastop v Franciji (tekme bodo predvidoma gostili Pariz, Rouen, Nantes, Metz, Albertville, Montpellier, Lille in Brest) so si sicer poleg gostiteljev že zagotovile najboljše tri ekipe z EP: Nemčija, Španija in Hrvaška. Žreb, ki sta se ga udeležila tudi generalni sekretar RZS Goran Cvijič in direktor moške reprezentance Uroš Mohorič, pa je združil tudi naslednje reprezentance: Švedska – BiH, Češka – Makedonija, Poljska – Nizozemska, Rusija – Črna gora, Srbija – Madžarska, Islandija – Portugalska, Belorusija – Latvija in Danska – Avstrija.